Ziekenhuisapotheek

Als u in het ziekenhuis ligt, krijgt u medicijnen van de ziekenhuisapotheek. Gebruikt u thuis medicijnen? Zorg dan dat wij altijd precies weten om welke medicijnen het gaat. Hoe meer informatie we hebben over uw medicijnen, hoe beter we u kunnen helpen.

Lees meer

Medicatie-overzicht

Een medicatie-overzicht is een overzicht van de medicijnen die u de afgelopen 6 maanden heeft gebruikt. U kunt dit overzicht krijgen bij uw apotheek. Het overzicht is 3 maanden geldig.

Neem uw medicijnen mee

Wordt u opgenomen? Neem dan altijd de medicijnen die u thuis gebruikt mee.

 

Apotheken

In HMC Antoniushove en HMC Westeinde is een (gewone) apotheek gevestigd waar u medicijnen op recept kunt halen. Is de apotheek dicht? Ga dan naar de spoedapotheek.

Cijfers

Per jaar:
18.000 gesprekken met patiënten over medicijngebruik bij het preoperatieve spreekuur
9.000 gesprekken met patiënten over medicijngebruik op de Spoedeisende Hulp

Over de Ziekenhuisapotheek

medicijnen 780

Als u in het ziekenhuis ligt, krijgt u medicijnen van de ziekenhuisapotheek. Gebruikt u thuis medicijnen? Zorg dan dat wij altijd precies weten om welke medicijnen het gaat. Hoe meer informatie we hebben over uw medicijnen, hoe beter we u kunnen helpen.

Actueel medicatie-overzicht

Als u wordt opgenomen voor een operatie gaat u vooraf altijd naar het preoperatief spreekuur. Wij vragen u dan onder andere naar de medicijnen die u gebruikt en of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen. Neem altijd een actueel medicatie-overzicht mee naar dit spreekuur. In het medicatie-overzicht staan de medicijnen die u de afgelopen 6 maanden heeft gebruikt. U kunt dit overzicht opvragen bij uw apotheek. Het overzicht is 3 maanden geldig. Bezoekt u regelmatig verschillende apotheken? Vraag dan bij elke apotheek om zo’n overzicht. Zo weten wij precies welke medicijnen u gebruikt en kunnen wij u de juiste medicijnen geven. Krijgt u tijdens uw opname medicijnen? Dan controleert de apotheek bijvoorbeeld of deze samengaan met andere medicijnen die u gebruikt en of u het medicijn veilig kunt nemen gezien uw klachten.

Toestemming opvragen van gegevens

Een ziekte of een ongeval gebeurt vaak onverwachts, ‘s avonds of in het weekend. U kunt dan geen actueel medicatie-overzicht ophalen bij uw apotheek of contact opnemen. Wij kunnen dan wel de gegevens over uw medicijnen digitaal opvragen bij uw apotheek via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat kan alleen als u vooraf toestemming heeft gegeven aan uw apotheek voor het uitwisselen van uw gegevens via het LSP. U kunt uw toestemming regelen via www.ikgeeftoestemming.nl of met een toestemmingsformulier. Vul het formulier in en geef het aan uw apotheek. Haalt u uw medicijnen bij verschillende apotheken? Geef elke apotheek dan apart toestemming.

Neem uw medicijnen mee

Wordt u opgenomen? Neem dan altijd de medicijnen die u thuis gebruikt mee. Ook als u medicijnen gebruikt uit het buitenland of medicijnen die aan iemand anders zijn voorgeschreven. Hoe meer informatie we hebben over uw medicijnen, hoe beter we u kunnen helpen.

Naar huis

Als u na ontslag uit het ziekenhuis medicijnen nodig heeft, dan geeft uw specialist u een recept mee. Daarmee kunt u de medicijnen ophalen bij uw eigen apotheek of bij de apotheek van HMC Antoniushove of HMC Westeinde. Is de apotheek gesloten? Ga dan naar de spoedapotheek.

Veelgestelde vragen Ziekenhuisapotheek

Uw medicijnen kunnen afkomstig zijn van een andere leverancier. Vaak zien ze er dan anders uit dan u gewend bent. Het kan ook voorkomen dat u meer of minder tabletjes krijgt dan u gewend bent. Dat gebeurt als we de juiste strekte van het medicijnen niet hebben. U krijgt dan bijvoorbeeld een half tabletje of 2 tabletjes zodat u wel de goede dosering krijgt.

