dr. A. L. Petoukhova

Klinisch fysicus radiotherapie

“Nieuwe bestralingstechnieken in de strijd tegen kanker”

                                  dr. A. L. Petoukhova

“Voor mijn promotieonderzoek heb ik veel metingen gedaan bij patiënten. Tijdens deze periode heb ik doelbewust gekozen voor Klinische Fysica Radiotherapie om mensen met mijn kennis te helpen in de strijd tegen kanker. In mijn bijna 12 jaar bij HMC zorgde ik voor de introductie van meerdere nieuwe bestralingstechnieken, zoals de introductie van Intra-Operatieve Radiotherapie (IORT) in 2007. In 2010 zijn we als eerste ziekenhuis in Nederland begonnen met IORT bij oudere vrouwen met een laag risico op borstkanker. Intussen zijn al meer dan 500 vrouwen tijdens de borstsparende operatie eenmalig bestraald. Ook houd ik mij bezig met het aanschaffen van de juiste bestralingsapparatuur met minste risico’s voor de patiënt, dat in 2016 heeft geleid tot de aanschaf van een nieuw IORT bestralingsapparaat voor HMC Antoniushove. Tot slot ben ik continu bezig met vernieuwing en onderzoek om nog betere bestralingstechnieken te ontwikkelen.

Samen met mijn collega’s van Klinische Fysica hebben wij ook een aantal gemeenschappelijke taken:

We dragen bij aan de diagnostiek en therapie van vele vormen van kanker. We zorgen voor de veilige toepassing van complexe stralingsapparatuur en software. In samenwerking met het LUMC en het Erasmus MC leiden we een volgende generatie klinisch fysici op.

Uiteraard staan wij Klinisch Fysici altijd open voor vragen, maar ook voor een gezellig gesprek. Dus loop vooral eens binnen!”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2005

Opleiding:

Studie natuurkunde, Lomonosov Staatsuniversiteit, Moskou
Opleiding specialist UMC Utrecht

Promotie:

Laser Doppler voor microcirculatie van bloed, path-length-resolved low coherence Doppler interferometry and standardization of traditional Laser Doppler perfusion monitors for clinical use, 2002

Talen:

Engels, Nederlands, Russisch

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid van de bibliotheek commissie (HMC)
Commissie kwaliteit Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica Nederlandse Commissie voor Stralingsdosimetrie (NCS), subcommissie extracraniële stereotaxie
Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF)
Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO)
American Society for Radiation Oncology (ASTRO)

Aandachtsgebieden

Intra-Operatieve Radiotherapie (IORT)
Stereotactische Radiotherapie
Treatment planning

Wetenschappelijke artikelen & publicaties van deze specialist

PubMed is de algemeen toegankelijke biomedische databank van de NLM (National Library of Medicine).

PubMed.gov logo

Deze specialist op PubMed