Palliatieve zorg

Als u arts u vertelt dat u niet beter zult worden is dat een grote schok. U wordt misschien overspoeld door allerlei gevoelens , weet u even geen raad meer of heeft praktische vragen. Ons palliatieteam kan dan uitkomst bieden. Wij ondersteunen u, en uw familie en vrienden, zodat u zo goed en zo lang mogelijk kunt leven met de gevolgen van uw ziekte.

Lees meer

Palliatieteam

De behandelend arts of de verpleegkundigen geven in principe zelf de palliatieve zorg. Als het nodig is, biedt het palliatieteam ondersteuning.

Afspraak en contact

088  979 30 40
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

palliatie@haaglandenmc.nl

 

Cijfers

Per jaar:
128 consultaties

Over Palliatieve zorg

Als u arts u vertelt dat u niet beter zult worden is dat een grote schok. U wordt misschien overspoeld door allerlei gevoelens, weet u even geen raad meer of heeft praktische vragen. Ons palliatieteam kan dan uitkomst bieden. Wij ondersteunen u, en uw familie en vrienden, zodat u zo goed en zo lang mogelijk kunt leven met de gevolgen van uw ziekte.

Wat is palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Er is aandacht voor het bestrijden van lichamelijke en psychische klachten, voor sociale contacten en voor vragen op het gebied van spiritualiteit of religie. Een gespecialiseerd team helpt artsen en verpleegkundigen om patiënten deze zorg te geven. Als het nodig is, biedt dit palliatieteam zelf de gewenste ondersteuning. Ook mantelzorgers kunnen een beroep doen op de palliatieve zorg. Wij helpen hen bijvoorbeeld met het coördineren van de zorg en kunnen bijstaan bij het nemen van moeilijke beslissingen.

Regie houden

Bij de palliatieve zorg gaat het om de kwaliteit van leven. Wij helpen bijvoorbeeld met het verlichten van de pijn en het omgaan met lichamelijk ongemak. Natuurlijk bieden wij ook een luisterend oor en helpen de patiënt omgaan met zijn gevoelens van angst of onzekerheid over de toekomst. Daarnaast zijn wij in deze vaak moeilijke periode een steun en toeverlaat voor allerlei praktische zaken. We vinden het daarbij belangrijk dat de patiënt zoveel mogelijk de regie houdt over zijn eigen leven.

Palliatieteam

De behandelend arts of de verpleegkundigen geven in principe zelf de palliatieve zorg. Als het nodig is, biedt het palliatieteam ondersteuning. De verpleegafdeling kan het team bijvoorbeeld inschakelen bij een slecht-nieuwsgesprek, vragen over euthanasie of het ondersteunen van naasten. Het palliatieteam bestaat uit gespecialiseerde zorgverleners en werkt nauws samen met andere specialisten in het ziekenhuis. Als het nodig is, neemt het team contact op met uw huisarts of de thuiszorg.

Veelgestelde vragen Palliatieve zorg

Dat is per patiënt verschillend. Bij patiënten met kanker start de palliatieve fase vanaf het moment waarop de patiënt te horen krijgt dat de ziekte niet meer te genezen is. Bij andere ongeneselijke ziekten, zoals chronische longziekte (COPD), hartfalen of dementie is er vaak niet 1 moment aan te wijzen.

Terminale zorg is een klein deel van de palliatieve fase, namelijk de laatste fase. Palliatieve zorg gaat over in terminale zorg als de levensverwachting medisch gezien 3 maanden is. In deze fase kan de arts een zogenaamde Palliatief Terminaal Zorgverklaring afgeven. Met deze verklaring kan er meer zorg worden geleverd aan een patiënt die thuis verblijft en kan eventueel een opname in een hospice plaatsvinden.?

 

Palliatieve zorg

Het palliatieteam

 • Internist-oncoloog
 • Longarts
 • Neuroloog
 • Anesthesioloog
 • Ziekenhuisarts
 • Psychiater
 • Psycholoog
 • Radiotherapeut
 • Geestelijk verzorger
 • Huisarts
 • Verpleegkundig specialisten palliatieve zorg

Het team

foto van S.J. Hulzebosch

S.J. Hulzebosch

Verpleegkundig specialist

foto van A. Jochems

A. Jochems

Internist-oncoloog

foto van P.A.J. Leemans

P.A.J. Leemans

Ziekenhuisarts

foto van dr. K.W. Maas

dr. K.W. Maas

Longarts

foto van A.W. Waayer-van der Graaf

A.W. Waayer-van der Graaf

Verpleegkundig consulent

Toon iedereen