HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum

Al vele generaties Hagenaars worden geboren, groeien op, en starten een familie dankzij de optimale zorg en persoonlijke aandacht van zorgprofessionals in Haaglanden Medisch Centrum (HMC). De zorg aan moeders en kinderen kent een lange en mooie historie. Op de drie locaties van HMC werken wij continu vanuit het hart en met het hoofd aan de medische zorg voor iedereen in de Haagse regio. Ons nieuwe Moeder- en Kindcentrum pal voor deur van locatie HMC Westeinde is geopend en u bent van harte welkom.

Lees meer

 Afdelingen:

 • Verloskamers 
 • Triageplein verloskunde 
 • Gezinssuites
 • Kinderafdeling
 • Kinderdagbehandeling

Afspraak en contact

Verloskunde
088 979 24 22
Ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

088 979 21 04
Spoed overdag en buiten kantooruren

HMC verloskundigen 
Afspraak  088 979 46 57
Spoed  088 979 80 19 (24/7)

Kindergeneeskunde
Ma t/m vr van 08.30 – 16.30 uur
088 979 23 30

 

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over het Moeder- en Kindcentrum

Zorgeloze zwangerschappen, blije baby’s en gezonde kinderen. Dat is waar we ons in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum sterk voor maken. Maar we zijn er ook voor steun en goede zorg als zwanger worden moeizaam gaat. Of wanneer de zwangerschap niet zorgeloos verloopt of een kind behandeling nodig heeft.
hmc_uitgkozen_moeder_kind_centrum_eerste_bezoek_nieuw_4.jpg
Het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum is er voor alle (aanstaande) zwangere vrouwen, ouders/verzorgers en kinderen tot 18 jaar. In het hart van Den Haag bieden onze zorgverleners optimale zorg en stemmen deze af op uw situatie.

In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig. De poliklinieken waar moeder- en kindzorg plaats heeft, zoals Gynaecologie en Kindergeneeskunde, zijn overigens nog op meerdere locaties te vinden. Gynaecologie in HMC Westeinde, HMC Bronovo en HMC Antoniushove en Kindergeneeskunde in HMC Westeinde, HMC Bronovo en buitenpoli Wassenaar.

Huiselijke suites
hmc_uitgkozen_moeder_kind_centrum_eerste_bezoek_nieuw_3.jpgEen kort verblijf, lang verblijf, of op bezoek bij familie? We maken het iedereen in het Moeder- en Kindcentrum zo comfortabel mogelijk. Gastvrijheid en patiëntvriendelijkheid staan bij ons voorop!

Zo zijn de kamers afgestemd op ieders omstandigheden en wensen. Luxe suites zijn ingericht in huiselijke sfeer, met voldoende daglicht. Ouder en kind kunnen dag en nacht bij elkaar zijn. We weten immers hoe belangrijk dit is. Onze suites bieden bovendien voldoende ruimte en faciliteiten voor alle medische verzorging: niemand hoeft de kamer uit om te douchen of om de baby te voeden of te wassen. Schattige dieren, Hollandse stranden en bekende Haagse gebouwen sieren de muren van de ruimtes.

Op centrale plekken is het dag en nacht mogelijk om iets te eten te halen of op te warmen. En wie in het Moeder- en Kindcentrum verblijft, kan zelf kiezen wanneer we de kamer komen schoonmaken.

Vertrouwen
Mag u of uw kind weer naar huis? Wij regelen zo nodig een taxi en lopen mee naar de uitgang. Wie het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum verlaat, doet dit vol vertrouwen!

Wilt u graag een goed beeld krijgen van het Moeder- en Kindcentrum? Bekijk dan onderstaande video, waarin we u in 1 minuut meenemen.

mkc_1_minuut_play.jpg

Welke zorg vind ik in het Moeder- en Kindcentrum? 

