Radiotherapie

Radiotherapie is 1 van de behandelmethoden bij kanker. Het wordt ook wel bestraling genoemd. In HMC Antoniushove is ons nieuwe en moderne radiotherapiecentrum gevestigd. Bij een eerste afspraak geven wij u uitgebreid uitleg over de behandeling. Ook nemen wij de tijd voor al uw vragen. Wij doen ons best om de behandeling voor u zo prettig mogelijk te maken.

Lees meer

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Poliklinieken

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over Radiotherapie

Radiotherapie is 1 van de behandelmethoden bij kanker. Het wordt ook wel bestraling genoemd. In HMC Antoniushove is ons nieuwe en moderne radiotherapiecentrum gevestigd. Bij een eerste afspraak geven wij u uitgebreid uitleg over de behandeling. Ook nemen wij de tijd voor al uw vragen. Wij doen ons best om de behandeling voor u zo prettig mogelijk te maken.

Verschillende behandelingen

Als bij u kanker is geconstateerd, kan bestraling onderdeel zijn van de behandeling. Het doel van bestraling is de kankercellen te vernietigen. Er zijn verschillende soorten straling en bestralingstechnieken. De keuze voor een bepaalde behandeling hangt af van de aard van de kanker en de plaats waar de kankercellen zich bevinden. Uw behandelend arts, de radiotherapeut-oncoloog, stelt aan het begin van de behandeling het aantal bestralingen vast. Soms is 1 bestraling al voldoende.

Eerste afspraak binnen 1 week

U kunt altijd snel bij ons terecht. De afspraak met de polikliniek vindt binnen 1 week plaats. Vaak kunt u daarna binnen 2 tot 3 weken met de bestraling beginnen. Is er sprake van spoed? Dan kunt u vaak dezelfde dag direct na de afspraak op de polikliniek beginnen met de behandeling. Wij volgen hierbij de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO). Wij adviseren u bij een eerste gesprek altijd iemand mee te nemen en uw eventuele vragen vooraf op te schrijven.

Bekijk ons voorlichtingsfilmpje over uw eerste afspraak.

Alle zorg bij elkaar

Uw behandeling kan zowel klinisch als poliklinisch plaatsvinden. Bij een klinische behandeling bent u opgenomen in het ziekenhuis. Bij een poliklinische behandeling komt u naar het radiotherapiecentrum. Alle behandelingen vinden plaats in HMC Antoniushove. Hier is vrijwel alle kankerzorg geconcentreerd. Zo kunt u op 1 locatie terecht voor alle onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen alle artsen die betrokken zijn bij uw behandeling snel en makkelijk met elkaar overleggen.

radiotherapie

Moderne technieken

Als 1 van de weinige ziekenhuizen in Nederland is HMC gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). Bij IORT krijgt de patiënt tijdens de operatie een bestraling op de plaats waar de tumor is verwijderd. Zo ontstaat zo min mogelijk schade aan de gezonde cellen. Het zijn meestal patiënten met endeldarmkanker of borstkanker die voor deze behandeling in aanmerking komen. Voor patiënten met uitzaaiingen in de lever combineert HMC sinds kort als enige in Nederland 2 bestralingstechnieken (de zogenaamde ABC-techniek met stereotaxie). Deze behandeling is voor de patiënt minder belastend en boekt hoopvolle resultaten. Uw radiotherapeut bespreekt met u of 1 van deze behandelingen voor u geschikt is.

Moderne apparatuur

Het radiotherapiecentrum in HMC Antoniushove is voorzien van de modernste bestralingsapparatuur. Het gebouw is rustgevend ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de binnentuin.

Bekijk onze voorlichtingsfilmpjes over bestraling en de CT scan. 

Klinische Fysica

De afdeling Klinische Fysica zorgt ervoor dat alle bestralingsapparatuur doet wat het moet doen: onze patiënten veilig en betrouwbaar bestralen. Daarnaast werken de medewerkers continu aan het verbeteren van onze bestralingstechnieken om de mogelijkheden van onze apparatuur optimaal te benutten. Voor meer informatie over Klinische Fysica en de werkzaamheden zie afdeling Klinische Fysica.

Afspraken

U krijgt elke donderdag de vervolgafspraken voor de volgende week mee. Gedurende de reeks bestralingen ziet u de radiotherapeut-oncoloog één keer of meerdere keren. Wij proberen rekening te houden met uw voorkeuren voor het moment van bestralen. We vragen om uw begrip als het niet mogelijk blijkt om de afspraak op uw voorkeurstijd te plannen.