Als u wordt opgenomen, willen we graag precies weten welke medicijnen u gebruikt. In het medicatie-overzicht staat welke medicijnen u bij uw apotheek heeft opgehaald. Tijdens het Pre Operatieve Spreekuur (POS) bespreken we dit overzicht met u. Als u tijdens uw opname medicijnen krijgt, controleert de ziekenhuisapotheek of de medicijnen bij elkaar passen en of u de juiste dosering krijgt. Zo kunnen we u op een veilige manier medicijnen geven.

Nee. De kosten voor de medicijnen zitten verrekend in de vergoeding van een opnamedag. Deze vergoeding krijgt het ziekenhuis van uw zorgverzekeraar. U hoeft hier zelf niets voor te doen.

Als u naar huis gaat, moet u vaak thuis ook nog medicijnen gebruiken. De verpleegkundige vertelt u welke medicijnen u thuis moet gebruiken en hoe u die gebruikt. U krijgt een recept mee. U kunt met het recept de medicijnen ophalen bij uw eigen apotheek of bij de gewone apotheek in het ziekenhuis. Er is een apotheek in de hal van HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

U krijgt uw medicijnen van de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor de medicijnen. Zij heeft een medicatiewagen met verschillende laatjes voor verschillende uitdeelrondes. Voor iedere patiënt is er een laatje. De ziekenhuisapotheek levert elke dag de medicijnen die nodig zijn.

De zorgverzekeraars hebben bepaald op welke plek de nachtapotheek open is. Gekozen is voor de Spoedapotheek Den Haag aan de Charlotte Jacobslaan 10 (tegenover de SEH van het Hagaziekenhuis aan de Leyweg). Het is niet (kosten)efficiënt om op veel plekken een nachtapotheek open te stellen. Voor het geval u niet in staat bent zelf uw medicijnen op te halen, is de afspraak met de zorgverzekeraars dat dit met een taxi kan. Als de arts het nodig vindt om de medicatie te laten bezorgen, maakt hij een aantekening op het recept. De spoedapotheek regelt dan de bezorging. Mensen hoeven de kosten voor de taxi niet zelf af te rekenen. Dit gaat rechtstreeks via de spoedapotheek. Patiënten ontvangen hier geen factuur voor, maar zien het ook niet terug op hun declaratieoverzicht, omdat het gaat om een afspraak tussen de spoedapotheek en de zorgverzekeraars. Als de patiënt zelf wil dat het bezorgd wordt en de arts niets op het recept heeft gezet, dan moet de patiënt dit contant aan de deur met de taxichauffeur afrekenen. De spoedapotheek is op doordeweekse dagen geopend vanaf 17.30 uur tot de volgende ochtend 08.00 uur en in het weekend en op feestdagen 24 uur per dag.

Ziekenhuisapotheek

Wat doet de ziekenhuisapotheek?

  • Bespreekt uw medicijngebruik
  • Verstrekt medicijnen die u bij opname krijgt
  • Controleert of u medicijnen in de juiste dosering krijgt
  • Controleert of de medicijnen die u krijgt bij elkaar passen
  • Kan gegevens over uw medicijngebruik opvragen bij uw apotheek als u daar vooraf toestemming voor geeft
  • Maakt zelf medicijnen (bijvoorbeeld chemokuren en infuusvoeding)
  • Zorgt voor veilige distributie van medicijnen

Het team

placeholder foto specialist

M. Bogaards

Ziekenhuisapotheker

foto van A.C. Ledeboer

A.C. Ledeboer

Ziekenhuisapotheker

foto van dr. J.W.P.M. Overdiek

dr. J.W.P.M. Overdiek

Klinisch farmacoloog, Ziekenhuisapotheker

foto van E.E. Roelofsen

E.E. Roelofsen

Ziekenhuisapotheker

placeholder foto specialist

L.J. Stoker

Ziekenhuisapotheker

placeholder foto specialist

E.M.J. Visser

Ziekenhuisapotheker

foto van E.M. Westerman

E.M. Westerman

Ziekenhuisapotheker

Toon iedereen