Neurochirurgie

Neurochirurgie houdt zich bezig met de behandeling van neurologische aandoeningen zoals aandoeningen aan de hersenen, de wervelkolom of de zenuwen naar armen of benen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

 • hernia en stenose
 • letsels aan hoofd of wervelkolom door een ongeval
 • tumoren in hersen- en wervelkolom
Lees meer

Contact en afspraak

HMC Antoniushove en
HMC Westeinde 088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

HMC Bronovo 088 979 44 26
ma t/m vr van 09.00 - 16.00 uur

Poliklinieken

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
175 nekhernia
700 stenose en lage rughernia
150 laag complexe spondylodese
220 zenuwdecompressie in de elleboog of pols

Over Neurochirurgie

neurochirurgie 780

Neurochirurgie houdt zich bezig met de behandeling van neurologische aandoeningen zoals aandoeningen aan de hersenen, de wervelkolom of de zenuwen naar armen of benen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

Neurospine

Neurospine opereert wervelkolomklachten zoals een hernia, stenose of spondylose. De top specialistische neurochirurgen zijn zeer ervaren in het uitvoeren van een operatie aan de wervelkolom. U kunt altijd terecht op een van de poliklinieken in de regio Haaglanden en een operatie wordt uitgevoerd in de vertrouwde omgeving van het ziekenhuis. U krijgt de aandacht en de optimale kwaliteit van zorg die u verdient. Zodat u snel van uw klachten af bent en weer spoedig uw activiteiten kunt hervatten.

Lees meer op de website van Neurospine.

Complexe zorg

De neurochirurgen verrichten ook verschillende complexe neurochirurgische operaties waaronder hersenoperaties. We zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

Eerste afspraak

Met een verwijzing van uw specialist kunt u een afspraak maken op 1 van onze poliklinieken. Heeft u een rughernia, nekhernia of stenose? Dan vragen wij u ook om de beelden en de uitslag van een MRI-scan die maximaal 6 maanden geleden gemaakt is. De wachttijd is afhankelijk van uw klachten, de aard van uw behandeling en de arts waarbij de afspraak gemaakt wordt.

Persoonlijke aanpak

Onze behandeling is afhankelijk van uw klacht en uw persoonlijke situatie. Een operatie is niet altijd nodig en wenselijk. Sommige klachten verlichten of verdwijnen door fysiotherapie en pijnstillers. Kiest u voor een operatie, dan kunt u rekenen op ons deskundige en goed op elkaar ingespeelde operatieteam. Natuurlijk bespreken wij de voor- en nadelen van elke behandeling uitgebreid met u. Is er iets niet duidelijk? Vraag het ons gerust.

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit neurochirurgen, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Een physician assistant is een medisch professional die zelfstandig een aantal medische taken uitvoert op het gebied van onderzoek en behandeling. Op onze polikliniek treft u ook regelmatig de verpleegkundig specialist. Net als de physician assistant ondersteunt deze de specialist bij onderzoek en behandeling.

Samenwerking

Wij werken nauw samen met de neurologen en andere specialisten in HMC zoals orthopedisch chirurgen, KNO-artsen of internisten. Ook kunnen we gebruikmaken van alle voorzieningen van het ziekenhuis.

Veelgestelde vragen Neurochirurgie

Ja dat kan. Houdt dan wel rekening met een eventueel langere wachttijd.

U kunt alleen schriftelijk een afspraak maken voor een second opinion.
Stuur een brief met:

 1. Een duidelijke omschrijving van uw vraag.
 2. Informatie over uw behandeling van uw huidige behandelaar.
 3. Een recente MRI (niet ouder dan 4 maanden).
 4. Uw contactgegevens.

Postadres:
HMC
Secretariaat Neurochirurgie
Postbus 432
2501 CK Den Haag

Wij beoordelen op basis van deze informatie of een afspraak voor een second opinion zinvol is. U krijgt hierover schriftelijk bericht.

Uw specialist bespreekt met u de gevolgen van uw aandoening voor het uitoefenen van uw werk. Vaak is ook een bedrijfsarts betrokken bij de beoordeling of u uw werk weer kunt doen. Uw bedrijfsarts kan hierover contact opnemen met uw specialist. Dat kan alleen als u hiervoor voorafgaand toestemming hebt gegeven.

Bij Neurochirurgie werken 2 physician assistants. Een physician assistant is geen arts, maar voert zelfstandig een aantal medische taken uit op het gebied van onderzoek en behandeling. De physician assistant kan ook kleine operatieve ingrepen doen. U komt de physician assistant tegen tijdens de consulten voor een eventuele operatie. Vaak begeleidt de physician assistant u ook bij onderzoeken voorafgaand aan uw operatie. Ligt u op de verpleegafdeling? Dan komt de physician assistant regelmatig langs om te kijken of alles goed met u gaat. Als het nodig is, schakelt hij de neurochirurg in.

Bij Neurochirurgie werken 2 verpleegkundig specialisten. Zij voeren zelfstandig een aantal medische taken uit op het gebied van onderzoek en behandeling. U komt de verpleegkundig specialist tegen tijdens de consulten voor een eventuele operatie. Vaak begeleidt hij u ook bij onderzoeken voorafgaand aan uw operatie. Ligt u op de verpleegafdeling? Dan komt de verpleegkundig specialist regelmatig langs om te kijken of alles goed met u gaat. Als het nodig is, schakelt hij de neurochirurg in.

Neurochirurgie

Gespecialiseerd in:

 • Behandeling van rug- en nekhernia’s
 • Behandeling van stenose
 • Complexe neurochirurgische operaties zoals hersentumoren
 • Uitgebreide wervelkolomchirurgie
 • Letsel aan het hoofd of wervelkolom door een ongeval

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

placeholder foto specialist

M.L.D. Broekman

Neurochirurg

placeholder foto specialist

dr. C.F.E. Hoffmann

Neurochirurg

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van N. Koster-den Dulk

N. Koster-den Dulk

Physician assistant neurochirurgie

foto van dr. W.A. Moojen

dr. W.A. Moojen

Neurochirurg

foto van C.O. Nogarede

C.O. Nogarede

Verpleegkundig specialist

foto van G.M. Overdevest

G.M. Overdevest

Neurochirurg

placeholder foto specialist

prof.dr. W.C. Peul

Neurochirurg

foto van A.L. Rijssenbeek

A.L. Rijssenbeek

Chef de Clinique, Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Neurochirurgie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 14 dagen - 14 dagen
Behandeling
Carpaal tunnel syndroom 7 dagen - 14 dagen
Stent plaatsing - - 21 dagen
Hernia / kanaalstenose 35 dagen - 21 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 7 december 2018