Focuskliniek Orthopedie

Pijn aan uw heup, knie of enkel door een sportblessure, gescheurde banden of versleten gewrichten (artrose) kan uw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Zowel privé als op het werk. De Focuskliniek Orthopedie van HMC helpt u weer vooruit. Zeker tot 2030 kunt u in HMC Bronovo terecht voor uw behandeling door de Focuskliniek.

Lees meer

Afspraak en contact

Focuskliniek Orthopedie
088 979 53 62
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Circa 3.500 operaties
19.000 nieuwe patiënten
700 protheses
230 kruisbandoperaties
605 meniscusoperaties

Over Focuskliniek Orthopedie

 orthopedie focuskliniek 780

Pijn aan uw heup, knie of enkel door een sportblessure, gescheurde banden of versleten gewrichten (artrose) kan uw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Zowel privé als op het werk. De Focuskliniek Orthopedie van HMC helpt u weer vooruit. Zeker tot 2030 kunt u in HMC Bronovo terecht voor uw behandeling door de Focuskliniek.

We behandelen jaarlijks 19.000 patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat. En met succes: van de patiënten die we opereren, zijn de meesten zo’n 6 weken na een operatie weer volop in beweging. We bieden deze excellente zorg aan voor iedereen, dus ook voor u.

Behandeling

Wij behandelen alle soorten klachten aan voet, enkel, knie, heup, schouder, elleboog en pols. Onze behandeling is afhankelijk van uw klacht en uw persoonlijke situatie. Soms zijn advies, een brace of medicijnen de beste oplossing. Soms biedt een operatie aan bijvoorbeeld knie of schouder uitkomst. Als dat nodig is voor uw behandeling, kunnen we snel en makkelijk overleggen met andere specialisten uit ons ziekenhuis.

Gespecialiseerd

Ieder van onze orthopedisch chirurgen is gespecialiseerd in een gewricht, en met deze ervaring krijgt u de beste behandeling. Ook onze vaste OK-medewerkers en verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in orthopedische zorg. Zo treft u altijd een ervaren specialist en een deskundig en goed op elkaar ingespeeld team.

Snel weer soepel

Met een verwijzing van uw huisarts, kunt u een afspraak maken op 1 van onze poliklinieken. En zijn er onderzoeken nodig? Dan plannen we die op dezelfde dag, direct na het gesprek met de specialist. Als een operatie voor u de beste oplossing is, start kort na de operatie de revalidatie. Zelfs op vrijdagavond. Zo kunt u zo snel mogelijk weer naar huis.

wachtkamer focuskliniek orthopedie hmc 2

Samen in de spreekkamer beslissen

Een knieoperatie of niet meer voetballen? Doorbehandelen of stoppen? Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door in de spreekkamer goede vragen te stellen. Op onderstaande website vindt u tips voor in de spreekkamer.

Bekijk de website Goede zorg begint met een goed gesprek

Consultkaarten artrose, knie en heup

De meeste patiënten vinden het belangrijk om samen met de arts te beslissen over de behandeling. Ook onze orthopeden willen graag samen met u beslissen. Dit kan met de:

Een consultkaart is een beknopte keuzehulp die direct inzicht geeft in de behandelmogelijkheden bij uw aandoening. Ook staan er de belangrijkste vragen (met antwoord) op die u kunt stellen in de spreekkamer.

verpleegafdeling focuskliniek orthopedie 1

Artrose Expertisecentrum en Artrose Netwerk

Het Artrose Expertisecentrum houdt zich bezig met de behandeling van artrose, oftewel pijn en stijfheid in de gewrichten door slijtage. De orthopedisch chirurgen van het Artrose Expertisecentrum hebben jarenlange ervaring in het behandelen van artrose, waardoor u als patiënt verzekerd bent van deskundig advies en een behandeling die past bij uw klachten. Het Artrose Expertisecentrum is onderdeel van de Focuskliniek Orthopedie.

