Verloskundigenpraktijk Bronovo in Den Haag en Wassenaar

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Natuurlijk wil je dan de beste zorg voor, tijdens en na de zwangerschap. Verloskundigenpraktijk Bronovo met locaties in Den Haag en Wassenaar is er voor mensen in Den Haag, Wassenaar, Voorburg-Leidschendam en omstreken. Bij ons kun je rekenen op zorg met aandacht van een team deskundige verloskundigen. Van kinderwens tot kraamtijd: wij begeleiden jou en je partner graag in deze bijzondere tijd.

Lees meer

Voor iedereen uit Den Haag en omstreken

Verloskundigenpraktijk Bronovo is gevestigd bij ziekenhuis HMC Bronovo in Den Haag (Benoordenhout) en heeft ook spreekuur in HMC Westeinde en HMC Gezondheidscentrum Wassenaar.

Afwijkend postadres
Bronovolaan 5, 
2597 AX Den Haag

Afspraak en contact

Spoed 088 979 80 19, 24/7
Afspraak 088 979 46 57

Telefonisch spreekuur
088 979 81 34
ma t/m vr van 08.30 - 09.00 uur
Voor vragen na de bevalling (kraambed) 088 979 80 56

Spreekuren
Spreekuurtijden en contact

Like ons op Facebook

Cijfers

3 spreekuur locaties. Je maakt de afspraak waar het jou het beste uitkomt.
24 uur per dag bereikbaar bij spoed.
10 verloskundigen.

Over Verloskundigenpraktijk Bronovo

verloskundigenpraktijk bronovo in Den Haag

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Natuurlijk wil je dan de beste zorg voor, tijdens en na de zwangerschap. Bij Verloskundigenpraktijk Bronovo in Den Haag kun je rekenen op zorg met aandacht van een team deskundige en betrokken verloskundigen. Van kinderwens tot kraamtijd: wij begeleiden jou en je partner graag in deze bijzondere tijd.

Verloskundigenpraktijk Bronovo is gevestigd in ziekenhuis HMC Bronovo, Bronovolaan 5 in Den Haag (Benoordenhout) en heeft ook spreekuur in HMC Westeinde en HMC Gezondheidscentrum Wassenaar.

Zwanger! En nu?

Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Een spannende tijd breekt aan voor jou en je partner. Er moet van alles geregeld worden terwijl je lichaam verandert en je kindje in je buik groeit. Zodra je zeker weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden bij onze praktijk. Onze assistente maakt dan een afspraak voor een eerste gesprek: de intake. Ook krijg je een verwijzing voor een eerste echo die je kunt laten maken in het ziekenhuis. Zowel de intake als de eerste echo plannen we rond de 8 tot 9 weken zwangerschap.

Eerste afspraak Verloskundigenpraktijk Bronovo, Den Haag

De eerste afspraak maken we graag kennis met je. Hoe gaat het met je? We bespreken eventuele eerdere zwangerschappen en willen graag weten hoe het met je gezondheid is. Rook je? Gebruik je alcohol, drugs of medicijnen? Wij informeren je over de gevolgen. Je krijgt tips en informatiemateriaal om gezond te eten en te leven en we beantwoorden je vragen. Het is ook belangrijk om te weten of er ziektes of aangeboren afwijkingen voorkomen in jouw familie en de familie van de partner van de baby. Daarom is het handig als je eventuele partner meekomt, maar het hoeft niet. De eerste afspraak duurt 45 tot 60 minuten.

Kinderwens?

Willen jij en je partner graag kinderen? Laat je dan voor de zwangerschap goed informeren. Bijvoorbeeld over het op tijd beginnen te slikken van foliumzuur en vitamine D. Wij vertellen je graag alles over gezond zwanger worden en geven je advies als het langer duurt dan gehoopt.

Onderzoeken

De meest kinderen komen gezond ter wereld. Toch is er een kleine kans dat je kindje geboren wordt met een aandoening. Tijdens de eerste afspraak vertellen we je meer over de testen die je kunt doen om meer te weten te komen over de gezondheid van je kind. Je beslist zelf of je wel of niet een test laat doen. Als je dat wilt, helpen wij je de voor- en de nadelen van de verschillende testen op een rij te zetten.
Er zijn 2 soorten onderzoeken:

 1. Screening op down-, edwards- en pataussyndroom (met de combinatietest of de NIPT);
 2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (met de 20 wekenecho).

