Over Reumatologie
De reumatoloog is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met reuma (een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen). Reuma is op dit moment nog niet te genezen. Wel kan een goede behandeling uw klachten verminderen. Bij HMC zijn reumaconsulenten die u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma.
Wat doet de reumatoloog?
Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken. Tijdens het eerste consult vraagt de reumatoloog naar uw klachten en zal u onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig en moet u bloed laten prikken of urine laten onderzoeken. Ook kan het nodig zijn een röntgenfoto of een scan te laten maken. De reumatoloog stelt vervolgens de diagnose en bespreekt met u de mogelijke behandeling.
Reumaconsulent
Mensen met reuma moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Reuma verloopt grillig: de ene dag lukt alles, de volgende dag is het optillen van een kopje al te pijnlijk. De omgeving kan dat soms niet begrijpen. Herkent u dit? Dan kan de reumatoloog u doorverwijzen naar een reumaconsulent. Deze helpt u om te gaan met de gevolgen van reuma en geeft advies en voorlichting over de ziekte en medicatie. De reumaconsulent leert u bijvoorbeeld om vermoeidheid en pijn op te vangen en kan helpen bij het aanvragen van hulpmiddelen.
Samenwerking met andere specialisten
Als het nodig is, schakelt de reumatoloog ook andere specialisten uit het ziekenhuis in zoals de orthopedisch chirurg, de neuroloog, de revalidatiearts of de plastisch chirurg. Zij werken samen in een multidisciplinair team.
Veelgestelde vragen Reumatologie
- Op het labformulier staat een datum waarop ik bloed moet laten prikken. Maar die datum is na mijn afspraak. Moet ik dan toch bloed laten prikken?
-
Ja, u moet ongeveer 1 week voor uw afspraak bloed laten prikken.
Lees meer over bloedprikken - Ik krijg meer pijn. Wat kan ik doen?
-
Als uw pijnklachten toenemen, neem dan contact op met de polikliniek. Wij overleggen dan met uw behandelend arts of de reaumaconsultent en bellen u terug. U kunt ook een e-mail sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij ‘Afspraak en contact’.
- Hoe kom ik aan een herhaalrecept?
-
U kunt via het online patiëntenportaal mijnHMC een herhaalrecept aanvragen. In de flyer herhaalrecept aanvragen staat eenvoudig aangegeven hoe u dit precies doet.
- Kan ik mijn afspraak verplaatsen?
-
Dat kan. Houdt u wel rekening met een wachttijd van ongeveer 2 maanden.
- Kan ik de reumaconsulent spreken?
-
Als u een vraag heeft voor de reumaconsulent kunt u contact opnemen met de polikliniek. Wij vragen dan aan de reumaconsulent om u terug te bellen. Dat kan meestal dezelfde dag. Een belafspraak met de reumaconsulente kunt u ook aanvragen door een e-mail te sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij 'Afspraak en contact'.
- Kan ik mij laten vaccineren tegen Covid-19, als ik reumatische klachten heb?
-
Voor álle patiënten met reumatische aandoeningen geldt, zonder uitzondering: laat u vaccineren tegen Covid-19. Alle soorten Covid-19-vaccins zijn veilig in combinatie met reumamedicijnen. We verwachten geen extra risico's voor patiënten met reumatische klachten, die zich laten vaccineren. Alleen aan zwangere vrouwen adviseert het RIVM om zich tijdens de zwangerschap niet te laten vaccineren.
De Rijksoverheid bepaalt wanneer welke patiënten een vaccin krijgen en welk vaccin dit is. Ook regelt de overheid het toedienen van het vaccin (niet de polikliniek Reumatologie). Als u zich laat vaccineren, vraagt de GGD u of uw behandelaar hiermee akkoord is. U kunt deze vraag met 'ja' beantwoorden en verwijzen naar deze tekst. Hiermee volgen wij de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).