Daarnaast is er het Artrose Netwerk Regio Haaglanden. Het Artrose Netwerk is een initiatief van gespecialiseerde fysiotherapeuten, huisartsen en de orthopedisch chirurgen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Samen kijken we hoe we u het beste kunnen helpen als u last heeft van artrose aan heup of knie.

Gezond leven

Gezond leven helpt om pijn en andere klachten aan uw heup, knie, enkel of schouder te voorkomen. Het helpt ook bij uw behandeling als u gezond leeft. Niet roken en niet te zwaar zijn, zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor een geslaagde behandeling. Gezond leven kan er ten slotte voor zorgen dat uw klachten niet terugkomen. Wilt u ook gezonder leven? Kijk dan op onze webpagina over gezonde leefstijl.  

Wilt u meer weten of een afspraak maken?

U kunt de Focuskliniek Orthopedie en het Artrose Expertisecentrum bereiken op:

 • Telefoonnummer 088 979 53 62 van ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur.

Veelgestelde vragen totale knieprothese

Meestal behandelt de huisarts u eerst als u last krijgt van artrose aan de knie. Het is belangrijk dat u minder pijn heeft. De huisarts kijkt samen met u welke pijnstillers daarbij helpen. Misschien is het ook nodig dat u beter gaat bewegen. De huisarts verwijst u dan hiervoor naar een fysiotherapeut. Door te oefenen bij de fysiotherapeut krijgt u hopelijk minder last van uw knie. Bent u te zwaar? Dan is het belangrijk dat u afvalt. Want u belast uw knie extra als u te zwaar bent. Helpt dit allemaal niet? Dan verwijst de huisarts u door naar de orthopeed in het ziekenhuis.

De orthopeed maakt met u een behandelplan dat past bij uw situatie. Misschien krijgt u (andere) pijnstillers, ontstekingsremmers en injecties. Of een combinatie hiervan. Kunt u de knie nog maar moeilijk bewegen? Of blijft u 's nachts veel pijn hebben? Dan moeten we u misschien toch opereren.

Een knieprothese is kwetsbaarder dan een natuurlijke knie. Een totale knieprothese gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. De knieprothese gaat korter mee als een onderdeel los gaat zitten. Dit gebeurt bijvoorbeeld soms na een infectie of val. Belast u de knieprothese zwaar? Dan gaat de prothese soms ook korter mee. We vervangen uw knieprothese als die versleten is.

De operatie duurt gemiddeld 1,5 uur. Het duurt 4 tot 5 uur tot u weer op de verpleegafdeling bent. Dit komt door de voorbereidingen op de operatie, de verdoving en het uitslapen na de operatie.

Voor de operatie is het belangrijk dat u gezond bent. U mag geen ontstekingen en infecties hebben. Bent u verkouden? Of heeft u griep, blaasontsteking, problemen met uw tanden of wondjes op uw benen? Dan moet u eerst genezen voordat we u opereren. Infecties kunnen zich tijdens de operatie door uw lichaam verspreiden. Ze kunnen dan uw nieuwe knie besmetten. Denkt u dat u een infectie of ontsteking heeft? Laat dit dan direct weten aan de orthopeed. Misschien moeten we u dan op een andere dag opereren.

Heeft u alleen artrose aan de binnenkant van uw knie? Dan is soms een halve knieprothese genoeg. Soms bekleedt de arts de knieschijf opnieuw met een speciale prothese. Deze speciale prothese komt om de knieschijf en het bovenbeen. Dit heet een patellofemorale prothese. De arts besluit soms tijdens de operatie dat een totale knieprothese toch beter is voor u.

U blijft gemiddeld 3 dagen (2 nachten) in het ziekenhuis. U oefent na de operatie met de fysiotherapeut. U oefent het in en uit bed gaan, lopen met krukken, zitten, opstaan en traplopen. De fysiotherapeut leert u ook oefeningen voor de knie. Is de arts tevreden over uw herstel? En is de fysiotherapeut tevreden over het lopen en traplopen? Dan mag u naar huis.