Meer informatie over onderzoeken van je ongeboren kind, vind je op de website over prenatale screening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bloed prikken

Bij de eerste afspraak krijg je een formulier mee voor een standaard bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap. We laten onder andere testen wat je bloedgroep is en hoe hoog je ijzer- en glucosegehalte is. Ook laten we controleren of er stoffen in je bloed voorkomen die wijzen op bepaalde infecties zoals hiv en syfilis. Zo krijgen we een goede indruk van je lichamelijke gezondheid en weten we welke risico’s jij en je baby lopen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Bloed prikken kan elke werkdag op verschillende locaties. Wij krijgen de uitslag en bespreken die met je bij de tweede afspraak. Als er bijzonderheden zijn, nemen we eerder contact op.

Meer informatie over bloed prikken en locaties

Vervolgcontroles

Vanaf de 14e week zwangerschap kom je regelmatig voor controle. Zo’n controle duurt ongeveer een kwartier. Indien gewenst kan je een langere afspraak maken, zodat je rustig de tijd hebt voor al je vragen. We onderzoeken je buik, meten je bloeddruk en gewicht en luisteren naar het hartje van je baby. Natuurlijk is er tijd voor al jouw vragen. Omdat we nauw samenwerken met de gynaecologen van HMC kunnen we ook makkelijk overleggen als er zorgen zijn. Als het nodig is, verwijzen we je door voor verder onderzoek of een controle bij de gynaecoloog. Ben je tussen afspraken door ergens ongerust over of heb je vragen? Bel gerust; wij hebben elke werkdag telefonisch spreekuur van 08.30 - 09.00 uur.

Hartjesspreekuur

Heb je een korte vraag voor de verloskundige? Wil je iemand in je omgeving het hartje van de baby laten horen? Of vind je het gewoon prettig om een keertje extra naar het hartje van je baby te luisteren? Vanaf 14 weken zwangerschap ben je van harte welkom op ons wekelijkse hartjesspreekuur. We houden dit spreekuur op wisselende tijden. Volg onze Facebookpagina voor de aankondiging van de dagen en tijden. Je hoeft geen afspraak te maken. 

Echo’s

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard een verwijzing voor 3 echo’s:

 1. bij 8 weken (vitaliteitsecho)
 2. tussen 10 en 12 weken (termijnecho)
 3. tussen 18 en 20 weken (de 20 wekenecho)

Als het nodig is, plannen we extra echo’s in. Wij maken de echo’s niet zelf, dit gebeurt op de afdeling gynaecologie van HMC Bronovo of HMC Westeinde. Wij adviseren je bij het maken van de echo geen jonge kinderen mee te nemen.

Stoppen met roken

Iedereen weet: zwanger zijn en roken gaan niet samen. Toch blijkt zo’n 9% van de zwangere vrouwen nog te roken tijdens de zwangerschap. Hoe kan dat nou? En waarom is stoppen met roken zo belangrijk voor je ongeboren baby? Wij helpen jou (en je omgeving) graag als je wilt stoppen met roken met tips, advies en begeleiding.

Informatieavond bevallen

HMC organiseert elke maand een informatieavond over bevallen in HMC in Den Haag. In HMC Westeinde begeleiden wij alle bevallingen van zwangere vrouwen uit onze praktijk. Tijdens de voorlichtingsavond vertellen een verloskundige, gynaecoloog, anesthesist en verpleegkundige over bevallen in HMC. Je kunt vragen stellen en krijgt informatie mee. Vind je het leuk zo’n avond bij te wonen? Jij en je partner zijn van harte welkom. We raden je aan om dit rond de 30ste week van je zwangerschap te plannen.

Meer informatie over de voorlichtingsavonden

Bevallingsgesprek

Rond de 34 weken plannen we een afspraak om de bevalling met je te bespreken. Die afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Vooraf krijg je een brief mee om zelf je geboorteplan te schrijven. Hierin beschrijf je de wensen die jij en je partner hebben ten aanzien van de bevalling, bijvoorbeeld over pijnbestrijding en in welke houding je wilt bevallen. Je geboorteplan wordt besproken tijdens het 34-weken consultgeboorteplan. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk aan je wensen tegemoet te komen. Daarbij houden wij uiteraard rekening met de medisch verantwoordelijke grenzen. Tijdens dit gesprek bespreken we ook hoe je weet of de bevalling begonnen is en wanneer je ons moet bellen.

Download het Geboorteplan (pdf, 41 KB)

Bevallen in het ziekenhuis

Wij begeleiden alleen bevallingen in de verloskamers van HMC Westeinde in Den Haag. Wij doen dus geen thuisbevallingen. Als je denkt dat de bevalling begonnen is, bel je naar de dienstdoende verloskundige. Zij stelt je een aantal vragen om na te gaan of het nodig is dat je naar het ziekenhuis komt. Natuurlijk kan je partner aanwezig zijn bij de bevalling. Bevallen in het ziekenhuis geeft veel aanstaande ouders een veilig gevoel. Als het nodig is, kan de verloskundige de gynaecoloog inschakelen en alle medische apparatuur is binnen handbereik.

Video Verloskundigenpraktijk Bronovo

video_verloskundige_praktijk_bronovo.jpg

De afdeling Verloskunde van Bronovo is verhuisd naar HMC Westeinde. Wat betekent dat eigenlijk voor onze Verloskundigenpraktijk Bronovo? We gingen op bezoek... en wat een leuk team!

'Wij blijven op de locatie Bronovo zitten', vertelt zorgmanager Frederiek. 'Je kunt dus voor je zwangerschapscontroles gewoon naar onze praktijk komen. Er is altijd iemand aanwezig. En we hebben ook nog steeds elke vrijdagochtend spreekuur in Wassenaar. Alleen voor je bevalling ga je nu naar HMC Westeinde. We hebben veel mooie bevallingen mogen doen in Bronovo maar de verloskundige zorg in HMC Westeinde zal niet anders zijn. We bundelen onze krachten. O ja, in HMC Westeinde is er een vast bad om in te bevallen maar onze bekende opblaasbare baden verhuizen mee'.

Let op! Vanaf 28 november bevalt u in ons nieuwe Moeder- en Kindcentrum, een modern gebouw aan de voorkant van HMC Westeinde. Lees hier alles over bevallen in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum.

Bevallen met 1 medisch risico

Als er medische risico’s optreden tijdens de bevalling, neemt een gynaecoloog of verloskundearts in de regel de begeleiding van een bevalling over. Alle verloskundigen van ons team zijn extra geschoold in het begeleiden van bevallingen met 1 medisch risico en kunnen je in zo’n geval blijven begeleiden. Een medisch risico is bijvoorbeeld pijnstilling (zoals de ruggenprik) of het toedienen van een middel om de weeën sterker te maken. Ook als er ontlasting van de baby in het vruchtwater zit, is er sprake van een medisch risico.
Zwangeren ervaren het als zeer prettig dat ze langer het vertrouwde gezicht van de eigen verloskundige kunnen blijven zien.

Kraamtijd

Na de bevalling blijf je eerst in de verloskamer. Je krijgt je eerste beschuit met muisjes en we helpen je met de eerste voeding. Als alles goed is gegaan, ga je na ongeveer 3 uur van de verloskamer naar huis. De eerste 10 dagen geniet je hopelijk van een onbezorgde en heerlijke kraamtijd. Naast de dagelijkse zorg van de kraamzorg, krijg je de eerste week om de dag bezoek van 1 van onze verloskundigen. Voor pas bevallen moeders die onder controle zijn bij de gynaecoloog, verzorgen wij ook de thuisbezoeken tijdens de kraamtijd. Je kunt je tijdens de zwangerschap voor deze nazorg aanmelden bij de assistente. Zij kan zien of jouw adres binnen het verzorgingsgebied valt.

