A.G.Y. Kurvers

Neuroloog-somnoloog

“Ik ben neuroloog/somnoloog en behandel voornamelijk patiënten met slaap-waakstoornissen”

                                  A.G.Y. Kurvers

“Tijdens mijn specialisatie tot algemeen neuroloog heb ik me verder gespecialiseerd tot slaapdeskundige, somnoloog. Ik behandel voornamelijk patiënten met slaap-waakstoornissen. Ik zie patiënten die te weinig slapen, te veel slapen of mensen die op het verkeerde moment slapen. De meeste slaapstoornissen zijn gelukkig goed te behandelen. Omdat ik de tijd neem voor een duidelijke uitleg over de diagnose, de behandeling en de prognose, weten de patiënten waar ze aan toe zijn.

Vanuit de klinische neurofysiologie (KNF) worden metingen verricht aan het zenuwstelsel. Hoofdzakelijk zijn dat hersenfilmpjes (EEG’s), onderzoeken die op de slaap gericht zijn (polysomnografieën en actigrafieën) en metingen aan de spier en zenuw (EMG’s). Deze onderzoeken worden vaak aangevraagd door een neuroloog om te onderzoeken of er een ziekte is van het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat, waar het probleem precies zit in het lichaam en of er al sprake is van herstel. Omdat bij de meeste van deze onderzoeken de medewerking van de patiënt is vereist vertel ik precies, stap voor stap, wat de bedoeling is. Hierdoor voelt de patiënt zich op zijn gemak en is het onderzoek sneller achter de rug en ook beter van kwaliteit.
Hoewel de meeste van de KNF-onderzoeken al langere tijd bestaan, zijn er ook veel nieuwe ontwikkelingen die mij fascineren. Een van deze nieuwere procedures is het bewaken van de hersenfunctie bij patiënten die aan hun halsslagaders worden geopereerd. Voor deze “neuromonitoring” probeer ik altijd beschikbaar te zijn.” 

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2015

BIG-nummer:

19066087001

Opleiding:

Universiteit van Amsterdam
Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, Medisch Centrum Alkmaar (MCA), St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het Slotervaartziekenhuis Amsterdam

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)
Lid Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie (NVKNF)
Secretaris/bestuurslid van de Nederlandse Verenging voor Slaap- en waakonderzoek (NSWO)
Lid beroepsbelangen commissie (BBC) van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie
Lid Amsterdamsche Neurologenvereeniging
Lid European Sleep Research society (ESRS)

Aandachtsgebieden

Slaapgeneeskunde, klinische neurofysiologie, Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen