Nucleaire Geneeskunde

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde onderzoeken we de functie en afwijkingen van diverse organen met behulp van verschillende radioactieve stoffen.

 

Lees meer

Onderzoek en behandeling

Een Nucleair onderzoek is een veilige manier van onderzoeken. Er wordt een zo laag mogelijke dosering radioactieve stof gebruikt

Afspraak en contact

afdeling Nucleaire geneeskunde
HMC Antoniushove
HMC Westeinde

088 979 22 43
ma t/m vr van 08.00 -17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Nucleaire Geneeskunde

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde onderzoeken we de functie en afwijkingen van diverse organen met behulp van verschillende radioactieve stoffen. Een Nucleair onderzoek is een veilige manier van onderzoeken. Er wordt een zo laag mogelijke dosering radioactieve stof gebruikt. De straling van de radioactieve stof is snel vervallen. Er zijn geen bijwerkingen en men kan direct na het onderzoek naar huis.

Het onderzoek (scintigrafie)

Een onderzoek met een radioactieve stof heet een scintigrafie. Het onderzoek wordt op HMC Westeinde gedaan met een gammacamera of een SPECT-CT camera, op HMC Antoniushove met een PET-CT camera. Dit zijn camera’s die straling kunnen omzetten in een zichtbaar beeld. Voordat de foto’s (scintigrammen) worden gemaakt, moet er eerst radioactieve stof in het lichaam worden ingespoten. Dit gebeurt met een injectie in de arm. Het inwerken van de radioactieve stof kan variëren van enkele minuten tot 4 uur. Dat is afhankelijk van het te onderzoeken orgaan. De duur van het onderzoek kan variëren van 30 tot 45 minuten.

Behandelingen

Een radioactieve stof kan ook voor behandeling van een orgaan gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Of voor pijnbestrijding. Na een behandeling zijn er wel leefregels waar u zich aan moet houden. De nucleair geneeskundige neemt de leefregels met u door.

Voorbereiding

Voor sommige onderzoeken en behandelingen is een bepaalde voorbereiding nodig. U krijgt hierover informatie van uw arts. In onze patiëntenfolders leest u hoe u zich kunt voorbereiden op een onderzoek of behandeling. Neem bij vragen gerust contact op met onze afdeling of uw behandelende arts.

Veelgestelde vragen

Nee, er wordt slechts een geringe hoeveelheid radioactief materiaal gebruikt. De radioactieve stoffen geven geen bijwerkingen. De hoeveelheid straling die u ontvangt is erg klein en vergelijkbaar met de straling die u ontvangt bij het maken van röntgenfoto’s.

Als u zwanger bent of denkt dat te kunnen zijn, moet u dit vertellen voordat u de injectie met de radioactieve stof krijgt toegediend. Afhankelijk van het soort onderzoek wordt dan bekeken of het onderzoek wel of niet door kan gaan.

Sommige van de radioactieve stoffen kunnen in de moedermelk terecht komen. U moet, voordat u de injectie met de radioactieve stof krijgt toegediend, vertellen of u borstvoeding geeft. De arts vertelt u dan of en hoe lang het nodig is de borstvoeding te stoppen.

De radioactieve stof zelf niet. Het medicijn dat gekoppeld is aan de radioactieve stof kan bij hoge uitzondering milde bijwerkingen veroorzaken. U kunt direct na het onderzoek weer gewoon doen wat u gewend bent. De meeste stoffen verlaten via de urine het lichaam. Het is daarom aan te bevelen om de rest van de dag wat meer te drinken dan u gewoonlijk doet. Op die manier wordt de overtollige radioactieve stof snel uit het lichaam gespoeld.

Over het algemeen is de radioactieve stof binnen 1 tot 2 dagen volledig uit het lichaam verdwenen

Nucleaire Geneeskunde

Waarom HMC?

  • Team van ervaren nucleair geneeskundigen
  • Samenwerking met andere specialismen
  • Gespecialiseerd in schildklierbehandelingen

Het team

foto van dr. E.F.I. Comans

dr. E.F.I. Comans

Nucleair geneeskundige

foto van dr. J. Tim

dr. J. Tim

Nucleair geneeskundige