Borstvoeding

HMC is BabyFriendly gecertificeerd. Ook onze verloskundigenpraktijk beschikt over dit keurmerk. Het betekent dat we voldoen aan de internationaal vastgestelde ’5 standaarden voor borstvoeding’. En dat je, zowel tijdens je zwangerschap als tijdens je kraamtijd, kunt rekenen op de best mogelijke begeleiding bij het geven van borstvoeding. Wil je vooraf uitgebreide informatie over borstvoeding of heb je eerder borstvoeding gegevens en destijds problemen ondervonden? Maak dan gratis een afspraak met onze lactatiekundige. Een keer per maand heeft zij spreekuur. De data worden kenbaar gemaakt via facebook en op de praktijk. Wil je liever flesvoeding geven? Ook dan kun je natuurlijk rekenen op ons advies en onze ondersteuning.

Hielprik

Wij nemen ook de hielprik af bij je baby (na 72 uur). Met de hielprik kan een aantal zeldzame aangeboren ziektes worden opgespoord. Hoe eerder deze ziektes worden opgespoord, hoe beter. Zo kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind worden voorkomen of beperkt. Meer informatie over de hielprik vind je op de website van het RIVM.

Voor de aanstaande vader

Als verloskundigen vinden wij erg belangrijk om je als aanstaande vader actief te betrekken bij de zwangerschap, tijdens de bevalling en de periode erna. Uit onderzoek is gebleken dat een vader die veel tijd investeert in zijn kinderen een positieve invloed heeft op intelligentie en sociale status van zoon en dochters op latere leeftijd. Als man ben je dan wel niet zelf zwanger, maar wel in verwachting van een kind. Dit kan de nodige vragen met zich meebrengen. Daarom ben je als aanstaande vader (en partner) ook van harte welkom. We vinden het fijn als je zelf je vragen stelt, zodat we deze rechtstreeks aan jou kunnen beantwoorden.

Geboortekaartje

Elke bevalling is uniek en bijzonder, óók voor ons als verloskundigen. Ook wij zijn blij als na een bevalling moeder en kind het goedmaken. Daarom vinden wij het ook leuk om je geboortekaartje te ontvangen. De kaartjes worden bij ons in de praktijk opgehangen. Heb je hier bezwaar tegen? Laat ons dit dan weten. Je kunt het sturen naar HMC Bronovo, t.a.v. Verloskundigenpraktijk Bronovo, Bronovolaan 5, 2597 AX Den Haag.

Ons team

Ons team bestaat uit 10 deskundige en betrokken verloskundigen. In verband met ons flexibele rooster kan het hierdoor zijn dat je verschillende gezichten ziet. Uiteraard mag je op eigen verzoek vaker door dezelfde verloskundige gezien te worden. We kunnen echter niet garanderen dat deze verloskundige ook daadwerkelijk bij je bevalling is. Onze ervaring is dat vrouwen het tijdens de bevalling geen probleem vinden mogelijk een onbekende verloskundig te treffen. Voor kraamcontroles buiten ons werkgebied, schakelen we een andere verloskundige in.

Parkeren

HMC wil het jou gemakkelijk maken en ervoor zorgen dat je op elk moment bij je kind kan zijn. Daarom kunnen ouders van zieke kinderen en bij een bevalling gratis parkeren bij HMC. Je kunt dit op de betreffende afdeling vragen.

Veelgestelde vragen Verloskundigenpraktijk Bronovo

Voor de komst van je baby valt er vaak veel te regelen. Wij helpen je met een handige checklist Bevalling. Hierin zie je u in een oogopslag wat je mee moet nemen voor jezelf en de baby als je voor de bevalling naar het ziekenhuis komt.
Checklist bevalling

Ben je nog geen 37 weken zwanger? Bel ons dan altijd direct als je vliezen breken of als je weeën hebt. Bel met het spoednummer 088 979 80 19.

Vanaf 37 weken zwangerschap bel je:

 • als je weeën hebt;

Heb je 1 uur lang om de 3 tot 4 minuten (bij een eerste bevalling) of om de 5 tot 6 minuten (bij een tweede bevalling) weeën van 60 seconden? Neem dan contact op. Heeft de verloskundige je op het spreekuur een ander beladvies gegeven? Hou dat advies dan aan.