 • Verloskamers
 • Triageplein Verloskunde
 • Gezinssuites
 • Kinderafdeling
 • Kinderdagbehandeling

hmc_moeder_kind_centrum_eerste_bezoek_2.jpgOp deze afdelingen wordt u opgenomen of komt u in geval van spoed. Voor een controle op afspraak, bijvoorbeeld een zwangerschapscontrole of een consult bij de kinderarts, kunt u terecht bij de polikliniek gynaecologie (op locatie HMC Westeinde, Bronovo of Antoniushove) en polikliniek kindergeneeskunde (HMC Westeinde, Bronovo of buitenpoli Wassenaar).

Verloskamers

Wanneer u gaat bevallen, gebeurt dit in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum in een van onze veertien verloskamers. Zes van onze verloskamers hebben een luxe bevalbad, u kunt bij ons dus altijd in bad bevallen als dat uw wens is. 

Waarom bevallen in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum?

 • Bij ons kunt u altijd bevallen in een bad, hier zijn geen extra kosten aan verbonden
 • We hebben een draadloze CTG; u kunt vrijuit bewegen terwijl wij op uw gezondheid letten, zelfs thuis
 • We hebben een breed aanbod aan pijnstilling, een ruggenprik is 24/7 mogelijk
 • We organiseren voorlichtingsavonden over bevallen en borstvoeding in verschillende talen 
 • Komt u met weeën naar het ziekenhuis? Er zijn speciale parkeerplekken voor u
 • Er is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig
 • Bij een niet-medische indicatie (poliklinische bevalling) krijgt u bij ons een kraamverzorgende die de verloskundige ondersteunt tijdens de bevalling

verloskamer_met_bad_klein.jpg

De bevalling
Meer informatie over de bevalling kunt u vinden op de pagina “Bevallen in HMC” of kom naar één van onze voorlichtingsavonden over ‘Bevallen in HMC’

Gaat u binnenkort bevallen in ons Moeder- en Kindcentrum? Verloskundige Tarin, verpleegkundige Jasmine en verloskunde arts Bibi nemen u online alvast mee op de route naar de verloskamers. Ze laten de verloskamers alvast zien én bespreken handzame tips en trucs. Bekijk hier de digitale rondleiding:

play_bevallen_mkc.jpg

Triageplein Verloskunde

Elke zwangerschap verloopt anders. Soms kan het noodzakelijk zijn om moeder en/of de zwangerschap (met spoed) extra te controleren. Deze (spoed)controles vinden plaats op het Triageplein Verloskunde in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum.zwangere_met_ctg_klein.jpg

Bij binnenkomst wordt u welkom geheten door de Triage verpleegkundige. U bespreekt met de verpleegkundige uw klachten en krijgt aan de hand hiervan uitleg over het verloop van het consult. Uw bloeddruk wordt gemeten en indien nodig wordt u aan een CTG apparaat gelegd, uw urine onderzocht en/of bloed afgenomen.

De dienstdoende arts bespreekt vervolgens met u uw klachten en verricht indien nodig aanvullend lichamelijk onderzoek en/of wordt er een echo gemaakt. Een eventuele vervolgbehandeling en vervolgafspraken worden direct besproken en ingepland. 

De Triage verpleegkundige is bekwaam in het triëren van elke patiënt. Het kan zijn dat iemand die later binnenkomt toch eerder geholpen wordt omdat dit noodzakelijk is. 

Gezinssuites

Na de bevalling (maar ook voor de bevalling) kan het soms nodig zijn om nog langer in het ziekenhuis te
verblijven. Dit kan zijn vanwege de gezondheid van moeder en/of van het kind. Moeder en kind verblijven dan in een gezinssuite. Onze gezinssuites zijn zo uitgerust dat zowel een zieke moeder en/of een ziek kind samen in één suite kunnen verblijven. Uiteraard is het voor de vader/partner of een andere naaste ook mogelijk om in de gezinssuite te verblijven. Wij vinden het belangrijk dat een gezin bij elkaar blijft, dit maakt onderdeel uit van onze gezinsgerichte zorg.ouders_met_baby_in_gezinssuite_met_verpleegkundige_klein.jpg

Al onze gezinssuites zijn uitgerust met een eigen badkamer, TV en gratis WIFI. Elke kamer heeft een ijskastje waarin moedermelk bewaart kan worden en een flessenwarmer waarmee melk verwarmd kan worden. Zo kunt u zelf ten alle tijden uw kind van voeding voorzien. Tijdens uw verblijf kunt u gebruik maken van onze uitgebreide voedingsconcept.

