Reumatologie

De reumatoloog is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met reuma (een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen). Reuma is op dit moment nog niet te genezen. Wel kan een goede behandeling uw klachten verminderen. Bij HMC zijn reumaconsulenten die u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma.

Lees meer

Reumaconsulent

Mensen met reuma moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Onze reumaconsulent helpt u met praktische tips en adviezen.

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde 

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Reumatologie

De reumatoloog is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met reuma (een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen). Reuma is op dit moment nog niet te genezen. Wel kan een goede behandeling uw klachten verminderen. Bij HMC zijn reumaconsulenten die u helpen om te gaan met de gevolgen van reuma.

Wat doet de reumatoloog?

Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken. Tijdens het eerste consult vraagt de reumatoloog naar uw klachten en zal u onderzoeken. Soms is aanvullend onderzoek nodig en moet u bloed laten prikken of urine laten onderzoeken. Ook kan het nodig zijn een röntgenfoto of een scan te laten maken. De reumatoloog stelt vervolgens de diagnose en bespreekt met u de mogelijke behandeling.

Reumaconsulent

Mensen met reuma moeten continu omgaan met hun aandoening en de invloed ervan op hun leven. Reuma verloopt grillig: de ene dag lukt alles, de volgende dag is het optillen van een kopje al te pijnlijk. De omgeving kan dat soms niet begrijpen. Herkent u dit? Dan kan de reumatoloog u doorverwijzen naar een reumaconsulent. Deze helpt u om te gaan met de gevolgen van reuma en geeft advies en voorlichting over de ziekte en medicatie. De reumaconsulent leert u bijvoorbeeld om vermoeidheid en pijn op te vangen en kan helpen bij het aanvragen van hulpmiddelen.

Samenwerking met andere specialisten

Als het nodig is, schakelt de reumatoloog ook andere specialisten uit het ziekenhuis in zoals de orthopedisch chirurg, de neuroloog, de revalidatiearts of de plastisch chirurg. Zij werken samen in een multidisciplinair team.

Veelgestelde vragen Reumatologie

Ja, u moet ongeveer 1 week voor uw afspraak bloed laten prikken.
Lees meer over bloedprikken

Als uw pijnklachten toenemen, neem dan contact op met de polikliniek. Wij overleggen dan met uw behandelend arts of de reaumaconsultent en bellen u terug. U kunt ook een e-mail sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij ‘Afspraak en contact’.

U kunt via het online patiëntenportaal mijnHMC een herhaalrecept aanvragen. In de flyer herhaalrecept aanvragen staat eenvoudig aangegeven hoe u dit precies doet.

Dat kan. Houdt u wel rekening met een wachttijd van ongeveer 2 maanden.

Als u een vraag heeft voor de reumaconsulent kunt u contact opnemen met de polikliniek. Wij vragen dan aan de reumaconsulent om u terug te bellen. Dat kan meestal dezelfde dag. Een belafspraak met de reumaconsulente kunt u ook aanvragen door een e-mail te sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij 'Afspraak en contact'.

Voor álle patiënten met reumatische aandoeningen geldt, zonder uitzondering: laat u vaccineren tegen Covid-19. Alle soorten Covid-19-vaccins zijn veilig in combinatie met reumamedicijnen. We verwachten geen extra risico's voor patiënten met reumatische klachten, die zich laten vaccineren. Alleen aan zwangere vrouwen adviseert het RIVM om zich tijdens de zwangerschap niet te laten vaccineren.
De Rijksoverheid bepaalt wanneer welke patiënten een vaccin krijgen en welk vaccin dit is. Ook regelt de overheid het toedienen van het vaccin (niet de polikliniek Reumatologie). Als u zich laat vaccineren, vraagt de GGD u of uw behandelaar hiermee akkoord is. U kunt deze vraag met 'ja' beantwoorden en verwijzen naar deze tekst. Hiermee volgen wij de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

Reumatologie

Waarom HMC?

 • Speciaal spreekuur: handen
 • Snel overleg met andere specialisten
 • Hulp bij omgaan met reuma

Het team

foto van dr. M.H.W. de Bois

dr. M.H.W. de Bois

Reumatoloog

foto van dr. P.D.M. de Buck

dr. P.D.M. de Buck

Reumatoloog

foto van M. Diepstraten

M. Diepstraten

Verpleegkundig reumaconsulent

foto van C. van Dijk

C. van Dijk

Verpleegkundig reumaconsulent

foto van A.L. Huidekoper

A.L. Huidekoper

Reumatoloog

foto van dr. L.R. Lard

dr. L.R. Lard

Reumatoloog

foto van I. Speyer

I. Speyer

Reumatoloog

foto van J. Verbrugge-van Krimpen

J. Verbrugge-van Krimpen

Verpleegkundig reumaconsulent

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Reumatologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 42 dagen 14 dagen 14 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022