Vrouw- en Kindzorg

HMC investeert veel en graag in de beste zorg voor vrouw en kind. De komende jaren gaan wij ons nog meer richten op het goed organiseren van de zorg. U zult merken dat afspraken goed op elkaar aansluiten zodat u zo min mogelijk hoeft te wachten en snel weet waar u aan toe bent. Ook hebben we de samenwerking en overdracht met bijvoorbeeld verloskundigen en consultatiebureau goed geregeld.

Lees meer

Samenwerking

Wij werken onder andere samen met verloskundigen, consultatiebureau's en huisartsen uit de regio Haaglanden.

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Vrouw- en Kindzorg

jonathan_3_maanden.jpgHMC investeert veel en graag in de beste zorg voor vrouw en kind. De komende jaren gaan wij ons nog meer richten op het goed organiseren van de zorg. U zult merken dat afspraken goed op elkaar aansluiten zodat u zo min mogelijk hoeft te wachten en snel weet waar u aan toe bent. Ook hebben we de samenwerking en overdracht met bijvoorbeeld verloskundigen en consultatiebureau goed geregeld.

Persoonlijke aandacht

U kunt bij ons rekenen op persoonlijke aandacht. Bij de zorg rond de geboorte richten we ons niet alleen op de zwangere vrouw, maar ook op haar eventuele partner. Bij patiënten met een kinderwens staan beide partners centraal. Is er sprake van een onvervulde kinderwens? Dan hebben wij ook aandacht voor de spanning en de emoties die het uitblijven van een gewenste zwangerschap met zich meebrengen.

Gynaecologie

Wij zetten in op het bieden van hoge kwaliteit vruchtbaarheidszorg en hebben een bovenregionale functie voor gynaecologische kijkoperaties. HMC heeft bijzondere expertise in het behandelen van bekkenbodemklachten en endometriose. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC). Alle gynaecologisch oncologische zorg is geconcentreerd in HMC Antoniushove.

Geboortezorg

Voor de beste zorg voor moeder en kind rondom zwangerschap en geboorte kunt u terecht bij HMC. Met een medische indicatie kunt u onder begeleiding van een gynaecoloog bevallen in HMC Bronovo en HMC Westeinde. Wilt u in het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie? Ook dat is mogelijk in HMC Bronovo en HMC Westeinde. Dan bevalt u onder begeleiding van uw eigen verloskundige met medische zorg dichtbij. Als uw kindje te vroeg geboren wordt of na de geboorte medische zorg nodig heeft, kunt u rekenen op een snelle en goede overdracht naar de kinderartsen van ons ziekenhuis.

Echo’s

U kunt bij HMC terecht voor het laten maken van een echo: of u nu onder controle bent bij de verloskundige of bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende momenten en redenen om een echo te laten maken. De vitaliteitsecho, termijnecho, de 20 weken echo, de groei echo, de liggingsecho of een medische echo.

Het echocentrum van HMC biedt veel voordelen:

 • Bij ons zijn er géén wachttijden, u kunt direct terecht.
 • We maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur.
 • U wordt geholpen door gecertificeerde, professionele, hoogopgeleide medewerkers.
 • Mocht het nodig zijn, dan kunt u direct worden gezien door een gynaecoloog of arts.
 • Er is de beste expertise aanwezig op het gebied van prenatale screening.

Afspraak maken?

Belt u direct met de polikliniek gynaecologie voor het maken van een afspraak.

Samenwerking met verloskundigen

Onze afdeling Verloskunde werkt nauw samen met een groot aantal verloskundigenpraktijken uit de Haagse regio en neemt deel aan het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) van HMC. Dit is een organisatie van verschillende zorgprofessionals die betrokken zijn en samenwerken bij de geboortezorg rondom zwangere vrouwen, hun (on)geboren kind, de bevalling, het kraambed en de overdracht van de pasgeborene aan het consultatiebureau. De leden van het VSV bestaan uit verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, kinderartsen, arts-assistenten, verloskunde-artsen, echografisten en kraamverzorgenden die werkzaam zijn bij HMC en/of samenwerken in de geboortezorg. Het VSV heeft als doel optimale samenwerking om de best mogelijke zorg te geven aan (toekomstige) moeders en hun gezin uit de regio Haaglanden.