U gaat direct na de operatie weer bewegen met uw knie. U mag er ook meteen weer op staan. U komt uit bed als u zich hier goed genoeg voor voelt. De eerste keer zal de fysiotherapeut of verpleegkundige u hierbij helpen.

Het is belangrijk dat u thuis doorgaat met oefenen. We schrijven u daarom fysiotherapie voor. U kunt uw knie beter bewegen als u hier goed mee oefent. Er zijn geen bewegingen die u niet mag maken. Forceer het alleen niet. Blijf altijd oefenen, maar loop wat minder ver als uw been dikker wordt of meer pijn gaat doen. Anders duurt het langer tot u genezen bent. Kunt u uw knie binnen twee weken 90 graden (haaks) buigen? Dan herstelt u waarschijnlijk goed van de operatie.

De eerste 2 weken na de operatie loopt u met 2 krukken of met een rollator. U mag na 2 of 3 weken kleine stukjes met 1 kruk lopen in huis. Steun daarbij op 1 kruk aan de niet-geopereerde kant. Na 6 weken mag u zonder krukken lopen. Krijgt u meer pijn? Gebruik dan weer de krukken. U kunt het later weer zonder krukken proberen. Het duurt 3 tot 6 maanden voor u helemaal hersteld bent.

Het is normaal dat uw been dik is na de operatie. Dit duurt normaal gesproken ongeveer 6 tot 8 weken. In het begin heeft u een blauwe plek rond de wond van de operatie. De blauwe plek zakt soms naar beneden als u meer gaat bewegen. Uw onderbeen of voet wordt dan blauw. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. De blauwe plek gaat vanzelf weer weg.

Bel meteen met het ziekenhuis:
• als er opnieuw wondvocht uit de wond komt
• als u koorts krijgt
• als de huid rond de wond dik wordt of meer pijn gaat doen
• als u niet meer kunt staan en eerder wel nog kon staan
• Als uw been rood wordt en glanst.

Bel dan met de polikliniek Orthopedie, telefoonnummer 088 979 80 81. Is de afdeling gesloten? Bel dan telefoonnummer 088 979 79 00 en vraag naar de dienstdoende arts van de afdeling Orthopedie.

U hoeft na de operatie meestal geen steenkous te dragen. Het been kan door de operatie wel dikker worden. Leg het been daarom de eerste weken zoveel mogelijk hoog. Blijft uw been lang dik (meer dan 6-8 weken)? Dan moet u misschien wel een steunkous gaan dragen. Het is ook anders als u voor de operatie al steunkousen droeg. Draag de steunkousen dan weer vanaf de eerste dag dat u uit bed mag.

De operatie haalt de oorzaak weg van de pijn in uw knie. Toch duurt het nog een tijdje tot u geen pijn meer voelt. We zorgen met medicijnen ervoor dat de pijn niet te erg wordt. Na de operatie krijgt u in het ziekenhuis paracetamol. Soms krijgt u ook nog andere pijnstillers van ons. Zorg dat u thuis ook paracetamol hebt. De eerste 3 tot 6 maanden na de operatie kan de knie nog pijn doen en dik en warm zijn. Paracetamol helpt dan tegen de pijn.

Een knieprothese is altijd gevoelig voor bacteriën. Die kunnen voor infecties zorgen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook een infectie krijgen bij de snee van de operatie. Het is belangrijk dat u zich goed wast, goed uw tanden poetst en gezond eet. Zo zorgt u dat u geen infectie krijgt. Als u een infectie krijgt, moet u hiervoor altijd naar het ziekenhuis. Krijgt u een infectie als u in het ziekenhuis ligt? Dan moet u langer in het ziekenhuis blijven. Een infectie komt vaker voor bij mensen met:
• suikerziekte (diabetes)
• reuma
• aandoeningen van het immuunsysteem

De knieprothese geeft bijna altijd een signaal af bij een controlepoort op de luchthaven. Leg dan gewoon uit dat u een knieprothese heeft. We kunnen u op de polikliniek van de Focuskliniek Orthopedie een speciale patiëntenpas geven. Hierop staat dat u een prothese heeft waardoor het alarm bij de controlepoort kan afgaan. Toch zal de douane u vaak nog even onderzoeken.

