dr. E. Kusters

Laboratoriumspecialist klinische chemie

"Laboratoriumdiagnostiek is vaak een belangrijk onderdeel van diagnosestelling en behandeling van een patiënt."

                                  dr. E. Kusters

"Het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCHL) is een kennis- en servicecentrum voor bloedonderzoek. Dit betekent dat wij het bloedonderzoek uitvoeren dat door uw arts of verloskundige is aangevraagd. Naast onderzoek uit bloed, voert het KCHL ook testen uit in urine, ontlasting en andere lichaamsvochten.

Laboratoriumdiagnostiek is vaak een belangrijk onderdeel van diagnosestelling en behandeling van een patiënt. Het proces is veelomvattend: in het proces worden vele stappen doorlopen, sommige analyses kunnen uitgevoerd worden in het laboratorium, maar ook aan het bed in het ziekenhuis, en bovendien zijn er honderden, zo niet duizenden verschillende bepalingen met elk hun eigen karakteristieken en toepassing. Het klinisch chemisch laboratorium zorgt ervoor dat het proces van aanvraag, bloedafname, analyse en rapportage van de uitslagen zo soepel mogelijk verloopt. Daarnaast kunnen artsen (in opleiding) bij ons terecht met vragen over de testen en de interpretatie van de uitslagen van de testen.

Ik vind het belangrijk dat patiënten bij de bloedafname vlot en deskundig worden geholpen, artsen (in opleiding) de laboratoriumspecialist laagdrempelig kunnen benaderen met vragen en verzoeken over deze bepalingen en het analytische proces. Wij helpen de (huis)artsen graag verder om de diagnose of het monitoren van een ziekte zo goed en snel mogelijk te laten verlopen.

Het KCHL ondersteunt ook wetenschappelijke studies met artsen en medicijnfabrikanten. Wij dragen daarnaast bij aan het opleiden van jonge artsen."

 

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2015

Opleiding:

Studie Biomedische Wetenschappen Vrije Universiteit (VU) Amsterdam
Opleiding specialist Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Promotie:

Moleculaire Ontwikkelingsbiologie, 2011

Talen:

Engels, Nederlands

Aandachtsgebieden

Algemene en bijzondere chemie
Endocrinologie (betreft hormoonaandoeningen en stofwisselingsziekten)
Point of Care Testing (POCT, bedside testing)
Urine- en ontlastingsonderzoek
Semen (IUI)