Over Cardiologie
De afdeling Cardiologie van HMC biedt hoogwaardige, topklinische zorg aan patiënten met acute en chronische hart- en vaataandoeningen. Wanneer iedere minuut telt, staan onze cardiologen altijd voor u klaar om u direct de nodige behandeling te bieden.
De vakgroep Cardiologie
Hartklachten
Hartklachten hebben vaak een enorme impact op het leven van patiënten en hun naasten. Het team van Cardiologie helpt u vooruit en heeft aandacht voor de mensen in uw omgeving.
Onze cardiologen behandelen alle voorkomende hartklachten. We hebben 24 uur per dag, zeven dagen per week een gespecialiseerd team klaarstaan om dotter- en stentplaatsingen uit te voeren bij een acuut hartinfarct. We zijn het grootste pacemakercentrum van de regio Haaglanden. Onze cardiologen kiezen samen met u voor de beste zorg, die past bij uw medische situatie.
We behandelen jaarlijks 9.000 patiënten met een hartklacht op de Spoedeisende Hulp en 25.753 patiënten met een probleem van het hart op de polikliniek. En met succes: de meeste mensen herstellen goed van een hartinfarct of pacemakerimplantatie.
Zorg voor iedereen
Wij bieden deze hoogwaardige zorg aan iedereen. Zo zien we bijvoorbeeld een sportieve oudere van 90 jaar, maar ook een jonge patiënt met een hartinfarct. De diverse populatie maakt ons werk uitdagend en vraagt om persoonlijke aandacht en verdieping in de patiënt.
Gespecialiseerde cardiologen
Ieder van onze cardiologen is naast algemeen cardioloog gespecialiseerd in een deelvakgebied, zoals hartfalen, ritmestoornissen, pacemakers, defibrillatoren (ICD's), dotter- en stentbehandelingen, echografie, MRI- en CT-scans, wegrakingen (syncope), vrouwencardiologie, cardio-oncologie en cardiogenetica. Door deze specialisaties hebben wij veel ervaring en krijgt u de beste behandeling. Wij verzorgen een deel van de opleiding voor onder andere cardiologen, Spoedeisende Hulp-artsen, sportartsen en internisten.
Hartteam
Het hartteam is een team van medisch specialisten dat iedere dinsdagmiddag bijeenkomt om de medische situatie van patiënten te bespreken. Het hartteam bestaat uit:
- een hartchirurg van het LUMC
- twee interventiecardiologen van HMC
- een beeldvormend cardioloog van HMC
Het team bespreekt patiënten met verschillende problemen aan het hart. Elke week sluit een infectioloog aan bij het overleg om de patiënten met infecties te bespreken. Bij patiënten met vernauwingen van de kransslagaders geeft het team een advies over de behandeling. Soms adviseert het team om eerst aanvullend onderzoek te verrichten. Als het nodig is, vraagt het team om extra expertise van andere specialisten in HMC of het LUMC, zoals het ritmeteam. Als een ernstige situatie om eerder overleg vraagt, dan voeren de leden van het hartteam tussentijds overleg met elkaar.
Ritmeteam
Het ritmeteam is een team van cardiologen en technici, dat is gespecialiseerd in pacemakers, ICD's en hartritmestoornissen. Zij komen wekelijks samen om medische problemen van patiënten te bespreken. Het team geeft advies over de behandeling.
Hartkatheterisatie, dotter- en stentbehandeling
Het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn op de borst is een van de kerntaken van HMC. De onderzoeken bestaan uit bloedtesten, hartfilmpjes, echocardiografie, inspanningstesten, hartscans en/of een hartkatheterisatie. Leefstijl en medicatie zijn de hoeksteen van de behandeling tegen slagaderverkalking . We verrichten dag en nacht dotter- en stentbehandelingen. Bypassoperaties worden verricht door een hartchirurg.