U mag knielen en hurken met uw knieprothese. Niet alle patiënten kunnen dit. Het kan ook zijn dat u het niet fijn vindt als u knielt of hurkt. U kunt beter geen sport of werk doen waarbij u uw knieprothese zwaar belast. Want hierdoor slijt de knieprothese sneller.

Het gebeurt wel eens dat de knie na de operatie een klikkend geluid maakt. Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Maar het is niet erg voor de prothese. In uw nieuwe knie zitten twee metalen delen. Die zorgen voor het klikkend geluid. Een tijdje na de operatie houdt dit geluid meestal vanzelf weer op.

U mag de eerste 6 weken niet zelf autorijden en buiten fietsen. Dit komt omdat u niet zo snel kunt reageren met het geopereerde been. Dat is gevaarlijk in het verkeer. U mag eventueel eerder weer autorijden als u in een automaat rijdt en geopereerd bent aan uw linkerknie. U mag dan weer autorijden als u zelf denkt dat dit goed gaat.

Kunt u uw knie ver genoeg buigen om de trappers rond te krijgen? En wordt uw knie niet meer dik na lopen en traplopen? Dan mag u weer beginnen met fietsen. Fiets in het begin niet te lang. Fiets ook in een lichte versnelling. Het is verstandig om de eerste tijd op een damesfiets te fietsen. Hier kunt u makkelijker opstappen dan op een herenfiets.

U mag wel meteen na de operatie al fietsen op een hometrainer. Het buigen van de knie doet in het begin nog pijn. Zet daarom het zadel van de hometrainer hoog. Dan heeft u minder pijn.

U mag gewoon de griepprik halen. Doe dit alleen niet 2 weken voor of 2 weken na de knieoperatie.

Geef bij een bezoek aan een arts altijd aan dat u een prothese heeft. Doe dit ook bij de tandarts. De tandarts houdt daar dan rekening mee bij ingrepen aan uw gebit waarbij u kans loopt op een infectie. Meestal hoeft u geen antibiotica te gebruiken. De (tand)arts zal het u vertellen als u wel antibiotica nodig heeft. Bezoek de tandarts regelmatig voor controles van uw gebit. Poets uw gebit ook goed. Hiermee voorkomt u infecties.

Orthopedie - Focuskliniek

Voordelen

 • Top specialistisch behandelteam
 • Spreekuur per gewricht
 • Alle specialisten en faciliteiten van het ziekenhuis direct bij de hand
 • Persoonlijke benadering en informatie op maat
 • Een eigen behandelend arts
 • Op 1 dag diagnose en behandelplan

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg / Chief Medical Information Officer (CMIO)

foto van S.B. Keizer

S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg

foto van M. Obbens-Brummelkamp

M. Obbens-Brummelkamp

Verpleegkundig specialist

foto van K.J. du Pré

K.J. du Pré

Orthopedisch chirurg

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg

foto van L.J.A. Taminiau

L.J.A. Taminiau

Orthopedisch chirurg

foto van dr. P. van der Zwaal

dr. P. van der Zwaal

Orthopedisch chirurg

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Orthopedie - Focuskliniek HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 26 dagen 14 dagen 25 dagen
Schouderklachten 29 dagen 19 dagen 25 dagen
Voet en/of enkelklachten 29 dagen 19 dagen 25 dagen
Behandeling
Totale heupoperatie - 90 dagen -
Kijkoperatie knie (meniscus) - 45 dagen -
Totale knieoperatie - 90 dagen -
Meniscus en/of kniebandoperatie - 90 dagen -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022