Kinderafdeling

Moet uw kind naar het ziekenhuis? Dat is vaak een spannende gebeurtenis. In het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum doen we er alles aan om u en uw kind goed te begeleiden. We betrekken u bij de zorg, geven duidelijke informatie en nemen de tijd voor vragen.

Waarom met uw kind naar HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum?

 • Ouder(s) of verzorger(s) kunnen altijd bij kinderen op de kamer blijven slapen
 • Er is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig
 • Eenpersoons suites speciaal gericht op kinderen
 • Speelkamers met faciliteiten voor kinderen
 • We besparen kinderen en tieners met aanhoudende lichamelijke klachten een lang ziekenhuistraject, doordat onze kinderartsen en – psychologen nauw samen werken

hmc_uitgkozen_moeder_kind_centrum_eerste_bezoek_nieuw_8.jpg

Kinderen tot 18 jaar worden opgenomen op de kinderafdeling van het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Er zijn op deze afdeling zestien kindersuites en we hebben de zorg speciaal ingericht voor kinderen. Niet alleen de gangen en suites zijn kindvriendelijk aangekleed, ook de zorgverleners zijn speciaal opgeleid om zorg te verlenen aan kinderen. Onze zorgverleners, (kinder)artsen, gespecialiseerd kinderverpleegkundigen en medisch pedagogisch medewerkers betrekken u graag bij de zorg voor uw kind. Ouder(s) en verzorger(s) zij dan ook altijd welkom op de kinderafdeling en kunnen blijven slapen.

Alle kindersuites zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en wc. Ook heeft elke kamer een TV en is er gratis wifi ter beschikking. Er is een grote slaapbank aanwezig zodat een ouder bij het kind op de kamer kan verblijven. Voor de kleinere kinderen is er uiteraard speelgoed aanwezig op de kamers, maar ook kan elk kind terecht in één van de twee moderne speelkamers op de kinderafdeling.

Kinderdagbehandeling (dagopnames)

speelkamer_kinderen.jpgBinnen het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum hebben wij een ruimte speciaal gericht op dagopnames, de kinderdagbehandeling. In deze grote ruimte worden kinderen opgenomen, waarvan we vooraf weten dat zij dezelfde dag weer naar huis gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kinderen die komen voor een allergie provocatie test.

De meeste operaties waarbij het kind dezelfde dag nog naar huis mag, vinden niet plaatst in ons moeder- en kindcentrum, maar op HMC locatie Bronovo op de Willem-Alexander afdeling. 

Kinderadviesraad

hmc_uitgkozen_moeder_kind_centrum_eerste_bezoek_nieuw_2.jpgUiteraard vinden wij het belangrijk om te leren van de ervaringen van kinderen op onze afdeling. We hebben een kinderadviesraad (KAR) die ons nog meer bewust maakt om de zorg en zaken op de afdeling door de bril van een kind te bekijken. De KAR bestaat uit zes kinderen van verschillende leeftijden die ons graag van advies voorzien. De KAR heeft o.a. input geleverd op de muurprenten van ons nieuwe moeder- en kindcentrum en welk speelgoed en vermaak echt ‘een must’ is tijdens verblijf op de kinderafdeling.

