Vaatlaboratorium

We onderzoeken in het Vaatlaboratorium hoe goed uw bloedvaten werken. Zo kunnen we problemen in de bloedvaten vinden of problemen juist uitsluiten.

Lees meer

Onderzoeken

Hieronder leest u meer over de onderzoeken die het Vaatlaboratorium doet. 

Afspraak en contact

Afspraak maken voor een vaatonderzoek:

Vaatlaboratorium HMC Westeinde
088 979 23 67
di en do van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.00 uur

Huisartsen kunnen ons bij spoed van ma t/m do van 08.00 - 16.00 uur bereiken op 088 979 23 67

Locatie

Cijfers

1000 Duplexonderzoeken per jaar
750 Doppleronderzoeken per jaar
Patiënttevredenheid Vaatlaboratorium 8,5
Grote huisartstevredenheid

Over het Vaatlaboratorium

We onderzoeken in het Vaatlaboratorium hoe goed uw bloedvaten werken. Zo kunnen we problemen in de bloedvaten vinden of problemen juist uitsluiten.

We onderzoeken u in het Vaatlaboratorium met behulp van geluidsgolven. Daarbij gebruiken we een transducer. Dit is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. De vaatonderzoeken gebeuren uitwendig; we brengen niets in uw lichaam. De onderzoeken zijn onschadelijk en doen geen pijn. Afhankelijk van het onderzoek moet u uw buik, armen of benen helemaal of gedeeltelijk ontbloten.

Onderzoeken

We voeren de volgende onderzoeken uit in het Vaatlaboratorium:

Doppleronderzoek van de benen

Bij dit onderzoek ligt u, als dat kan, op uw rug op een onderzoekbank. De laborant onderzoekt met een kleine transducer op verschillende plaatsen hoe het bloed stroomt in uw slagaders. Ook doen we een enkel/arm-index meting. Hierbij meten we de bloeddruk in de bovenarmen en enkels. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Heeft de arts een inspanningstest aangevraagd? Dan loopt u onder begeleiding enkele minuten op een loopband. De laborant kan een klein fotocelletje op uw tenen plaatsen. Hiermee meet hij of zij hoe goed het bloed stroomt in uw tenen.

Doppleronderzoek van de armen

Bij dit onderzoek zit u op een stoel of ligt op u een onderzoekbank. De laborant onderzoekt met een kleine transducer op verschillende plaatsen hoe het bloed stroomt in uw slagaders. We meten ook de bloeddruk in uw bovenarmen en onderarmen. De laborant plakt verder een klein fotocelletje op uw vingers. Hiermee meet hij of zij hoe goed het bloed stroomt in uw vingers. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Duplexonderzoek van de buikslagaders

Bij dit onderzoek brengen we slagaders in de buik in beeld. De laborant bekijkt op een beeldscherm de wanden van uw bloedvaten. Hij of zij meet hierna op verschillende plaatsen hoe snel uw bloed stroomt. Tijdens het onderzoek ligt u meestal, als dat kan, op uw rug op een onderzoekbank. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Duplexonderzoek van de beenslagaders

Bij dit onderzoek brengen we slagaders in de benen in beeld. De laborant bekijkt op een beeldscherm de wanden van uw bloedvaten. Hij of zij meet hierna op verschillende plaatsen hoe snel uw bloed stroomt. Tijdens het onderzoek ligt u meestal, als dat kan, op uw rug op een onderzoekbank. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.

Duplexonderzoek van de aderen

Bij dit onderzoek kijken we hoe goed de kleppen in uw aderen werken. In de aderen in uw benen zitten kleppen. Die helpen bij het laten terugstromen van het bloed naar uw hart. Werken deze kleppen niet goed? Dan kunt u spataderen of andere klachten krijgen. We onderzoeken ook de aderen in de lies. U kunt hier rekening mee houden door ondergoed te dragen dat ruim valt bij de lies of de lies vrijhoudt.

U staat tijdens dit onderzoek op een onderzoekbank. De laborant vraagt u uw kleren uit te doen bij uw benen. Hij of zij bekijkt de bloedvaten. Het onderzoek duurt tussen de 20 en 30 minuten per been.

Duplex preoperatief markeren

Tijdens dit onderzoek staat u op de onderzoekbank. We brengen één of meer bloedvaten in beeld op een beeldscherm. Daarna tekenen we op uw huid de precieze plaats aan van deze bloedvaten. De specialist gebruikt deze informatie voor de operatie die u krijgt. U mag de aangetekende huid voor de operatie daarom niet schoonmaken (niet nat maken of douchen).

Duplexonderzoek veneuze mapping

Bij dit onderzoek brengen we de aders van de benen (en soms de armen) in beeld op een beeldscherm. De laborant bepaalt hierna de doorsnede van deze aders en hoe goed het bloed hierin kan doorstromen. Zo kunnen we zien of aders als bypass (omleiding) kunnen dienen van een vernauwde ader. U staat of zit tijdens dit onderzoek op de onderzoekbank. Het onderzoek duurt 20 minuten per been/arm.

Preshunt onderzoek

Bij het preshunt onderzoek brengen we de bloedvaten in beeld op een beeldscherm. De laborant bepaalt hierna de doorsnede van deze aders en hoe goed het bloed hierin kan doorstromen. Zo kunnen we zien of bepaalde aders geschikt zijn om een dialyseshunt op aan te leggen. Een shunt is een door de chirurg aangelegde verbinding tussen twee aders. Deze shunt is nodig om te kunnen dialyseren. U zit tijdens het onderzoek op een stoel. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Shunt controle

Bij een shunt controle brengen we de bloedvaten van de shunt in beeld op een beeldscherm. De laborant bepaalt hierna hoe goed het bloed kan doorstromen. Zo kunnen we zien hoe goed uw dialyseshunt werkt. U zit tijdens het onderzoek op een stoel. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Duplex onderzoek van de bloedvaten in de buik

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent:

  • Bij een afspraak in de ochtend mag u vanaf 24.00 uur in de avond voor het onderzoek niet eten of drinken. U mag wel met een beetje water uw medicijnen innemen.
  • Voor een afspraak in de middag mag u na het ontbijt niet meer eten en drinken. U mag wel met een beetje water uw medicijnen innemen.

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

We brengen bij dit onderzoek de slagaders in de buik in beeld op een beeldscherm. De laborant bepaalt hierna hoe goed het bloed kan doorstromen. We weten daardoor beter hoe goed de slagaders in de buik werken. U ligt tijdens het onderzoek op een onderzoekbank. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Wetenschappelijk onderzoek

Het vaatlaboratorium is betrokken bij meerdere wetenschappelijke onderzoeken; op deze manier bent u verzekerd dat u diagnostiek krijgt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Samenwerking

De vaatchirurgen en het vaatlaboratorium van HMC werken nauw samen met huisartsen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten, physician assistants en praktijkondersteuners. Onder andere bij een vaatvernauwing of afsluiting in de slagader(s) naar het been, waardoor minder of zelfs geen bloed in het been komt. Dit heet Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). Afspraken hierover staan in dit document.

Vaatchirurgie

Voor alle problemen met de bloedvaten kunt u in HMC terecht bij het Universitair Vaatcentrum Leiden | Den Haag. Lees meer over vaatchirurgie >>

Vaatlaboratorium

Waarom HMC?

  • Korte wachttijden (minder dan 2 weken, bij spoed minder dan 24 uur van maandag t/m vrijdag)
  • Tevreden patiënten
  • Huisartsen kunnen vaatonderzoek aanvragen zonder tussenkomst van een specialist