Radiotherapie

Radiotherapie is 1 van de behandelmethoden bij kanker. Het wordt ook wel bestraling genoemd. In HMC Antoniushove is ons nieuwe en moderne radiotherapiecentrum gevestigd. Bij een eerste afspraak geven wij u uitgebreid uitleg over de behandeling. Ook nemen wij de tijd voor al uw vragen. Wij doen ons best om de behandeling voor u zo prettig mogelijk te maken.

Lees meer

Afspraak en contact

088 979 23 57
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Poliklinieken

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over Radiotherapie

Radiotherapie is 1 van de behandelmethoden bij kanker. Het wordt ook wel bestraling genoemd. In HMC Antoniushove is ons nieuwe en moderne radiotherapiecentrum gevestigd. Bij een eerste afspraak geven wij u uitgebreid uitleg over de behandeling. Ook nemen wij de tijd voor al uw vragen. Wij doen ons best om de behandeling voor u zo prettig mogelijk te maken.

Verschillende behandelingen

Als bij u kanker is geconstateerd, kan bestraling onderdeel zijn van de behandeling. Het doel van bestraling is de kankercellen te vernietigen. Er zijn verschillende soorten straling en bestralingstechnieken. De keuze voor een bepaalde behandeling hangt af van de aard van de kanker en de plaats waar de kankercellen zich bevinden. Uw behandelend arts, de radiotherapeut-oncoloog, stelt aan het begin van de behandeling het aantal bestralingen vast. Soms is 1 bestraling al voldoende.

Eerste afspraak binnen 1 week

U kunt altijd snel bij ons terecht. De afspraak met de polikliniek vindt binnen 1 week plaats. Vaak kunt u daarna binnen 2 tot 3 weken met de bestraling beginnen. Is er sprake van spoed? Dan kunt u vaak dezelfde dag direct na de afspraak op de polikliniek beginnen met de behandeling. Wij volgen hierbij de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO). Wij adviseren u bij een eerste gesprek altijd iemand mee te nemen en uw eventuele vragen vooraf op te schrijven.

Alle zorg bij elkaar

Uw behandeling kan zowel klinisch als poliklinisch plaatsvinden. Bij een klinische behandeling bent u opgenomen in het ziekenhuis. Bij een poliklinische behandeling komt u naar het radiotherapiecentrum. Alle behandelingen vinden plaats in HMC Antoniushove. Hier is vrijwel alle kankerzorg geconcentreerd. Zo kunt u op 1 locatie terecht voor alle onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen alle artsen die betrokken zijn bij uw behandeling snel en makkelijk met elkaar overleggen.

radiotherapie

Moderne technieken

Als 1 van de weinige ziekenhuizen in Nederland is HMC gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). Bij IORT krijgt de patiënt tijdens de operatie een bestraling op de plaats waar de tumor is verwijderd. Zo ontstaat zo min mogelijk schade aan de gezonde cellen. Het zijn meestal patiënten met endeldarmkanker of borstkanker die voor deze behandeling in aanmerking komen. Voor patiënten met uitzaaiingen in de lever combineert HMC sinds kort als enige in Nederland 2 bestralingstechnieken (de zogenaamde ABC-techniek met stereotaxie). Deze behandeling is voor de patiënt minder belastend en boekt hoopvolle resultaten. Uw radiotherapeut bespreekt met u of 1 van deze behandelingen voor u geschikt is.

Moderne apparatuur

Het radiotherapiecentrum in HMC Antoniushove is voorzien van de modernste bestralingsapparatuur. Het gebouw is rustgevend ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de binnentuin.

Klinische Fysica

De afdeling Klinische Fysica zorgt ervoor dat alle bestralingsapparatuur doet wat het moet doen: onze patiënten veilig en betrouwbaar bestralen. Daarnaast werken de medewerkers continu aan het verbeteren van onze bestralingstechnieken om de mogelijkheden van onze apparatuur optimaal te benutten. Voor meer informatie over Klinische Fysica en de werkzaamheden zie afdeling Klinische Fysica

 

Veelgestelde vragen Radiotherapie

Ja, dat mag in het halsgebied. Wij adviseren u gebruik te maken van een elektrisch scheerapparaat. Op andere plaatsen adviseren wij u niet te scheren of te ontharen als deze in het bestraalde gebied vallen.

Ja, dat mag. Wij adviseren u gebruik te maken van deodorant zonder alcohol.

Nee, stel de bestraalde huid het eerste jaar niet bloot aan direct zonlicht of de zonnebank. Bespreek met uw arts wanneer u weer mag zonnen met de bestraalde huid.

www.kanker.nl, een website met informatie over kanker, behandelingen en gevolgen.

Radiotherapie

Waarom HMC?

  • Binnen 1 week eerste afspraak
  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Gebruik van moderne apparatuur en technologieën
  • Gespecialiseerd in Intra Operatieve Radiotherapie (endeldarm- en borstkanker)
  • Stereotactische precisie bestraling (leverkanker, longkanker)
  • Expertisecentrum bestraling hersentumor
  • Geen wachttijden bij spoed

Het team

foto van dr. H.M. Ceha

dr. H.M. Ceha

Radiotherapeut

foto van J.H. Franssen

J.H. Franssen

Radiotherapeut

foto van H.K. de Jager-Nowak

H.K. de Jager-Nowak

Radiotherapeut-oncoloog

foto van dr. P.C.M. Koper

dr. P.C.M. Koper

Radiotherapeut

foto van dr. M.E. Mast

dr. M.E. Mast

Research & development medewerker

placeholder foto specialist

M.A.P. van Ruler

Radiotherapeut

foto van dr. T.C. Stam

dr. T.C. Stam

Radiotherapeut

foto van dr. P.J.M. van de Vaart

dr. P.J.M. van de Vaart

Radiotherapeut

foto van dr. R.G.J. Wiggenraad

dr. R.G.J. Wiggenraad

Radiotherapeut

Toon iedereen