Gastvrijheid 

We maken uw verblijf in ons Moeder- en Kindcentrum graag zo aangenaam mogelijk. Dat doen wij door het volgende:

 • U kunt zelf bepalen op welk uur van de dag wij uw kamer schoonmaken 
 • Er is een bedbank aanwezig voor als iemand wil blijven slapen
 • U kunt gebruikmaken van gratis televisie en Wifi
 • U kunt op elk moment een maaltijd bestellen, één familielid mag gratis mee-eten
 • In de pantry op de gang kunt u terecht voor koffie of thee en is er een magnetron 
 • Overdag is het restaurant voor u en uw bezoek beschikbaar, een maaltijd uit de AH TO GO machine in de centrale hal is altijd beschikbaar

Naam HMC Moeder- en Kindcentrum

Ons centrum voor integrale zorg aan moeders en kinderen draagt met trots de naam HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Sara Katharina de Bronovo is als verpleegkundige, directrice en oprichtster van het ziekenhuis aan de Bronovolaan een inspiratie voor velen. Zij toonde initiatief en lef in een tijd dat dat voor vrouwen niet gewoon was en zette zich haar hele leven uit liefde in voor een goede medische zorg voor alle inwoners van Den Haag en omstreken.

De zorgverleners in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum dragen met trots haar naam en bouwen met liefde en lef samen verder aan de beste zorg voor alle (aanstaande) ouders, sterke moeders en opgroeiende kinderen in het hart van Haaglanden. Dat laten zij zien in dit filmpje waarin ook het logo wordt onthuld.

play_mkc_onthulling_naam.jpg

 

Veelgestelde vragen over het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum

Zorgeloze zwangerschappen, blije baby’s en gezonde kinderen. Dat is waar we ons in het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum sterk voor maken. Maar we zijn er ook voor steun en goede zorg als zwanger worden moeizaam gaat. Of wanneer de zwangerschap niet zorgeloos verloopt of een kind behandeling nodig heeft.

In het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum aan de voorkant van HMC Westeinde kunnen (aanstaande) zwangere vrouwen, ouders/verzorgers en kinderen tot 18 jaar terecht voor de beste zorg aan moeder en kind. In het hart van Den Haag bieden onze zorgverleners optimale zorg en stemmen deze af op uw situatie.

In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig. De poliklinieken waar moeder- en kindzorg plaats heeft, zoals Gynaecologie en Kindergeneeskunde, zijn overigens nog op al onze locaties te vinden.

Huiselijke suites
Een kort verblijf, lang verblijf, of op bezoek bij familie? We maken het iedereen in het Moeder- en Kindcentrum zo comfortabel mogelijk. Gastvrijheid en patiëntvriendelijkheid staan bij ons voorop!

Zo zijn de kamers afgestemd op de omstandigheden en wensen van de patiënt. Luxe suites zijn ingericht in huiselijke sfeer, met voldoende daglicht. Ouder en kind kunnen dag en nacht bij elkaar zijn. We weten immers hoe belangrijk dit is. Onze suites bieden bovendien voldoende ruimte en faciliteiten voor alle medische verzorging: niemand hoeft de kamer uit om te douchen of om het kindje te voeden of te wassen. Schattige dieren, Hollandse stranden en bekende Haagse gebouwen sieren de muren van de ruimtes.

Op centrale plekken is het dag en nacht mogelijk om iets te eten te halen of op te warmen. En wie in het Moeder- en Kindcentrum verblijft, kan zelf kiezen wanneer we de kamer komen schoonmaken.

Vertrouwen
Mag u of uw kind weer naar huis? Wij regelen zo nodig een taxi en lopen mee naar de uitgang. Wie het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum verlaat, doet dit met alle vertrouwen!

Welke zorg vind ik in het Moeder- en kindcentrum?

