D.W.M. de Jong

Longarts

                                  D.W.M. de Jong

“Na mijn opleiding tot longarts in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heb ik me gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van patiënten met longkanker. Hiertoe heb ik een aanvullende opleiding in de Dr. Daniel den Hoed Kliniek gedaan, onderdeel van het Erasmus Medisch Centrum. Sinds 2003 ben ik werkzaam in HMC waar oncologie een van de speerpunten is.

Het team van de afdeling longoncologie bestaat uit 3 gespecialiseerde oncologische longartsen, 2 physician assistants (gespecialiseerde verpleegkundigen) en 2 oncologieverpleegkundigen. Voor iedere patiënt met longkanker of een verdenking op longkanker proberen we als team de zorg zoveel mogelijk op maat te maken.

De longoncologie vindt plaats in HMC Antoniushove, hier vindt de diagnostiek en behandeling plaats, waaronder longchirurgie, radiotherapie, chemotherapie en immunotherapie. Alles gebeurt volgens de strenge normen van de SONCOS (Stichting Oncologische Samenwerking).

Er is een wekelijks multidisciplinair overleg waarbij we alle patiënten bespreken. Dat doen we in een team van longoncologen, radiotherapeuten, longchirurgen, pathologen, radiologen, nucleair geneeskundigen en een gespecialiseerde longarts vanuit het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Hier bepalen we voor iedere patiënt de meest optimale behandeling. Onze afdeling neemt ook deel aan wetenschappelijke studies naar longkanker. Patiënten die hiervoor geschikt zijn, kunnen hier vrijwillig aan deelnemen.”

Opleiding & ervaring

Opleiding:

Studie geneeskunde aan: Vrije Universiteit (VU), Amsterdam
Opleiding specialist: Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC), Rotterdam
Overige studies/opleidingen: EUS/EBUS opleiding Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden stage immunotherapie VU Medisch Centrum (VUMC)

Talen:

Engels, Frans, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid European Respiratory Society (ERS)
Lid Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)
Lid SON, Sectie Oncologie van NVALT
Lid werkgroep longtumoren van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
Aanspreekpunt Medische Technologie longziekten HMC
Aanspreekpunt Endoscopie longziekten HMC

Aandachtsgebieden

Longoncologie, echografische endoscopie (EUS/EBUS)