dr. A.B.M. Rietveld

Orthopedisch chirurg

"In het MCDM komen mijn 3 passies samen: geneeskunde, sport en muziek" 

                                  dr. A.B.M. Rietveld

"Sinds 1993 wijd ik me als orthopaedisch chirurg uitsluitend en fulltime aan dansers en musici. In dit vakgebied komen mijn 3 passies samen: geneeskunde, sport en muziek. De uitgebreide kennis van dans en muziek én het begrijpen van de passie van onze patiënten maakt het MCDM tot een uniek expertisecentrum.

Naast mijn werk in het MCDM ben ik een veelgevraagd spreker, geef ik college bij het LUMC (o.a. het keuzeblok “de arts & the Arts”) en ben ik docent in het blok ‘Topsport, dans en muziek als werk’ in het AMC.  Ik ben mede-auteur van het ‘Leerboek Orthopedie’ en de ‘Pinkhof’, lid van de Editorial Board van de internationale medisch-wetenschappelijke tijdschriften MPPA en JDMS en publiceer zelf ook nog regelmatig. Vanaf 1991 tot 2011 was ik bestuurslid (van 2007 tot 2009 President) van de International Association for Dance-Medicine and Science (IADMS). In 2009 organiseerde ik hiermee het 19e IADMS wereld congres in Den Haag.

Om het belang van de dans- en muziekgeneeskunde vorm te geven op nationaal en internationaal niveau richtte ik de Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde (NVDMG) op. Hiermee organiseer ik, naast vele (para) medische symposia, een jaarlijkse cursus Dans- en MuziekGeneeskunde voor huis- en bedrijfsartsen in Oostenrijk. In 2015 vierde de NVDMG haar 10-jarig bestaan met een feestelijk, wetenschappelijk symposium en bij die gelegenheid ben ik koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Boni Rietveld is op 28 november gepromoveerd in de dans- en muziekgeneeskunde.

Proefschrift: 'Performing Arts Medicine, with a focus on Relevé in dancers' (pdf 16,1 MB)

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1993

Opleiding:

Studie geneeskunde: Universiteit Leiden
Opleiding specialist: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden
Overige studies: Trompet, Koninklijk Conservatorium, Den Haag

Promotie:

Onderwerp: pijnlijk pijnlijk rélevé - proefschrift 'Performing Arts Medicine, with a focus on Relevé in dancers' - 2017

Talen:

Duits, Engels, Frans, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde
Lid van NOV (Nederlandse Orthopaedische Vereniging)