 • Verloskamers
 • Triageplein Verloskunde
 • Gezinssuites
 • Kinderafdeling
 • Kinderdagbehandeling

Op deze afdelingen wordt u opgenomen of komt u in geval van spoed. Voor een controle op afspraak, bijvoorbeeld een zwangerschapscontrole of een consult bij de kinderarts, kunt u terecht bij de polikliniek gynaecologie (op locatie HMC Westeinde, Bronovo of Anthoniushove) en polikliniek kindergeneeskunde (HMC Westeinde, Bronovo of buitenpoli Wassenaar).

Het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum is een gebouw aan de voorkant van HMC Westeinde, aan de kant van de Lijnbaan. Het gebouw zit op de tweede en derde etage vast aan het HMC Westeinde gebouw en is ook alleen via het HMC Westeinde gebouw te bereiken, er is geen aparte ingang aan de buitenkant.

Je volgt voor het Moeder- en Kindcentrum route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 2e of 3e etage neemt. Vanaf hier loop je via een loopbrug door naar het Moeder- en Kindcentrum, op beide etages is een balie waar je je kunt melden.

Voor de zorg aan moeders (verloskamers, triageplein verloskunde, gezinssuites) kun je terecht op de derde etage. Voor de zorg aan kinderen (kindersuites, kinderdagopname en gezinssuites) kun je terecht op de tweede etage.

Je volgt voor het Moeder- en Kindcentrum route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 2e of 3e etage neemt. Vanaf hier loop je via een loopbrug door naar het Moeder- en Kindcentrum, op beide etages is een balie waar je je kunt melden.

Voor de zorg aan moeders (verloskamers, triageplein verloskunde, gezinssuites) kun je terecht op de derde etage. Voor de zorg aan kinderen (kindersuites, kinderdagopname en gezinssuites) kun je terecht op de tweede etage.

Het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum is een gebouw aan de voorkant van HMC Westeinde, aan de kant van de Lijnbaan. Het gebouw zit op de tweede en derde etage vast aan het HMC Westeinde gebouw en is ook alleen via het HMC Westeinde gebouw te bereiken, er is geen aparte ingang aan de buitenkant.

Je volgt voor de verloskamers route oranje, deze route leidt je naar lifthal rood, waar je de lift of trap naar de 3e etage neemt. We ontvangen je graag bij de balie!

Nee, deze afspraak vindt gewoon plaats in HMC Bronovo. Let op! Planbare zorg voor kinderen wordt zoals alle planbare zorg voornamelijk in HMC Bronovo aangeboden, dus dagopnames voor kinderen ook.

In het Moeder- en Kindcentrum zijn wel bijvoorbeeld de allergietesten en opnames na operaties waarvoor een langer verblijf achteraf noodzakelijk is.

Het nieuwe centrum voor integrale zorg aan moeders en kinderen draagt met trots de naam HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum. Sara Katharina de Bronovo is als verpleegkundige, directrice en oprichtster van het ziekenhuis aan de Bronovolaan een inspiratie voor velen. Zij toonde initiatief en lef in een tijd dat dat voor vrouwen niet gewoon was en zette zich haar hele leven uit liefde in voor een goede medische zorg voor alle inwoners van Den Haag en omstreken.

De zorgverleners in HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum dragen met trots haar naam en bouwen met liefde en lef samen verder aan de beste zorg voor alle (aanstaande) ouders, sterke moeders en opgroeiende kinderen in het hart van Haaglanden. Dat laten zij zien in dit filmpje waarin ook het logo wordt onthuld.

Moeder- en Kindcentrum

 • Privésuites met eigen badkamer, gratis TV en Wifi 
 • Beval in één van onze luxe bevalbaden
 • In de Gezinssuites kunnen moeder en kind altijd bij elkaar zijn, ook als beiden ziek zijn 
 • De Kindersuites zijn speciaal ingericht voor kinderen en de ouder/verzorger kan altijd blijven slapen 
 • We stemmen onze zorg af op de gezinssituatie van de patiënt.
 • Onze overdracht naar andere zorgverleners is uitstekend.
 • In het Moeder- en Kindcentrum is 24 uur per dag een specialistisch team aanwezig