dr. A.W.K.S. Marinelli

Chirurg

“Verbetering in de behandeling van endeldarm- en borstkanker door bestraling tijdens de operatie”  

                                  dr. A.W.K.S. Marinelli

“Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om geneeskunde te gaan studeren, chirurg te worden en me dan te verdiepen in de behandeling van kanker. Ik zie het nog steeds als een voorrecht dat ik dit werk bij HMC mag doen.

Bij de meeste vormen van kanker is de operatie de belangrijkste stap om genezing te bereiken. Voor het slagen van zo’n operatie is goede voorbereiding en nauwkeurige uitvoering zeer belangrijk. Hierbij is het geven van volledige informatie over voorgestelde behandeling en te verwachten resultaat m.i. essentieel, zowel op de polikliniek als op de afdeling. In onderling overleg met de patiënt kom je dan tot het beste behandelplan.

De behandeling van kanker in de endeldarm heeft al jaren mijn bijzondere belangstelling. Al meer dan 20 jaar heb ik samen met een aantal collega chirurgen in HMC zoveel ervaring met de behandeling van endeldarm kanker opgebouwd, dat chirurgen uit andere ziekenhuizen patiënten naar ons verwijzen voor de complexere operatieve behandelingen. Het gaat dan om vormen van endeldarm kanker die door ligging, grootte en ingroei in de omgeving, moeilijker operatief te verwijderen zijn dan de “standaard” endeldarm kanker. Bovendien hebben wij hier de mogelijkheid om dan tijdens deze operaties bestraling toe te passen.

Dit toepassen van bestraling tijdens de operatie heeft ook een verbetering in de behandeling van borstkanker mogelijk gemaakt. Samen met mijn collega Van der Sijp en onze afdeling Radiotherapie heb ik borstsparende behandeling met eenmalige bestraling tijdens de operatie in Nederland geïntroduceerd. Inmiddels worden meer dan 100 borstkankerpatiënten per jaar in ons ziekenhuis met deze intra-operatieve radiotherapie behandeld en het aantal stijgt nog steeds. Alleen met deze behandeling is het mogelijk dat een patiënt in 1 dag de volledige behandeling voor zijn borstkanker heeft afgerond. In het Catharina ziekenhuis te Eindhoven is deze behandeling ook beschikbaar en hopelijk kan het binnenkort in nog meer ziekenhuizen.”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1999

BIG-nummer:

79041403001

Opleiding:

Studie Geneeskunde Rijksuniversiteit Leiden
Opleiding Heelkunde, Leids Universitair Medisch Centrum Leiden
Vervolgopleiding HMC Westeinde, fellowship KWF, DDHK en Gasthuisberg Ziekenhuis Leuven, chirurgische oncologie
Staflid Daniel den Hoed Kliniek Rotterdam

Promotie:

Proefschrift: Isolated liver perfusion treatment of hepatic metastases, 1992

Talen:

Duits, Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Intern:
Penningmeester Dagelijks Bestuur OE Heelkunde
Gemandateerde voor OE heelkunde bij MSB
Lid Peergroup Support team
Voorzitter voedingscommissie
Lid IORT Werkgroep
Lid Tumorboard Mammacarcinoom
Lid Tumorboard coloncarcinoom
Lid vereniging medische specialisten
Lid grote oncologie commissie
Voorzitter commissie lief en leed

Extern:
Lid Regionale Overleg Oncologische zorg
Lid Werkgroep NTG mammacarcinoom (regionaal)
Lid Werkgroep colo-proctologie
Lokale trial coordinator ASPIRIN studie
Lokale trial coordinator SURVive studie

Aandachtsgebieden

Kankerchirurgie (oncologische chirurgie), chirurgie bij aandoeningen in en rondom de buik (gastro-intestinale chirurgie), locally advanced rectum carcinoom, laparoscopische colon-en rectumchirurgie, intra operatieve radiotherapie (IORT