Urologie

Met klachten of aandoeningen aan de urinewegen, nieren of mannelijke geslachtsorganen kunt u bij de uroloog terecht. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van nierstenen, prostaatkanker en bekkenbodemklachten.

Lees meer

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
943 niersteenpatiënten

Over Urologie

Met klachten of aandoeningen aan de urinewegen, nieren of mannelijke geslachtsorganen kunt u bij de uroloog terecht. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van nierstenen, prostaatkanker en bekkenbodemklachten.

Alle klachten

U kunt bij HMC terecht met alle urologische klachten. Ons ervaren en deskundige team van urologen en gespecialiseerd verpleegkundigen biedt u de behandeling die het beste bij uw persoonlijke situatie past. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u op alle locaties terecht met bijvoorbeeld:

 • klachten bij het plassen
 • infecties van de urinewegen
 • bloed in de urine
 • incontinentieklachten
 • pijn in de zij

Snel diagnose prostaatkanker

Als u hoort dat u mogelijk prostaatkanker heeft, dan wilt u graag snel duidelijkheid. Via uw huisarts kunt u een afspraak maken voor een speciaal spreekuur. Als u geen bloedverdunners gebruikt, kunnen we daarna direct onderzoek doen (prostaatbiopt). Zo kunnen we u snel duidelijkheid geven: binnen 2 tot 3 dagen weet u wat er aan de hand is. Soms is het nodig om een MRI-scan te maken. HMC heeft als enige ziekenhuis in de regio een echoapparaat dat de MRI-beelden samenvoegt met echobeelden. Daarmee is het nemen van een biopt zeer nauwkeurig en minder belastend.

Kankerzorg (oncologie)

Onze urologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van prostaat en blaaskanker. Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC). 

HMC is partner in het Anser prostaatnetwerk. Dit netwerk heeft zes multidisciplinaire Anser prostaatcentra voor diagnostiek, het opstellen van het behandelplan en de nazorg. Deze centra voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en beschikken over zeer gespecialiseerde en ervaren urologen, radiologen en verpleegkundigen. Zie voor meer informatie: www.anserprostaatcentrum.nl

partner_in_anser_kleur_web.jpg

 

Minister Bruins kijkt hoe HMC samenwerkt in goede zorg bij prostaatkanker

anser_video_afbeelding.jpg

Video: HMC is trots op de goede zorg die we met zeven andere ziekenhuizen bieden aan mannen met prostaatkanker. Binnen het Anser prostaatnetwerk werken de ziekenhuizen volgens één en dezelfde diagnose en behandel zorgpad en met de modernste technieken.
Wij zijn medeoprichter van dit netwerk en minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport kwam half november in het Anser prostaat centrum in HMC Antoniushove kijken hoe dat werkt. Twee patiënten vertelden wat deze zorg voor hen heeft betekend. 

Speciaal spreekuur: erectieproblemen bij kanker

Als u behandelt bent voor kanker, ligt de focus vaak op uw herstel. Veel patiënten vinden het in zo’n periode lastig om erectieproblemen te bespreken. Met een speciale spreekuur hopen we u op een laagdrempelige manier te helpen. Tijdens het eerste consult spreekt u een uroloog en een bekkenbodemfysiotherapeut met specialiteit seksuologie. Zij maken samen een behandelplan. U kunt een afspraak maken met een verwijzing van uw behandelend arts.

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen vinden het lastig om hun problemen te bespreken en denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. HMC is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten. In het bekkenbodemcentrum onderzoeken we uw klachten met een team van verschillende specialisten. In dit team werkt de uroloog samen met bijvoorbeeld een gynaecoloog, een bekkenbodemfysiotherapeut en een continentieverpleegkundige. Zij geven elkaar advies en werken samen zodat u de beste zorg krijgt.

Snelle behandeling: nierstenen

Patiënten met koliekpijn die mogelijk veroorzaakt wordt door nierstenen, kunnen we dezelfde dag zien op de polikliniek. Vaak kunnen we dezelfde dag, en uiterlijk de volgende werkdag, een CT-scan maken. Moet u behandeld worden met een niersteenvergruizer? Ook dan kunnen wij u snel behandelen. HMC beschikt over een eigen niersteenvergruizer. Is een operatie voor u de beste oplossing? Ook dan kunt u snel bij ons terecht. We houden twee plaatsen per week vrij om patiënten met nierstenen snel te helpen.

Veelgestelde vragen Urologie

Uw specialist kan u doorverwijzen naar onze continentieverpleegkundigen. De continentieverpleegkundigen begeleiden u bij ongewild urineverlies of ontlasting (incontintie) en verzakking van de schede of baarmoeder. Zij geven u ook advies en informatie over:

 • het incontinentiemateriaal
 • de verzorging van de huid (voorkomen van irritatie)
 • het aanleren van zelfkatheterisatie
 • begeleiding bij verblijfskatheter of supra-pubische katheter
 • aanmeten en bestellen van condoomkatheters voor mannen met continentieproblemen
 • het bestellen van de materialen
 • de mogelijke vergoeding van incontinentiematerialen door uw zorgverzekeraar

Wanneer uw uroloog adviseert een urinestoma aan te leggen, verwijst hij u door naar onze stomaverpleegkundigen. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende verandering in uw leven. Duidelijke voorlichting, voorbereiding en begeleiding is belangrijk. De stomaverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor en de begeleiding van patiënten die een stoma hebben of zullen krijgen. De stomaverpleegkundige coördineert de zorg rondom uw operatie en behandeling. De stomaverpleegkundige geeft u advies en informatie over alle aspecten van het hebben van een stoma, bijvoorbeeld over:

 • stomamaterialen
 • voeding
 • verzorging van de stoma
 • sport en vakantie;
 • seksualiteit en incontinentie.

Uitgebreide informatie over een stoma vindt u op de website van de Nederlandse Stomavereniging.

Urologie

Waarom HMC?

 • Snel diagnose prostaatkanker
 • Speciaal spreekuur: erectieproblemen bij kanker
 • Bekkenbodemcentrum
 • Spoedpolikliniek
 • Snel diagnose en behandeling bij nierstenen
 • Anser prostaatcentrum

Onderzoek en behandeling

Het team

foto van I. Cordia

I. Cordia

Uroloog

foto van N.P. van der Enden-Aghten

N.P. van der Enden-Aghten

Continentieverpleegkundige

foto van M.D. Geubel

M.D. Geubel

Oncologie consulent

foto van B.T. Merks

B.T. Merks

Uroloog

foto van A. Moekoet

A. Moekoet

Continentieverpleegkundige

foto van L. Mulder-van der Kaaij

L. Mulder-van der Kaaij

Doktersassistente continentiezorg

foto van T.Q.T. Tong

T.Q.T. Tong

Uroloog

foto van J.M.A. Verheij

J.M.A. Verheij

Oncologie consulent

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Urologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 60 dagen 60 dagen 60 dagen
Behandeling
Prostaatoperatie 60 dagen 60 dagen 60 dagen
Sterilisatie man 120 dagen 120 dagen 120 dagen
Incontinentie bij vrouwen 112 dagen 74 dagen 136 dagen
Besnijdenis * 120 dagen 120 dagen 120 dagen
Niersteenvergruizen * 300 dagen 300 dagen 10 dagen
Laparoscopische nieringrepen * 42 dagen 42 dagen 42 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: okt. 2021