Medische Psychologie 

Als u bij onder behandeling of opgenomen bent in het ziekenhuis, kan dat voor u emotioneel belastend zijn. Lichamelijke klachten kunnen ook ontstaan, of blijven bestaan, door persoonlijke problemen: privé of op het werk. Wanneer psychische klachten samenhangen met lichamelijke klachten, kan uw medisch specialist u doorverwijzen naar de medisch psycholoog.

Lees meer

Vertrouwelijk

Een gesprek met een medisch psycholoog is altijd vertrouwelijk.Afspraak en contact

Uw behandelend specialist kan u doorverwijzen. Wij nemen vervolgens contact met u op voor een afspraak.Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Medische Psychologie

Als u onder behandeling bent voor een ziekte, kan dat voor u emotioneel belastend zijn. Lichamelijke klachten kunnen ook ontstaan, of blijven bestaan, door persoonlijke problemen: privé of op het werk. Wanneer psychische klachten samenhangen met lichamelijke klachten, kan uw medisch specialist u doorverwijzen naar de medisch psycholoog.

Psychische en lichamelijke klachten

De psychologen van de afdeling Medische Psychologie zijn deskundig in het behandelen van patiënten met lichamelijke en psychische klachten. We behandelen patiënten van alle leeftijden en helpen u bijvoorbeeld:

 • als u bang bent voor een operatie
 • als u psychische klachten heeft na het horen van de diagnose
 • als u wilt leren omgaan met een ziekte of handicap
 • als u last heeft van lichamelijke klachten waarvoor geen medische verklaring is gevonden
 • als u persoonlijke problemen heeft die van invloed zijn op uw lichamelijke klachten

Werkwijze

Onze werkwijze bestaat uit:

 • een kennismakingsgesprek
 • een psychologisch onderzoek
 • de behandeling

Kennismakingsgesprek

Tijdens dit eerste gesprek stelt de psycholoog u vragen over uw klachten. Op die manier probeert hij zich een beeld te vormen van hoe u bent en hoe uw leven eruit ziet. Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Na het dit gesprek maken we meestal een vervolgafspraak voor verder onderzoek en/of een psychologische behandeling.

Psychologisch onderzoek

Met een psychologisch onderzoek onderzoeken we welke psychologische factoren mogelijk bijdragen aan uw lichamelijke klachten. Dit onderzoek bestaat voor een groot deel uit een gesprek. Ook vragen wij u een vragenlijst in te vullen en een aantal testen te doen. We bespreken de onderzoekresultaten met u en stellen in overleg met u een behandelplan op. Hierin staat onder andere beschreven welke behandeling u krijgt.

Behandeling

Als uit het onderzoek blijkt dat uw psychologische klachten samenhangen met uw lichamelijke klachten, kunt u voor een kortdurende behandeling terecht bij een medisch psycholoog van ons ziekenhuis. De behandeling richt zich op vermindering of herstel van uw klachten. Als u langer hulp nodig heeft, kunnen we u verwijzen naar een psycholoog buiten het ziekenhuis. Ook als blijkt dat uw psychologische klachten geen relatie hebben met de medische klachten, kunnen wij u doorverwijzen.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak heeft u altijd een verwijzing van een medisch specialist van HMC nodig. U kunt telefonisch een afspraak maken. Als u bent opgenomen, komt de medisch psycholoog bij u langs op de verpleegafdeling.

Samenwerking met andere deskundigen

Bij een behandeling van bepaalde ziektes werken verschillende specialisten uit het ziekenhuis vaak samen in 1 behandelteam. Bijvoorbeeld bij de behandeling van kanker of diabetes. Zo’n team overlegt regelmatig over de beste behandeling voor de patiënten. Een medisch psycholoog kan deel uitmaken van het behandelteam.

Veelgestelde vragen Medische Psychologie

Medisch psychologen hebben een beroepsgeheim. Alleen als het nodig is voor uw behandelingen geven wij vertrouwelijke informatie door aan de medisch specialisten van HMC die u behandelen. Met uw toestemming informeren wij ook uw huisarts over de behandeling. Eventueel kunnen we uw gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Dat doen wij altijd met uw toestemming. Uw gegevens worden dan anoniem gemaakt.

Aan uw intakegesprek, onderzoek en behandeling door de medisch psycholoog zijn geen kosten verbonden. De kosten zijn inbegrepen bij de medische behandeling in het ziekenhuis. Als blijkt dat uw langer behandeling nodig hebt, declareren wij de kosten bij uw zorgverzekeraar. U heeft dan een verwijzing van uw huisarts nodig. De behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket. Wel geldt er een eigen risico voor alle zorg uit het basispakket. Er geldt géén eigen bijdrage meer voor psychologische zorg. U kunt de regeling voor vergoeding nalezen in uw polisvoorwaarden of navragen bij uw zorgverzekeraar.

Psychologie - Medische

Werkwijze

 • Kennismakingsgesprek
 • Psychologisch onderzoek
 • Behandeling

Het team

foto van M. Blom

M. Blom

Klinisch psycholoog

foto van Y. Commandeur

Y. Commandeur

GZ-psycholoog

foto van A.G. Dias-de Kok

A.G. Dias-de Kok

GZ-psycholoog

foto van S.C.J. Ebbeler

S.C.J. Ebbeler

Psycholoog

foto van E.J.J. Habets

E.J.J. Habets

GZ-psycholoog

foto van dr. M. Hoogwegt

dr. M. Hoogwegt

GZ-psycholoog

foto van A.C. van Houwelingen

A.C. van Houwelingen

Klinisch psycholoog, Psychotherapeut

foto van I.C.M. Janssen

I.C.M. Janssen

GZ-psycholoog

foto van M.M.S. Wapenaar

M.M.S. Wapenaar

GZ-psycholoog

Toon iedereen