Over Interne Geneeskunde
Interne Geneeskunde onderzoekt en behandelt ziekten van de inwendige organen. Bijvoorbeeld ziekten en aandoeningen als suikerziekte (diabetes), hoge bloeddruk (hypertensie), kanker (oncologie), hiv en trombose.
De arts die u behandelt, heet een internist. Veel internisten hebben zich gespecialiseerd in bepaalde ziekten. Hieronder leest u meer over de verschillende specialismen die vallen onder Interne Geneeskunde.
Acute interne geneeskunde
Heeft u een levensbedreigende ziekte die we met spoed moeten behandelen? Dan staan de medewerkers van het specialisme acute interne geneeskunde voor u klaar. In HMC zijn er altijd internist-acuut geneeskundigen op de Spoedeisende Hulp en op de Acute Opname Afdeling.
Endocrinologie (hormonen en stofwisseling)
Het specialisme Endocrinologie houdt zich bezig met ziekten die te maken hebben met hormonen en de stofwisseling. Een arts die zich specialiseert in deze ziekten, heet een endocrinoloog. Heeft u een ziekte die ontstaat doordat u te veel of juist te weinig heeft van een bepaald hormoon? Bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes)? Dan onderzoekt en begeleidt de endocrinoloog u. In HMC hebben we voor patiënten met suikerziekte de afdeling Diabeteszorg Haaglanden.
De endocrinoloog behandelt u ook als u een stofwisselingsziekte heeft. Verder behandelt de endocrinoloog patiënten die een ziekte hebben van de organen die hormonen aanmaken. Deze organen zijn de alvleesklier, bijnier, geslachtsorganen, hypofyse en schildklier.
Hematologie (bloedziekten)
Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten. Een arts die zich specialiseert in deze ziekten, heet een hematoloog. Bloedziekten zijn goedaardige en kwaadaardige aandoeningen van bloed, beenmerg en lymfeklieren. Maar bijvoorbeeld ook trombose en problemen bij de bloedtransfusie.
Infectieziekten (ontstekingen door micro-organismen)
Virussen, bacteriën, schimmels en parasieten zijn micro-organismen. Micro-organismen veroorzaken infectieziekten. Een arts die zich specialiseert in deze ziekten, heet een infectioloog.
Infectieziekten zijn bijvoorbeeld Tuberculose (TBC), Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s), de Ziekte van Lyme, Hepatitis A, B, C en Corona. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem niet goed werkt of als het micro-organisme erg sterk is.
Hiv is ook een infectieziekte. HMC heeft een speciale afdeling voor mensen met hiv: het HIV-behandelcentrum.
Nefrologie (nierziekten)
Het specialisme Nefrologie houdt zich bezig met de nieren en nierziekten. Een arts die zich hierin specialiseert, heet een nefroloog.
Bij Nefrologie helpen we patiënten die plotselinge (acute) of geleidelijke (chronische) schade hebben aan de nieren. De nieren halen afvalstoffen uit uw bloed. We kunnen de afvalstoffen met behulp van dialyse uit uw bloed halen als de nieren niet meer goed werken. Daarvoor beschikken we over een speciale Dialyse afdeling.
Maar ook het behandelen van hoge bloeddruk (hypertensie) valt onder Nefrologie. Hiervoor hebben we een speciale Hypertensiepolikliniek.
Oncologie (kankerzorg)
Het specialisme Oncologie (kankerzorg) houdt zich bezig met de behandeling van kanker. Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling.
Het deel van de kankerzorg dat onder Interne Geneeskunde valt, heet Interne oncologie. Binnen Interne oncologie behandelen we kanker met medicijnen en therapieën. Een arts die zich hierin specialiseert, heet een internist-oncoloog.
Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit gebeurt binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).
Ouderengeneeskunde (geriatrie)
Kwetsbare ouderen, maar soms ook jongere patiënten, hebben regelmatig meerdere gezondheidsproblemen tegelijk. Bijvoorbeeld geheugenverlies/dementie en chronische ziekten. Het Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde zorgt ervoor dat verschillende medisch specialisten tegelijk meedenken over deze gezondheidsproblemen.
Samen stemmen zij hun behandeling op elkaar af. Ook hoeft u dankzij deze afstemming zo min mogelijk naar het ziekenhuis te komen. U kunt hierdoor zo lang mogelijk thuis blijven wonen, onder behandeling van uw huisarts.
Vasculaire geneeskunde (ziekten van de bloedvaten)
Vasculaire geneeskunde houdt zich bezig met het opsporen en behandelen van aandoeningen waardoor u hart- en vaatziekten kunt krijgen. Bijvoorbeeld hoge bloeddruk (hypertensie), een hoog cholesterol, suikerziekte (diabetes), trombose en vaat(wand)ziekten.
Gezonde leefstijl
Zo’n tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door gezonder te leven. Dat blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezonder leven is ook nuttig om te voorkomen dat u andere aandoeningen krijgt. Denk aan diabetes type 2 (suikerziekte) en kanker. Een gezonde leefstijl helpt verder bij de behandeling van en bij het leven met uw ziekte. Lees meer op de pagina over gezonde leefstijl.