Tip om de weeën op te vangen: neem een warm bad of een warme douche of leg een warme kruik tegen je buik/rug.

 • als je gebroken vliezen hebt;
 1. Vang wat vruchtwater op (op een wit kraamverband of in een bakje) en kijk naar de kleur. Is het helder en kleurloos of rozig met of zonder witte vlokjes? Dan ziet het vruchtwater er normaal uit.
 2. Ziet je vruchtwater er normaal uit en is het tussen 08.30 - 21.30 uur? Bel ons dan direct.
 3. Ziet je vruchtwater er normaal uit en heb je nog geen regelmatige weeën én is het tussen 21.30 - 08.30 uur? Neem dan de volgende ochtend tussen 08.30 - 9.00 uur contact met ons op. Neem dan wel elke 4 uur je temperatuur rectaal op. Je hoeft hiervoor geen wekker te zetten.
 4. Bel direct, ongeacht het tijdstip, als:
  • je temperatuur 37,8 C of hoger is;
  • het vruchtwater groen, bruin of geel is;
  • het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald (de verloskundige heeft je dit verteld op het spreekuur).

Let op! Als je vliezen zijn gebroken en je hebt nog geen weeën, mag je niet meer in bad, geen geslachtsgemeenschap hebben en geen tampons gebruiken. Douchen is geen probleem.

 • als je ruim bloedverlies hebt: dat is (meer dan) 2 maandverbanden vol per uur;
 • als je de baby minder of niet meer voelt bewegen;
 • als je ongerust bent.

Je hoeft niet te bellen als je de slijmprop bent verloren. Daar kan wat bloed bij zitten. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over de start van de bevalling.

Verloskundigenpraktijk Bronovo

Waarom Verloskundigenpraktijk Bronovo?

 • Op dinsdag en donderdag kun je samen met je partner eenvoudig voor of na werktijd afspreken. Ons spreekuur start al om 8.00 uur en eindigt om 21.00 uur. Op de andere dagen volgen we kantoortijden.
 • Je bent welkom op een van de spreekuren in Den Haag (Bronovolaan 3 of Lijnbaan 32), op afspraak ben je ook welkom in Wassenaar (Hofcampweg 65).
 • Een consult duurt 15 minuten. Wil je de verloskundige langer spreken, dan is dat op aanvraag mogelijk.
 • Onze verloskundigen werken nauw samen met de gynaecologen van HMC.
 • Bij ons heb je een gegarandeerde plek om te bevallen in HMC Westeinde.
 • Ook bij een bevalling met één medisch risico blijft je eigen verloskundige van Verloskundigenpraktijk Bronovo je begeleiden. Dit wordt als zeer positief ervaren door zwangeren en zorgt voor continuïteit van zorg voor jou en de baby.
 • Je kunt gratis advies krijgen van lactatiekundige.
 • We hebben veel ervaring met de begeleiding van expats.

Agenda

Voorlichtingsavond ‘Bevallen in HMC’

maandag 3 oktober 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Alles over borstvoeding’

woensdag 12 oktober 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Bevallen in HMC’

maandag 7 november 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Information evening breastfeeding

woensdag 16 november 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Voorlichtingsavond ‘Alles over borstvoeding’

woensdag 7 december 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Information evening ‘Giving birth in HMC’

maandag 12 december 2022

19.30 - 21.00 uur

Online webinar

Het team

foto van T. Cornelisse

T. Cornelisse

Verloskundige

placeholder foto specialist

D. de Jong

Verloskundige

placeholder foto specialist

D.A. Demirci-Dijkstra

Verloskundige

placeholder foto specialist

A.F.F. Eschauzier

Verloskundige

foto van C.A.J. Goedhart

C.A.J. Goedhart

Verloskundige

placeholder foto specialist

H. Hafkamp-Hubert

Verloskundige

foto van S.M. Jongejan

S.M. Jongejan

Verloskundige

placeholder foto specialist

C.N. Kings

Verloskundige

placeholder foto specialist

F.A. Nijhof

Verloskundige

foto van T.C.M. Vlastuin

T.C.M. Vlastuin

Verloskundige

Toon iedereen