Urologie

Met klachten of aandoeningen aan de urinewegen, nieren of mannelijke geslachtsorganen kunt u bij de uroloog terecht. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van nierstenen, prostaatkanker en bekkenbodemklachten.

Lees meer

Afspraak en contact

Afsprakenbureau 088 979 24 45
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Bent u onder behandeling en heeft u vragen?
Dan kunt u van ma t/m vr 
contact opnemen met de polikliniek Urologie

Poliklinieken

Toon overige locaties

Cijfers

Patiënten per jaar:
943 niersteenpatiënten

Over Urologie

Met klachten of aandoeningen aan de urinewegen, nieren of mannelijke geslachtsorganen kunt u bij de uroloog terecht. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van nierstenen, prostaatkanker en bekkenbodemklachten.

Alle klachten

U kunt bij HMC terecht met alle urologische klachten. Ons ervaren en deskundige team van urologen en gespecialiseerd verpleegkundigen biedt u de behandeling die het beste bij uw persoonlijke situatie past. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u op alle locaties terecht met bijvoorbeeld:

 • klachten bij het plassen
 • infecties van de urinewegen
 • bloed in de urine
 • incontinentieklachten
 • pijn in de zij

Snel diagnose prostaatkanker

Als u hoort dat u mogelijk prostaatkanker heeft, dan wilt u graag snel duidelijkheid. Via uw huisarts kunt u een afspraak maken voor een speciaal spreekuur. Als u geen bloedverdunners gebruikt, kunnen we daarna direct onderzoek doen (prostaatbiopt). Zo kunnen we u snel duidelijkheid geven: binnen 2 tot 3 dagen weet u wat er aan de hand is. Soms is het nodig om een MRI-scan te maken. HMC heeft als enige ziekenhuis in de regio een echoapparaat dat de MRI-beelden samenvoegt met echobeelden. Daarmee is het nemen van een biopt zeer nauwkeurig en minder belastend.

Kankerzorg (oncologie)

Onze urologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van prostaat en blaaskanker. Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC). 

Speciaal spreekuur: erectieproblemen bij kanker

Als u behandelt bent voor kanker, ligt de focus vaak op uw herstel. Veel patiënten vinden het in zo’n periode lastig om erectieproblemen te bespreken. Met een speciale spreekuur hopen we u op een laagdrempelige manier te helpen. Tijdens het eerste consult spreekt u een uroloog en een bekkenbodemfysiotherapeut met specialiteit seksuologie. Zij maken samen een behandelplan. U kunt een afspraak maken met een verwijzing van uw behandelend arts.

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen vinden het lastig om hun problemen te bespreken en denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. HMC is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten. In het bekkenbodemcentrum onderzoeken we uw klachten met een team van verschillende specialisten. In dit team werkt de uroloog samen met bijvoorbeeld een gynaecoloog, een bekkenbodemfysiotherapeut en een continentieverpleegkundige. Zij geven elkaar advies en werken samen zodat u de beste zorg krijgt.

Snelle behandeling: nierstenen

Patiënten met koliekpijn die mogelijk veroorzaakt wordt door nierstenen, kunnen we dezelfde dag zien op de polikliniek. Vaak kunnen we dezelfde dag, en uiterlijk de volgende werkdag, een CT-scan maken. Moet u behandeld worden met een niersteenvergruizer? Ook dan kunnen wij u snel behandelen. HMC beschikt over een eigen niersteenvergruizer. Is een operatie voor u de beste oplossing? Ook dan kunt u snel bij ons terecht. We houden twee plaatsen per week vrij om patiënten met nierstenen snel te helpen.

Veelgestelde vragen Urologie

Uw specialist kan u doorverwijzen naar onze continentieverpleegkundigen. De continentieverpleegkundigen begeleiden u bij ongewild urineverlies of ontlasting (incontintie) en verzakking van de schede of baarmoeder. Zij geven u ook advies en informatie over:

 • het incontinentiemateriaal
 • de verzorging van de huid (voorkomen van irritatie)
 • het aanleren van zelfkatheterisatie
 • begeleiding bij verblijfskatheter of supra-pubische katheter
 • aanmeten en bestellen van condoomkatheters voor mannen met continentieproblemen
 • het bestellen van de materialen
 • de mogelijke vergoeding van incontinentiematerialen door uw zorgverzekeraar

Wanneer uw uroloog adviseert een urinestoma aan te leggen, verwijst hij u door naar onze stomaverpleegkundigen. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende verandering in uw leven. Duidelijke voorlichting, voorbereiding en begeleiding is belangrijk. De stomaverpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor en de begeleiding van patiënten die een stoma hebben of zullen krijgen. De stomaverpleegkundige coördineert de zorg rondom uw operatie en behandeling. De stomaverpleegkundige geeft u advies en informatie over alle aspecten van het hebben van een stoma, bijvoorbeeld over:

 • stomamaterialen
 • voeding
 • verzorging van de stoma
 • sport en vakantie;
 • seksualiteit en incontinentie.

Uitgebreide informatie over een stoma vindt u op de website van de Nederlandse Stomavereniging.

Urologie

Waarom HMC?

 • Snel diagnose prostaatkanker
 • Speciaal spreekuur: erectieproblemen bij kanker
 • Bekkenbodemcentrum
 • Spoedpolikliniek
 • Snel diagnose en behandeling bij nierstenen

Agenda

Lotgenotencontact voor patiënten met prostaatkanker

donderdag 22 februari 2018

14.00 - 16.00 uur

HMC Antoniushove

Inloopochtend voor stomadragers

donderdag 15 maart 2018

10.00 - 12.00 uur

HMC Antoniushove

Lotgenotencontact voor patiënten met prostaatkanker

donderdag 26 april 2018

14.00 - 16.00 uur

HMC Antoniushove

Onderzoek en behandeling

Het team

foto van I. Cordia

I. Cordia

Uroloog

foto van M. Geubel

M. Geubel

Oncologie consulent

foto van B.T. Merks

B.T. Merks

Uroloog

foto van A. Moekoet

A. Moekoet

Continentieverpleegkundige

foto van L. Mulder-van der Kaaij

L. Mulder-van der Kaaij

Doktersassistente continentiezorg

foto van S. Sinteur

S. Sinteur

Continentieverpleegkundige

foto van J.M.A. Verheij

J.M.A. Verheij

Oncologie consulent

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

De tijden in dit overzicht zijn actuele wachttijden in dagen vanaf het moment van afspraak. Langere wachttijden kunnen ontstaan wanneer patiënten met meerdere agenda’s rekening moeten houden. Indien geen aantal wordt genoemd, is de wachttijd niet bekend of niet van toepassing. Patiënten met spoed kunnen vanzelfsprekend altijd terecht in HMC.

Urologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 2 dagen 15 dagen 1 dag
Behandeling
Prostaatoperatie 20 dagen - -
Sterilisatie man 42 dagen 46 dagen 79 dagen
Incontinentie bij vrouwen 125 dagen 73 dagen 137 dagen
Besnijdenis * - 35 dagen -
Niersteenvergruizen * - 2 dagen -
Laparoscopische nieringrepen * - 42 dagen -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 9 januari 2018

Kwaliteitskeurmerken