Urologie

Heeft u last van klachten aan uw nieren, urinewegen of mannelijke geslachtsorganen? Op de afdeling Urologie van HMC krijgt u de juiste behandeling.

Lees meer

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Cijfers

Patiënten per jaar:
943 niersteenpatiënten

Over Urologie

Heeft u last van klachten aan uw nieren, urinewegen of mannelijke geslachtsorganen? Op de afdeling Urologie van HMC krijgt u de juiste behandeling. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van nierstenen, nierkanker, prostaatkanker en bekkenbodemklachten.

Alle klachten

U kunt bij HMC terecht met alle urologische klachten. Omdat wij de meeste behandelopties in huis hebben, krijgt iedere patiënt de behandeling die past bij zijn of haar situatie. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u op al onze locaties terecht met bijvoorbeeld:

 • klachten bij het plassen
 • infecties van de urinewegen
 • bloed in de urine
 • incontinentieklachten
 • pijn in de zij

Zorg bij kanker

Onze urologen zijn gespecialiseerd in de behandeling van prostaat-, nier- en blaaskanker. Krijgt u te horen dat u kanker heeft? Dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar. Zij geven u de beste zorg, met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Samen vormen wij het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Anser prostaatnetwerk

HMC is verder partner in het Anser prostaatcentrum. Dit netwerk houdt zich bezig met de zorg bij prostaatkanker. In de gespecialiseerde ziekenhuizen binnen het netwerk kunt u terecht voor onderzoek of u prostaatkanker heeft, het opstellen van het behandelplan en de nazorg. Deze ziekenhuizen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Er werken gespecialiseerde en ervaren urologen, radiologen en verpleegkundigen. Zie voor meer informatie: : www.anserprostaatcentrum.nl

partner_in_anser_kleur_web.jpg

Nierkanker

We kunnen u in HMC op verschillende manieren behandelen als u nierkanker heeft. Iedere patiënt krijgt de behandeling die past bij zijn of haar situatie. 

Nierstenen

Heeft u regelmatig kortdurende, hevige krampende pijn in de buik? Dan kan het zijn dat u nierstenen heeft. Patiënten met deze klachten (die we ook wel koliekpijn noemen) kunnen snel een afspraak krijgen op de polikliniek Urologie. We kunnen dezelfde of uiterlijk de volgende werkdag een CT-scan maken. Hierop zien we of u inderdaad nierstenen heeft of dat er iets anders aan de hand is.

Soms gebruiken we voor de behandeling van nierstenen een niersteenvergruizer. Dit apparaat wekt met geluidsgolven energie op. Door deze energie op een niersteen te richten, komen er barstjes in de steen. De steen valt binnen een paar dagen uit elkaar. We kunnen u snel behandelen met onze niersteenvergruizer als dit nodig is. In andere gevallen is een niersteenoperatie de beste oplossing. Ook dan kunt u snel bij ons terecht. We houden twee plaatsen per week vrij om patiënten met nierstenen snel te helpen.

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen vinden het lastig om hun problemen te bespreken. Ze denken vaak dat er weinig aan hun klachten te doen is. HMC is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenbodemklachten. In het bekkenbodemcentrum onderzoeken we uw klachten met een team van verschillende specialisten. In dit team werkt de uroloog samen met bijvoorbeeld een gynaecoloog, een bekkenbodemfysiotherapeut en een continentieverpleegkundige. Samen zorgen zij dat u de beste zorg krijgt.

 

Urologie

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerde prostaatkanker zorg binnen Ansernetwerk
 • Hoogstaande zorg bij niertumoren
 • Blaaskankerzorg in samenwerking met het LUMC
 • Incontinentiezorg in teamverband
 • Snel diagnose en behandeling bij nierstenen

Agenda

Inloopochtend voor stomadragers

woensdag 28 september 2022

10.00 - 12.00 uur

HMC Antoniushove

Onderzoek en behandeling

Het team

foto van N.P. van der Enden-Aghten

N.P. van der Enden-Aghten

Continentieverpleegkundige

foto van M.D. Geubel

M.D. Geubel

Oncologie consulent

foto van B.T. Merks

B.T. Merks

Uroloog

foto van A. Moekoet

A. Moekoet

Continentieverpleegkundige

foto van L. Mulder-van der Kaaij

L. Mulder-van der Kaaij

Doktersassistente continentiezorg

foto van J.M.A. Verheij

J.M.A. Verheij

Oncologie consulent

foto van L. de Vries

L. de Vries

Uroloog

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Urologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 14 dagen 14 dagen 14 dagen
Behandeling
Prostaatoperatie 180 dagen - 180 dagen
Sterilisatie man 200 dagen 200 dagen 200 dagen
Incontinentie bij vrouwen 200 dagen 200 dagen 200 dagen
Percutane niersteenverwijdering - - -
Besnijdenis * 125 dagen 125 dagen 200 dagen
Niersteenvergruizen * - - 7 dagen
Laparoscopische nieringrepen * 180 dagen - 180 dagen
PSA sneldiagnostiek * 7 dagen 7 dagen 7 dagen
Prostaatcarcinoom * - - -
Blaascarcinoom * 30 dagen - 30 dagen
Niertumor * 50 dagen - 50 dagen
Testistumor * - - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022