Lees meer over de werking van het hart- en vaataandoeningen op hartstichting.nl:
Onderzoek en behandeling
Lees meer over onze behandelingen en zorg:
Hartstimulatie Centrum Haaglanden
HMC heeft het grootste centrum voor pacemakerimplantaties in de regio: het Hartstimulatie Centrum Haaglanden. We plaatsen niet alleen gewone pacemakers, maar ook pacemakers voor hartfalen (biventriculaire devices), verschillende soorten defibrillatoren (ICD’s) en implanteerbare hartritmemonitors.
Onderzoek en behandeling
Lees meer over onze behandelingen en zorg:
- Implanteerbare hartritmemonitor
- Pacemaker (inclusief biventriculaire pacing en His-pacing)
- Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)
Hartritmestoornissen
Een hartritmestoornis ontstaat in de hartboezems, de hartkamers of ertussenin. Wanneer u een hartritmestoornis heeft, slaat uw hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Een veelvoorkomende hartritmestoornis is boezemfibrilleren. Voor een te hoge hartslag of onregelmatige hartslag kunnen we medicijnen voorschrijven of u verwijzen voor een ablatie. Voor een te lage hartslag zijn geen medicijnen. Een pacemaker kan dan de oplossing zijn. Een cardioloog kan vaststellen of u een ritmestoornis heeft.
Lees meer over de normale hartslag op hartstichting.nl
Lees over soorten hartritmestoornissen op hartstichting.nl
Hartfalen
HMC heeft een ervaren team van hartfalencardiologen en verpleegkundigen. Zij begeleiden u intensief met het doel te voorkomen dat u wordt opgenomen met te veel vocht in uw lichaam. Naast medicatie, leefregels en uitvoerig onderzoek is soms behandeling met een biventriculaire pacemaker of ICD nodig.
Lees meer over hartfalen
Hart- en vaatziekten bij vrouwen
Tussen mannen en vrouwen bestaan belangrijke verschillen bij hartklachten. In HMC hebben we een cardioloog die gespecialiseerd is in vrouwencardiologie. Deze cardioloog heeft alle kennis van deze verschillen en past daar de behandeling op aan.
Spoed
Heeft u last van hartklachten? Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Cardiologie op een van onze locaties of buitenpoliklinieken. Onze wachttijden zijn relatief kort. Heeft u acute klachten en is er mogelijk iets ernstigs aan de hand met uw hart? Ga dan na overleg met uw huisarts, direct naar de Spoedeisende Hulp (SEH) in HMC Westeinde of bel 112 bij levensbedreigende klachten.
Bij een hartaanval is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken.
Lees hoe u een hartaanval herkent op hartstichting.nl
Samen beslissen
Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd verschillende mogelijkheden waaruit u kunt kiezen, zoals een dotter- en stentbehandeling, een bypassoperatie, een ICD of een hartklepoperatie via de lies. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt af van een aantal zaken – bijvoorbeeld van de aandoening, de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw leeftijd, beroep en uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door in de spreekkamer goede vragen te stellen.
Lees tips voor in de spreekkamer op begineengoedgesprek.nl
Samenwerking
- Huisartsen
De cardiologen van HMC werken nauw samen de huisartsen uit de regio. We noemen deze samenwerking de anderhalvelijnszorg. Bij aangesloten praktijken verzorgen we meekijkconsulten om de zorg te optimaliseren. De huisarts kan zo ook hartonderzoeken bij u laten verrichten, zoals een hartecho, een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. De huisarts geeft u zelf de uitslag na overleg met de cardioloog. Zo krijgt u een specialistisch advies, terwijl de kosten voor u zo laag mogelijk blijven. De juiste zorg op de juiste plaats is voor ons een belangrijk speerpunt. - LUMC
Voor hartoperaties zoals een bypassoperatie, hartklepoperatie en behandeling bij hartritmestoornissen (ablatie) werken we onder meer nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). - Revalidatiecentrum Capri
Om u na een ingreep weer snel in goede conditie te krijgen en uw leefstijl te optimaliseren, volgt u hartrevalidatie. Hierbij werken we samen met het revalidatiecentrum Capri.