 • Heeft u een voorkeur voor een bepaald dagdeel om te worden bestraald?
  Bespreek dit dan tijdig met de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB'er).
 • Heeft u nog andere afspraken – in het ziekenhuis of privé?
  Geef dit dan minstens een week van tevoren door.
 • Denkt u dat u niet in staat bent om uw behandeling te ondergaan – bijvoorbeeld omdat u ziek bent of koorts heeft boven de 38 graden?
  Bel dan de afdeling. In overleg met de radiotherapeut-oncoloog kijken we dan wat de beste oplossing is. Als het enigszins kan, gaat de behandeling gewoon door.

Aan het einde van de bestralingsserie krijgt u een afspraak mee voor de radiotherapeut-oncoloog op de polikliniek. Deze afspraak vindt meestal plaats drie tot zes weken na de laatste bestraling.

Route naar de afdeling

De bestralingsafdeling bevindt zich op de begane grond van het ziekenhuis. De afdeling is op twee manieren te bereiken:

 • via de ingang aan Gruttolaan 18
 • via de ingang aan Burg. Banninglaan 1 (route rood)

Op de bewegwijzering wordt de afdeling aangeduid als de afdeling Radiotherapie (bestralingsafdeling).

Vervoer binnen het ziekenhuis

 • Als u vanuit huis naar HMC komt voor de bestraling, zorgt u zelf voor vervoer in het ziekenhuis.
 • Zit u in een rolstoel en heeft u hulp nodig om naar de bestralingsafdeling te komen? De receptionisten in de centrale hal of bij de balie Radiotherapie regelen dit graag voor u.
 • Op de bestralingsafdeling kunt u rolstoelen verkrijgen. Hiervoor heeft u een muntstuk van één euro nodig. Dit krijgt u terug na gebruik.
 • Verblijft u in het ziekenhuis voor uw bestraling? Dan regelen wij het vervoer naar de bestralingsafdeling.

Taxivervoer

Kunt u niet met eigen vervoer of het openbaar vervoer naar het ziekenhuis komen? Vaak kunt u de kosten van een taxi (deels) declareren bij uw zorgverzekeraar. U kunt hierover meer informatie krijgen bij uw zorgverzekeraar.

Parkeren

Op het terrein van HMC Antoniushove hebben we enkele parkeerplaatsen voor patiënten die voor een bestraling komen. U kunt hier maximaal dertig minuten parkeren. U kunt zich ook voor de deur laten afzetten.
Op straat kunt u gratis parkeren, maar hier is het vaak druk.
Voor langere afspraken of als u overdekt wilt parkeren, kunt u gebruikmaken van onze parkeergarage.

Veelgestelde vragen Radiotherapie

Bij bestraling van de hals of het gezicht kunt u zowel nat als elekstrisch scheren. U kunt een aftershave voor de gevoelige huid gebruiken. Behoort de oksel tot het bestraalde gebied? Ontharen is dan mogelijk zolang er geen huidirritatie is en de manier van ontharen geen wondjes veroorzaakt (niet harsen).

Ja, u mag deodorant gebruiken.

Het is belangrijk dat de huid van het bestraalde gebied ( maar ook de gezonde huid) niet onnodig wordt blootgesteld aan de zon en zonnebank. Wij adviseren om een crème met minstens zonbeschermingsfactor 30 te gebruiken.

www.kanker.nl, een website met informatie over kanker, behandelingen en gevolgen.

Radiotherapie

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week eerste afspraak
 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
 • Gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (endeldarm- en borstkanker)
 • Stereotactische precisiebestraling (lever, long, hersenen en wervel)
 • Expertisecentrum bestraling hersentumor
 • Geen wachttijden bij spoed

Het team

foto van dr. H.M. Ceha

dr. H.M. Ceha

Radiotherapeut-oncoloog

foto van S.A.J. Hutschemaekers

S.A.J. Hutschemaekers

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. P.C.M. Koper

dr. P.C.M. Koper

Radiotherapeut-oncoloog

foto van C.P. Liskamp

C.P. Liskamp

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. M.E. Mast

dr. M.E. Mast

Research & development medewerker

foto van M.A.P. van Ruler

M.A.P. van Ruler

Radiotherapeut-oncoloog

foto van Dr. T.C. Stam

Dr. T.C. Stam

Radiotherapeut oncoloog, Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. P.J.M. van de Vaart

dr. P.J.M. van de Vaart

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. A.Y. Verbeek-de Kanter

dr. A.Y. Verbeek-de Kanter

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. N.C.M.G. van der Voort van Zyp

dr. N.C.M.G. van der Voort van Zyp

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. R.G.J. Wiggenraad

dr. R.G.J. Wiggenraad

Radiotherapeut-oncoloog

placeholder foto specialist

S.J.M. Wouterse

Radiotherapeut-oncoloog

placeholder foto specialist

dr. J.D. Zindler

Radiotherapeut-oncoloog

Toon iedereen