Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM)

Het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM) is een landelijk expertisecentrum en biedt gespecialiseerde zorg aan dansers en musici. Wij behandelen zowel professionals als actieve amateurs. Alle artsen van het MCDM zijn actief in de muziek en of dans.

Lees meer

Verwijzing

Met een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist kunt u een afspraak maken bij onze polikliniek in Den Haag.

Afspraak en contact

Polikliniek MCDM 088 979 20 42
ma t/m vr van 08.00 uur - 16.30 uur

mcdm@haaglandenmc.nl

Poliklinieken

Cijfers

Per jaar:
2.000 consulten
800 nieuwe patiënten

Over het Medisch Centrum voor Dansers & Musici

Het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM) is een landelijk expertisecentrum en biedt gespecialiseerde zorg aan dansers en musici. Wij behandelen zowel professionals als actieve amateurs. Alle artsen van het MCDM zijn actief in de muziek en of dans.

Verschillende behandelingen

U kunt bij het MCDM terecht voor:

 • de diagnostiek en behandeladviezen van blessures en aandoeningen ontstaan door dansen of musiceren;
 • de diagnostiek en behandeladviezen van blessures en aandoeningen die u elders heeft opgelopen en u hinderen bij dansen of musiceren.

Speciale onderzoeksruimte

Een algemeen onderzoek is voor een danser of musicus niet voldoende. Onmisbaar is het aanvullende onderzoek met dansschoenen of instrument. Daarom vragen wij u uw dansschoenen of instrument mee te nemen bij de eerste afspraak. Wij hebben een ruimte die speciaal ingericht is voor diagnostiek en behandeling van dansers en musici. De grote onderzoekskamer beschikt over een balletbarre, een zwevende dansvloer en een grote spiegel. Er staan ook een piano en een muziekstandaard.

Snel duidelijkheid

Uw afspraak bij het MCDM en eventuele onderzoeken vinden zoveel mogelijk plaats op dezelfde dag. Zo heeft u snel duidelijkheid over de diagnose en het behandelplan.

Gespecialiseerd behandelteam

Het Medisch Centrum voor Dansers & Musici (MCDM) wordt geleid door Liesbeth Lim, zij neemt het stokje over van Boni Rietveld, die met pensioen is gegaan.

Locaties in Den Haag en Haarlem

Met een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist kunt u een afspraak maken bij onze polikliniek in Den Haag of Haarlem. Ook voor deze spreekuren maakt u een afspraak via het MCDM in Den Haag.

Samenwerking met paramedici

Het MCDM werkt samen met paramedici uit heel Nederland (onder andere fysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck) die gespecialiseerd zijn in de behandeling van dansers en musici en die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde. 
Er een handenspreekuur met een handtherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van musici. Daarnaast is er samenwerking met orthopedisch spreekuur en schoenmaker. 
Na een eerste afspraak bij het MCDM krijgt u zo snel mogelijk een afspraak voor een speciaal spreekuur.

Kosten

Consultatie en behandeling in het MCDM worden door vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars vergoed. Een verwijzing door een huisarts of medisch specialist is verplicht. Wij adviseren u vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar en te informeren naar de vergoeding.

Nationaal en internationaal actief

Nationaal en internationaal levert het MCDM een bijdrage aan de gespecialiseerde zorg voor dansers en musici. Dat doen wij onder andere door deelname aan wetenschappelijk onderzoek en bijdragen aan symposia en congressen. Het MCDM is lid van de Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde (NVDMG) en het National Centre Performing Arts (NCPA) en actief betrokken bij de International Association for Dance Medicine and Science (IADMS).

Medisch Centrum voor Dansers & Musici

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd behandelteam
 • Speciale onderzoeksruimte
 • Aanvullend onderzoek met dansschoenen of instrument
 • Consult, diagnose en behandelplan op 1 dag
 • Spreekuur op locatie (Amsterdam en Haarlem)
 • Nauwe samenwerking met gespecialiseerde paramedici
 • Ruime kennis van dans en muziek

Het team

foto van L.S.L. Lim

L.S.L. Lim

Sportarts

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Medisch Centrum voor Dansers & Musici HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen - 18 dagen -
Behandeling
Dansers * - - -
Musici * - - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 8 januari 2021