Kindergeneeskunde

Uw pasgeboren baby of kind in het ziekenhuis is vaak een spannende gebeurtenis. We doen er alles aan om u en uw kind en u zo goed mogelijk te begeleiden. We betrekken u en uw kind bij de zorg, geven duidelijke informatie en nemen de tijd voor vragen. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van allergieën, infectie- en longziekten, nierziekten, buikpijn en incontinentieproblemen.

Parkeren

HMC wil het u gemakkelijk maken en ervoor zorgen dat u op elk moment bij uw kind kan zijn. Daarom kunnen ouders van zieke kinderen en bij een bevalling gratis parkeren bij HMC. U kunt dit op de betreffende afdeling vragen.

Veelgestelde vragen

Het voedingsbeleid van HMC bestaat uit de volgende vijf standaarden:


1. Beleid, scholing, prenatale voorlichting en ketenzorg
Medewerkers van HMC zijn geschoold en begeleiden je goed bij het voeden van je pasgeborene tot aan de leeftijd van twee jaar. Wij leven de WHO-code na, dat betekent dat we neutrale informatie geven over de bevalling en het voeden zodat je zelf de keuze kunt maken hoe je wilt bevallen en wilt gaan voeden. Ook zorgen wij voor een goede overdracht naar andere zorgverleners en kunnen we verwijzen naar moeder- of babygroepen.


2. Goede start
Direct na de geboorte wordt de baby minstens een uur bloot op de huid van de moeder gelegd. Ondertussen laat de HMC-medewerker zien wanneer de baby aan een voeding toe is. Als je dat wil, krijg je hulp bij de eerste voeding. De eerste voeding wordt tijdens het eerste uur huid op huid gegeven.


3. Informatie en praktijk van het voeden
Medewerkers van HMC leren je wat de baby nodig heeft. Het is belangrijk dat je jouw baby voedt op verzoek en dichtbij je houdt. Je leert je baby aan te leggen. Of wanneer moeder en baby gescheiden zijn, leren we hoe je de melk kunt afkolven. Op deze manier kan borstvoeding worden voortgezet. Als de keuze is gevallen op flesvoeding geven we tips hoe je dit het beste kunt doen. Ook geven we informatie over de normale groei en ontwikkeling van de baby.

4. Bijvoeding en voeding voor het oudere kind
Medewerkers van HMC geven informatie over medisch geïndiceerde bijvoeding en het starten met vaste voeding zodat elke ouder altijd zelf een besluit kan nemen met goede voorkennis.


5. Hechting en zeggenschap
Tijdens de zwangerschap en daarna geven medewerkers van HMC hulp en informatie bij het opbouwen van een goede band tussen jou en je baby. We geven informatie over de verzorging en behandeling van je kind met als doel dat je zelf beslissingen kunt nemen.

Vrouw- en Kindzorg

Waarom HMC?

 • Persoonlijke aandacht
 • Geboortekliniek
 • Goede samenwerking met verloskundigen
 • Goede samenwerking met consultatiebureaus
 • Gespecialiseerd in vruchtbaarheidszorg 
 • Gespecialiseerd in kijkoperaties
 • Bekkenbodemcentrum

Agenda

Bevallen in HMC Bronovo: voorlichtingsavond voor aanstaande ouders

maandag 4 maart 2019

19.00 - 21.00 uur

HMC Bronovo

Bevallen in HMC Westeinde: voorlichtingsavond voor aanstaande ouders

donderdag 11 april 2019

19.30 - 21.00 uur

HMC Westeinde

Bevallen in HMC Bronovo: voorlichtingsavond voor aanstaande ouders

maandag 6 mei 2019

19.00 - 21.00 uur

HMC Bronovo

Bevallen in HMC Bronovo: voorlichtingsavond voor aanstaande ouders

maandag 3 juni 2019

19.00 - 21.00 uur

HMC Bronovo

Bevallen in HMC Westeinde: voorlichtingsavond voor aanstaande ouders

donderdag 13 juni 2019

19.30 - 21.00 uur

HMC Westeinde

Bevallen in HMC Bronovo; voorlichtingsavond voor aanstaande ouders

maandag 1 juli 2019

19.00 - 21.00 uur

HMC Bronovo