Revalidatiegeneeskunde

Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u zich niet goed (meer) kunt bewegen? Dan kunt terecht bij de revalidatieartsen van HMC. Wij helpen u om u weer zo goed mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven. We werken hierbij samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten van HMC.

Lees meer

Afspraak en contact

088 979 19 62
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Revalidatiegeneeskunde

Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u zich niet goed (meer) kunt bewegen? Dan kunt terecht bij de revalidatieartsen van HMC. Wij helpen u om u weer zo goed mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven. We werken hierbij samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten van HMC.

Voor wie?

Een beroerte, ziekte of ongeval kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Misschien kunt u hierdoor, of bijvoorbeeld door pijnklachten, niet goed bewegen. Dagelijkse taken en activiteiten kunt u niet, of slechts met moeite uitvoeren. De revalidatieartsen behandelen patiënten met verschillende aandoeningen, zoals:

 • neurologische aandoeningen (aandoeningen aan de hersenen), zoals een beroerte, dwarslaesie, MS, Parkinson en zenuwbeschadigingen
 • niet-neurologische aandoeningen, zoals amputaties, verwondingen door een ongeluk, orthopedische aandoeningen, voetproblemen en chronische pijn waarvan de oorzaak niet bekend is

Als dat nodig is, verwijst uw arts u door naar 1 van onze revalidatieartsen.

Wat doet een revalidatiearts?

De revalidatiearts bespreekt uw klachten met u en doet lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan maakt hij een behandelplan, dat hij vervolgens met u bespreekt. Het doel is dat u weer zo goed mogelijk kunt functioneren in uw dagelijks leven.

Centrum voor Beweging

De afdeling Revalidatiegeneeskunde is onderdeel van het Centrum voor Beweging van HMC. Hier bundelen we binnen ons ziekenhuis alle kennis en ervaring op het gebied van beweging en houding. De revalidatieartsen werken intensief samen met andere specialisten, zoals reumatologen, orthopedisch chirurgen en neurologen. Ook werken ze samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, orthopedisch instrumentenmakers en orthopedisch schoenmakers.

Speciale revalidatiespreekuren

Er is een speciaal spreekuur voor patiënten met voetproblemen, een diabetisch voetenspreekuur, een MS spreekuur en een spreekuur voor spastische patiënten (cerebrale parese - CP). U kunt ook terecht op spreekuren bij een orthopedisch schoenmaker en een orthopedisch instrumentenmaker.

Behandeling

Het behandelplan is afhankelijk van wat uw klachten precies zijn. De behandeling is op maat, afgestemd op uw persoonlijke situatie. De behandeling kan verschillende elementen bevatten, bijvoorbeeld:

 • doorverwijzing naar een revalidatiecentrum
 • revalidatie binnen HMC door het revalidatieteam van Basalt
 • doorverwijzing naar een fysiotherapeut, ergotherapeut of andere zorgverlener bij u in de buurt
 • het adviseren, aanmeten of voorschrijven van hulpmiddelen, zoals een rollator, rolstoel of orthopedische schoenen
 • het voorschrijven van medicijnen

Basalt

Als uw revalidatiearts u doorverwijst voor een revalidatiebehandeling in de polikliniek, komt u bij het behandelteam van Basalt. Basalt werkt nauw samen met HMC en heeft een polikliniek in ons ziekenhuis. Tijdens uw revalidatie kunt u gebruikmaken van het zwembad en de sportzaal van Basalt aan de Vrederustlaan. Daar is het revalidatiecentrum gevestigd, waar mensen worden opgenomen die een specialistische revalidatiebehandeling nodig hebben.

Voor meer informatie, zie: www.basaltrevalidatie.nl

Revalidatiegeneeskunde

Een revalidatiebehandeling of poliklinische revalidatiebehandeling (PRB) duurt niet de hele dag. Gemiddeld bent u 2 á 3 keer per week voor enkele uren therapie bij Basalt in HMC Westeinde.

De zorgverzekering vergoedt een consult bij de revalidatiearts. Als wij u doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt, is het afhankelijk van uw zorgverzekering of deze behandeling vergoed wordt.
Een multidisciplinaire poliklinische revalidatiebehandeling (PRB) wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Revalidatiegeneeskunde

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd behandelteam bij HMC Westeinde
 • Samenwerking met revalidatiecentrum Basalt  in deze regio
 • Samenwerking met o.a. orthopedisch chirurgen, neurologen, reumatologen, psychologen
 • Patiënt staat centraal

Onderzoek en behandeling

Het team

foto van dr. H.J. Arwert

dr. H.J. Arwert

Revalidatie-arts

foto van R. Grond

R. Grond

Revalidatie-arts

foto van S. Keizer-Revier

S. Keizer-Revier

Physician assistant

foto van E.H.T. Los

E.H.T. Los

Revalidatie-arts

foto van A. Teplova

A. Teplova

Revalidatie-arts

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Revalidatiegeneeskunde HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 40 dagen 7 dagen 15 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022