B. Simonsz-Toth

Orthoptist

                                  B. Simonsz-Toth

Orthoptie neemt een eigen, zelfstandige plaats in binnen de oogzorg.  Mijn beroep houdt in dat ik zowel baby’s en kinderen tot 10 jaar, met scheelzien, lui oog en/of brilafwijkingen onderzoek en behandel maar ook diagnostiek doe bij mensen met oogbewegingsstoornissen door bijvoorbeeld een oog- of  hersenletsel of een ziekte. Het verdiepen en uitbreiden van vakkennis vind ik in de patiëntenzorg onontbeerlijk. Daarom heb ik na mijn opleiding in mijn geboorteland Zwitserland ervoor gekozen om in gespecialiseerde  ziekenhuizen in Duitsland te werken om praktische ervaringen op het gebied van neuro-ophthalmologie (hersenen en ogen) en de behandeling van scheelzien op te doen.

Verder ben  ik na mijn Master studie mijn promotie gestart op het gebied van amblyopie (luie ogen). Ik heb in  HMC onderzoek gedaan bij patiënten tussen 12 jaar en 40 jaar met een niet behandeld lui oog. Veel volwassenen zijn in hun geboorteland niet voldoende onderzocht en behandeld voor scheelzien en brilafwijkingen. Het onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen met een lui oog niet voorzien waren van een goede bril of contactlens, terwijl ze met de goede sterkte veel beter zagen.  

Ik woon sinds 2002 in Nederland. Ik heb voor HMC gekozen omdat ik graag in een groot team werk. Ik vind het leuk om kennis en kunde met mijn collega’s te delen en samen met andere vakgroepen te discussiëren. De patiënten en de ziektebeelden zijn in HMC divers en dat vind ik juist heel leuk en uitdagend. 

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2005

Opleiding:

Studie orthoptie: Kantonsspital St. Gallen (Zwitserland)
Overige studies/opleidingen:
Opleiding tot orthoptiste in St. Gallen (CH) 1988-1991
School management in Bern (CH)2001-2003
Master of Medial Science in Orthoptics in Sheffield (UK) 2005-2008
Promotie Universiteit in Tübingen (D) 2011-2017

Promotie:

Amblyopie (lui oog) Klinische und sozialpsychologische Faktoren, die den Effekt der Okklusionsbehandlung und die Rezidivquote bei unbehandelten amblyopen Probanden zwischen 12 und 40 Jahren beeinflussen 2017

Talen:

Duits, Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO)
Schweizer Berufsverband der Orthoptistinnen und Orthoptisten (SVO)

Specialisme

Oogheelkunde