Over Neurologie
De neuroloog onderzoekt en behandelt ziekten van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. U kunt bij ons terecht voor de behandeling van alle neurologische aandoeningen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van een beroerte (CVA of TIA), hersentumoren en slaapstoornissen. Voor bepaalde aandoeningen hebben wij speciale spreekuren.
Alle neurologische aandoeningen
U kunt bij ons rekenen op goede zorg bij alle neurologische aandoeningen. Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn:
- beroerte
- hoofdpijn
- hernia (rug- en nekhernia)
- Parkinson
- multiple sclerose (MS)
Onderzoek en behandeling
Het onderzoek van de neuroloog start met het luisteren naar uw klachten en het stellen van vragen. Daarna zal de neuroloog u onderzoeken en besluiten of er aanvullend onderzoek nodig is. Voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn:
- een scan (MRI of CT)
- een spierzenuwonderzoek (EMG)
- een hersenfilmpje (EEG)
- een echo van de halsslagaders
Voor sommige aandoeningen zoals hernia of carpaal tunnel syndroom (CTS) hebben we speciale spreekuren en kan het onderzoek vaak al dezelfde dag plaatsvinden.
Behandelduur
Vaak zijn 1 of 2 bezoeken aan de neuroloog voldoende. De neuroloog brengt dan advies uit aan de huisarts die de behandeling weer overneemt. Bij sommige neurologische aandoeningen blijft u langer onder controle. Als een operatie nodig is, verwijst de neuroloog u naar de neurochirurg.
Vaste neuroloog
Als u behandeld wordt voor een hersentumor, de ziekte van Parkinson, een slaapstoornis of MS kunt u bij ons rekenen op een vaste behandelaar. Soms houdt een neuroloog in opleiding spreekuur. Deze werkt dan onder eindverantwoordelijkheid van uw eigen neuroloog.
Speciale spreekuren
Voor patiënten met bepaalde aandoeningen hebben we speciale spreekuren. U treft dan een arts die gespecialiseerd is in de diagnose en de behandeling van die bepaalde aandoening. We hebben deze spreekuren voor patiënten met:
- carpaal tunnel syndroom (CTS)
- hernia
- MS
- Parkinson
Informatie en begeleiding
Een neurologische aandoening kan uw leven en dat van uw naasten ingrijpend beïnvloeden. Daarom kunt u bij ons rekenen op goede informatie en begeleiding. Onze neurologen werken nauw samen met andere zorgverleners uit het ziekenhuis zoals fysio- en ergotherapeuten, logopedisten en revalidatieartsen. Ook hebben wij verpleegkundig specialisten om u na de diagnose te begeleiden en bij wie u terecht kunt als u vragen heeft.
Expertisecentrum beroerte
In ons expertisecentrum voor de behandeling van een beroerte (Neurovasculair Centrum) werken specialisten met zeer veel ervaring in de behandeling van een beroerte (TIA en CVA). Bij een beroerte geldt: hoe sneller de behandeling plaatsvindt, hoe minder schade er optreedt aan de hersenen. Daarom behandelen wij patiënten met een beroerte binnen 30 minuten. Aan het expertisecentrum is ook een polikliniek voor nazorg en preventie verbonden. Daar kunt u terecht bij de CVA-consulent, een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de behandeling van een beroerte.
HMC is het enige ziekenhuis in de regio Haaglanden dat alle behandelingen voor een beroerte kan uitvoeren. Zo bent u bij ons altijd verzekerd van snelle en goede zorg. We werken in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Expertisecentrum hersentumoren
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft HMC aangewezen als landelijk expertisecentrum voor gliomen. Een glioom is een kwaadaardige hersentumor die in de hersenen zelf ontstaat en niet door uitzaaiing van tumorcellen uit een ander lichaamsdeel. Patiënten met een glioom zijn bij ons in de best mogelijke handen. Mede door de samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen.
Slaapcentrum
Heeft u langer dan 3 maanden last van slecht slapen en komt dat minimaal 3 keer per week voor? Dan kunt u met een verwijzing van uw (huis)arts terecht bij het Slaapcentrum. Een ervaren behandelteam brengt uw klachten in kaart en onderzoekt de oorzaken van uw slaapprobleem. Het Slaapcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van verschillende slaapproblemen zoals slapleoosheid, biologische klokstoornissen, rusteloze benen (RLS), slaapwandelen en slaapapneu.
Neurologische zorg per locatie
Om u de best mogelijke zorg te bieden, hebben we onze kennis en ervaring voor enkele aandachtsgebieden per locatie gebundeld. Zo kunnen we u beter begeleiden. Ook zorgt dit voor kortere wachttijden en een korter verblijf in het ziekenhuis.
- HMC Antoniushove: neuro-oncologie en neuro-chirurgie (hernia, stenose) via Neurospine
- HMC Bronovo: ziekte van Parkinson, MS en dementie
- HMC Westeinde: beroerte, letsels aan het hoofd (neurotraumatologie), slaapstoornissen
Op elke locatie bieden wij algemene neurologische zorg.
Gezonde leefstijl
Zo’n tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door gezonder te leven. Dat blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezonder leven is ook nuttig om te voorkomen dat u andere aandoeningen krijgt. Denk aan diabetes type 2 (suikerziekte) en kanker. Een gezonde leefstijl helpt verder bij de behandeling van en bij het leven met uw ziekte. Lees meer op de pagina over gezonde leefstijl.