Over Revalidatiegeneeskunde
Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u zich niet goed (meer) kunt bewegen? Dan kunt terecht bij de revalidatieartsen van HMC. Wij helpen u om u weer zo goed mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven. We werken hierbij samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten van HMC.
Voor wie?
Een beroerte, ziekte of ongeval kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Misschien kunt u hierdoor, of bijvoorbeeld door pijnklachten, niet goed bewegen. Dagelijkse taken en activiteiten kunt u niet, of slechts met moeite uitvoeren. De revalidatieartsen behandelen patiënten met verschillende aandoeningen, zoals:
- neurologische aandoeningen (aandoeningen aan de hersenen), zoals een beroerte, dwarslaesie, MS, Parkinson en zenuwbeschadigingen
- niet-neurologische aandoeningen, zoals amputaties, verwondingen door een ongeluk, orthopedische aandoeningen, voetproblemen en chronische pijn waarvan de oorzaak niet bekend is
Als dat nodig is, verwijst uw arts u door naar 1 van onze revalidatieartsen.
Wat doet een revalidatiearts?
De revalidatiearts bespreekt uw klachten met u en doet lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan maakt hij een behandelplan, dat hij vervolgens met u bespreekt. Het doel is dat u weer zo goed mogelijk kunt functioneren in uw dagelijks leven.
Centrum voor Beweging
De afdeling Revalidatiegeneeskunde is onderdeel van het Centrum voor Beweging van HMC. Hier bundelen we binnen ons ziekenhuis alle kennis en ervaring op het gebied van beweging en houding. De revalidatieartsen werken intensief samen met andere specialisten, zoals reumatologen, orthopedisch chirurgen en neurologen. Ook werken ze samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, orthopedisch instrumentenmakers en orthopedisch schoenmakers.
Speciale revalidatiespreekuren
Er is een speciaal spreekuur voor patiënten met voetproblemen, een diabetisch voetenspreekuur, een MS spreekuur en een spreekuur voor spastische patiënten (cerebrale parese - CP). U kunt ook terecht op spreekuren bij een orthopedisch schoenmaker en een orthopedisch instrumentenmaker.
Behandeling
Het behandelplan is afhankelijk van wat uw klachten precies zijn. De behandeling is op maat, afgestemd op uw persoonlijke situatie. De behandeling kan verschillende elementen bevatten, bijvoorbeeld:
- doorverwijzing naar een revalidatiecentrum
- revalidatie binnen HMC door het revalidatieteam van Basalt
- doorverwijzing naar een fysiotherapeut, ergotherapeut of andere zorgverlener bij u in de buurt
- het adviseren, aanmeten of voorschrijven van hulpmiddelen, zoals een rollator, rolstoel of orthopedische schoenen
- het voorschrijven van medicijnen
Basalt
Als uw revalidatiearts u doorverwijst voor een revalidatiebehandeling in de polikliniek, komt u bij het behandelteam van Basalt. Basalt werkt nauw samen met HMC en heeft een polikliniek in ons ziekenhuis. Tijdens uw revalidatie kunt u gebruikmaken van het zwembad en de sportzaal van Basalt aan de Vrederustlaan. Daar is het revalidatiecentrum gevestigd, waar mensen worden opgenomen die een specialistische revalidatiebehandeling nodig hebben.
Voor meer informatie, zie: www.basaltrevalidatie.nl
Revalidatiegeneeskunde
- Ik krijg een revalidatiebehandeling bij Basalt. Duurt dit de hele dag?
-
Een revalidatiebehandeling of poliklinische revalidatiebehandeling (PRB) duurt niet de hele dag. Gemiddeld bent u 2 á 3 keer per week voor enkele uren therapie bij Basalt in HMC Westeinde.
- Vergoedt de zorgverzekering de kosten van mijn revalidatiebehandeling?
-
De zorgverzekering vergoedt een consult bij de revalidatiearts. Als wij u doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt, is het afhankelijk van uw zorgverzekering of deze behandeling vergoed wordt.
Een multidisciplinaire poliklinische revalidatiebehandeling (PRB) wordt vanuit de basisverzekering vergoed.