Oogheelkunde

Uw ogen zijn belangrijk. Als u oogklachten heeft, wilt u dus een deskundige diagnose en de beste medische behandeling. Bij de ervaren oogartsen van HMC bent u in goede handen. Wij behandelen jaarlijks circa 27.000 patiënten. Voorbeelden van aandoeningen zijn: staar, glaucoom, hangende oogleden, droge ogen, oogproblemen bij diabetes. Voor kinderen hebben wij een speciaal spreekuur.

Lees meer

Onderzoek en behandeling

 • Staar
 • Oogproblemen bij diabetes
 • Maculadegeneratie
 • Oogproblemen bij kinderen
 • Rijbewijskeuring

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over Oogheelkunde

banner oogheelkunde hmc 780


Oogklachten

Patiënten kunnen last hebben van verschillende soorten oogklachten. De 9 oogartsen van HMC hebben een brede kennis van oogheelkunde. Daarnaast hebben ze ieder ook een of meer specialisaties. Ze behandelen onder meer staar, scheelzien, netvliesafwijkingen, bindvliesontsteking (conjuctivitis), oogproblemen door suikerziekte (diabetes) en lui oog. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor een medische ooglidcorrectie. Ook verzorgt HMC als enige ziekenhuis in de regio Haaglanden rijbewijskeuringen (CBR keuringen).

Een afspraak maken

Voor een afspraak bij onze oogartsen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Wij hebben speciale spreekuren voor verschillende oogaandoeningen. Er is ook een spreekuur voor kinderen. Bij het maken van de afspraak hoort u bij welk spreekuur u terecht kunt.

Vergoeding behandelingen

De meeste behandelingen van de oogartsen van HMC worden vergoed uit de basisverzekering (zoals staar). U moet hierbij wel rekening houden met uw eigen risico. Voor behandelingen in het Refractiecentrum Haaglanden (ooglaseren, ooglidcorrecties en lensimplantaten) kunnen andere voorwaarden en vergoedingen gelden. Voor meer informatie kunt u uw eigen zorgverzekeraar raadplegen.

Voorbereiding afspraak

U krijgt eerst een vooronderzoek waarbij wij onder andere uw gezichtsscherpte en oogdruk bepalen. Vergeet u niet uw eigen bril en/of contactlenzen mee te nemen. Bij veel van de onderzoeken is het nodig dat wij uw ogen druppelen zodat uw pupillen wijder worden. Nadat de druppels zijn ingewerkt, gaat u naar de oogarts die u onderzoekt. De oogdruppels hebben als bijwerking dat u tijdelijk wazig ziet of meer last heeft van licht. Daarom raden wij u aan na de afspraak geen auto te rijden. Ook adviseren wij om een zonnebril (zo mogelijk met UV filter) mee te nemen. Deze kunt u na het onderzoek dragen zodat u minder last heeft van licht.

Kinderspreekuur

Voor kinderen kan een bezoek aan de oogarts erg spannend zijn. Daarom besteden wij extra aandacht aan de begeleiding van onze jongste patiënten. We hebben een speciaal kinderspreekuur. Dit is bedoeld voor kinderen die slecht zien, scheelzien of een lui oog hebben. Bij dit spreekuur ziet u met uw kind in één afspraak zowel de oogarts als de deskundige die de samenwerking tussen beide ogen meet (orthoptist).
Uw kind krijgt eerst druppels in de ogen zodat wij de ogen goed kunnen onderzoeken. Hierdoor kan uw kind tijdelijk wazig zien en kan het last hebben van licht. Dit kan tot de volgende ochtend duren. Daarom adviseren wij om een zonnebril (zo mogelijk met UV-filter) of pet met klep mee te nemen. Die kan uw kind na het onderzoek dragen. De afspraak duurt 1 tot 2 uur. Wij raden u daarom aan iets te eten en/of drinken mee te nemen. De druppels prikken wel een beetje, maar meestal is het kind snel weer afgeleid.

Orthoptistenspreekuur

Dit is een spreekuur voor mensen die problemen hebben met de samenwerking tussen beide ogen, zoals scheelzien. Dit gebeurt door de orthoptisten. In een aantal gevallen werken zij tijdens dit spreekuur samen met de oogarts. U krijgt eerst druppels in de ogen zodat de orthoptist en/of de oogarts uw ogen kan onderzoeken. Zie ook: Voorbereiding afspraak . De afspraak duurt 1 tot 2 uur. Het is raadzaam om niet direct werk of andere afspraken te maken na uw bezoek aan de oogarts. Wij raden u ook aan iets te eten en/of drinken mee te nemen.

Optometristenspreekuur

Tijdens dit spreekuur worden uw ogen gemeten, om op die manier eventuele afwijkingen op te sporen. Dit gebeurt door optometristen. Zij verrichten metingen bij verschillende soorten aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes), die afwijkingen aan het netvlies kunnen veroorzaken. Daarnaast controleren ze patiënten die zijn behandeld voor glaucoom en die een ooglaserbehandeling of een lensimplantatie hebben gehad (refractiechirurgie).

Aanvullende onderzoeken

Soms lukt het niet om alle onderzoeken op een dag plaats te laten vinden. 

 • gezichtsveldonderzoek
 • maken van netvliesfoto’s na inspuiting van de contrastvloeistof;
 • een OCT (netvliesscan).

Kleine verrichtingenspreekuur

In dit spreekuur doen we kleine ingrepen, zoals het verwijderen van hechtingen en het laseren van ogen. Ook kunnen we een bultje op of in het ooglid of een ingegroeid wimperhaartje weghalen.

Refractiecentrum

Als u problemen heeft met uw zicht, maar liever geen bril of contactlenzen (meer) wilt dragen, is ooglaseren misschien een optie voor u. HMC werkt nauw samen met het Refractiecentrum Haaglanden. Hier kunt u terecht voor een ooglaserbehandeling en lensimplantatie. Ook doet het Refractiecentrum cosmetische ooglidcorrecties en de Blephex ter vermindering van de klachten van blepharitis, zie www.blephex.nl

Het Refractiecentrum bevindt zich in de polikliniek Oogheelkunde van HMC. Voor meer informatie, zie: www.refractiecentrum.nl

Oogheelkunde

Waarom HMC?

 • Zeer ervaren team van artsen
 • Zeer ervaren orthoptisten ( kinderen en volwassenen)
 • Zeer uitgebreid pakket oogheelkundige behandelingen
 • Eigen operatiekamer in HMC Bronovo, dus snel een afspraak en behandeling
 • Speciaal spreekuur voor kinderen
 • Integratie met zelfstandige behandelkliniek, Refractiecentrum Haaglanden

Het team

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Oogheelkunde HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 999 dagen 240 dagen 240 dagen
Staar 999 dagen 60 dagen 60 dagen
Behandeling
Ooglidcorrectie 999 dagen 999 dagen 30 dagen
Initiële staaroperatie 999 dagen 14 dagen 14 dagen
Orthoptie * 999 dagen 90 dagen 90 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022