Sportgeneeskunde

U heeft een blessure en wilt een snelle diagnose en effectieve behandeling. Of u wilt advies of u (meer) kunt gaan sporten. Dan kunt u terecht bij de sportartsen van HMC. Ook bieden wij sportkeuringen en preventief medisch onderzoek (health checks) voor particulieren en bedrijven.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove 088 979 48 90
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

 

twitter_hmc.pngVolg ons ook op Twitter

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Sportgeneeskunde

sportgeneeskunde 780

U heeft een blessure en wilt een snelle diagnose en effectieve behandeling. Of u wilt advies of u (meer) kunt gaan sporten. Dan kunt u terecht bij de sportartsen van HMC. Ook bieden wij sportkeuringen en preventief medisch onderzoek (health checks) voor particulieren en bedrijven.

Behandeling en keuring

De sportartsen van HMC staan zowel amateur- als professionele sporters bij. Zij behandelen blessures maar geven ook advies. Daarnaast ondersteunen zij mensen met een chronische ziekte of handicap bij het sporten. Ook als u nog niet sport maar overweegt hiermee te beginnen, kunt u bij HMC terecht voor advies en/of een keuring.

Binnen HMC werken de sportartsen samen met andere specialisten, zoals orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten. Indien nodig kunnen zij u doorverwijzen naar een (sport)diëtist. De sportartsen kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden die HMC biedt, zoals het maken van röntgenfoto’s, MRI-scans en het doen van bloedonderzoek.

Blessureconsult

Voor wie last heeft van een blessure is er ons speciale blessureconsult. Het kan hierbij gaan om acute of blijvende klachten aan de knie, enkel, heup, schouder, rug of pols. Tijdens het consult stelt de sportarts meestal snel een diagnose. Samen met u stelt hij vervolgens een behandelplan op.

Vaak kan de sportarts u zelf behandelen. Of hij kan u adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal, trainingsschema’s, voedingspatroon, of de afstelling van een racefiets. Tijdens het consult kunt u ook vragen stellen over voeding, sportmaterialen, preventieve braces, of over sporten met een handicap of een chronische ziekte.

Voor een blessureconsult heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

Sportmedische onderzoeken

Wanneer u verantwoord wilt sporten, is een sportmedisch onderzoek vooraf belangrijk. Met dit onderzoek kunnen we risicofactoren voor hart- en vaatziekten tijdig opsporen. Bovendien kunt u met het advies van de sportarts toekomstige blessures en andere gezondheidsproblemen voorkomen. Wij bieden verschillende soorten sportmedisch onderzoek aan.

Sportmedische keuringen

Als u voor uw sport een verplichte sportmedische keuring wilt laten doen, kunt u terecht bij de sportartsen van HMC. HMC is aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI) en is SCAS-gecertificeerd.

Preventief medisch onderzoek (health check)

Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij ons terecht voor Preventief Medisch Onderzoek (PMO), ook wel health check genoemd. Dit onderzoek brengt gezondheidsrisico’s in kaart. Ook biedt het aanknopingspunten om aan een gezonde leefstijl te werken.

Begeleidingspakket voor duursporters

De sportartsen van HMC bieden ook een speciaal begeleidingspakket voor sporters. Met een uitgebreid sportmedisch onderzoek (USMO) wordt u als sporter helemaal doorgelicht. U heeft de keuze om op een later tijdstip een vervolgonderzoek te laten doen. Ook een advies van de sportdiëtist behoort tot de mogelijkheden. Zo begeleiden wij u optimaal naar uw eigen doel in de loop van het jaar. Door de tests kunt u uw voortuitgang meten en daarmee de puntjes op de i zetten.

Tarieven en vergoedingen

Een blessureconsult of behandeling van chronische klachten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Ook hebben veel zorgverzekeraars een vergoedingsregeling voor sportmedische onderzoeken. Een overzicht vindt u op www.sportzorg.nl.

Het loont echt om de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars te vergelijken. Dat werk neemt Sportzorg.nl, de voorlichtingswebsite van alle sportartsen in Nederland, je graag uit handen. Op www.sportzorg.nl/vergoedingen-sportzorg is een overzicht te vinden met daarin vergoedingen voor Sportzorg uit de aanvullende verzekering.

De kosten van deze tests worden uit de aanvullende verzekering vergoed en gaan niet ten koste van uw eigen risico.

De tarieven voor de verschillende onderzoeken zijn:

 • Basis sportmedisch onderzoek € 125,-
 • Groot sportmedisch onderzoek/55+ € 250,-
 • Uitgebreid sportmedisch onderzoek (met extra ademgasanalyse) € 300,-
 • Sportspecifieke inspanningstest met ademganalyse of loopband of fietsergometer € 175,-
 • Preventief medisch onderzoek voor bedrijven: neem contact op voor een offerte op maat
 • Duikkeuring € 115,-
 • Verplichte keuring voor opleiding € 135,-
 • Keuring voor auto-/motorsport of parachutespringen € 95,-
 • Begeleidingspakket voor duursporters:
  • Uitgebreide sportmedische begeleiding € 400,-
  • Uitgebreide sportmedische begeleiding en diëtetiek € 450,-
  • Basis sportmedische begeleiding: (= 2 x losse inspanningstest met ademgasanalyse) € 250,-)

Samenwerking

HMC heeft structurele samenwerkingsovereenkomsten gesloten met:

 • ADO Den Haag, dames, jeugd en heren
 • Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB)
 • Nederlandse Rugby Bond (NRB) en Rugby Academy Zuid-West
 • Koninklijke Nederlands Watersport Verbond (KNWV)
 • Met de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) heeft het MCH een detacheringsovereenkomst
 • Handbalschool Haaglanden
 • NGF (Nederlandse Golf Federatie)
 • Den Haag Topsport
 • RTC Zwemmen Den Haag
 • NOC*NSF
 • Delftse Studenten Roeivereniging LAGA
 • Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding

Veelgestelde vragen Sportgeneeskunde

Ja, ook als u niet sport kunt u bij ons terecht als u klachten heeft ook als (nog) niet sporter kunt u terecht bij sportgeneeskunde voor een snelle diagnose, doeltreffende behandeling en preventief advies.
Ook kunt u bij ons een sportkeuring laten doen als u overweegt (meer) te gaan bewegen of sporten. Daarnaast doen wij preventief medisch onderzoek (health checks) voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn gezondheidstoestand.

Wij willen benadrukken dat de door u ingevulde gegevens op het vragenformulier net als alle resultaten van de health check vertrouwelijk worden behandeld. Deze informatie valt onder het medisch beroepsgeheim Uw werkgever krijgt geen inzage in uw gegevens.

Sportgeneeskunde

Waarom HMC?

 • Afspraak binnen 14 dagen
 • Snel een diagnose en behandelplan
 • Speciaal blessureconsult
 • Intensieve begeleiding
 • Samenwerking met orthopedie en fysiotherapie

Het team

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Sportgeneeskunde HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 9 dagen - -
Basis keuring * 35 dagen - -
Uitgebreide keuring * 41 dagen - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022

Kwaliteitskeurmerken