Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

Bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) kunt u terecht voor onderzoek naar en de behandeling van alle ziekten van het spijsverteringsstelsel. HMC is gespecialiseerd in de vroege opsporing en behandeling van darmkanker.

Coronavirus: wat moet u weten?
De polikliniek Maag- Darm en Leverziekten (MDL) ontvangt veel vragen van patiënten met Crohn of Colitis Ulcerosa, die ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Een deel van deze medicijnen heeft als bijwerking een verminderde weerstand. Het voorkomen van een besmetting is daarom de eerste prioriteit. Zie voor meer informatie onze veelgestelde vragen over het coronavirus - Loop ik extra risico?

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde
088 979 43 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL)

mdl 780

Bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) kunt u terecht voor onderzoek naar en de behandeling van alle ziekten van het spijsverteringsstelsel. HMC is gespecialiseerd in de vroege opsporing en behandeling van darmkanker.

Alle klachten

Er zijn ruim 2 miljoen mensen in Nederland die last hebben van buikklachten. Vaak gaat het om onschuldige aandoeningen, maar er kan ook sprake zijn van een ernstige of blijvende (chronische) ziekte.
Onze MDL-artsen onderzoeken en behandelen alle ziekten van het spijsverteringskanaal. We zijn gespecialiseerd in de behandeling van:

 • afwijkingen aan de alvleesklier
 • afwijkingen aan de galwegen
 • ziekte van Crohn
 • colitis ulcerosa
 • buikpijn
 • hepatitis B en C

Endoscopie

Als u klachten heeft aan uw maag, lever, darmen of longen kan uw arts u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek. Dat gebeurt op de afdeling Endoscopie. Ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen is verantwoordelijk voor dit onderzoek. Uw behandelend arts geeft u uitleg over de onderzoeken, verwijst u door voor een afspraak en bespreekt met u de uitslag.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

HMC is 1 van de centra die door het RIVM zijn aangewezen als endoscopiecentrum voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat betekent dat wij de vervolgonderzoeken doen als uit de ontlastingtest blijkt dat er bloed in uw ontlasting zit. Dat onderzoek bestaat meestal uit een kijkonderzoek van de dikke darm (colonscopie).

Darmkanker

Is de uitslag kanker? Dan staat een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen voor u klaar om u de beste zorg te geven met de meeste kans op genezing en de minste bijwerkingen. Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen. De casemanager zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld. HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Maag-, Darm,- en Leverziekten (MDL)

Waarom HMC?

 • Snelle diagnose en behandeling darmkanker
 • Samenwerking met LUMC

Het team

foto van M. Brands

M. Brands

MDL-arts - Chef de Clinique

foto van J.Y.L. Lai

J.Y.L. Lai

MDL-arts

foto van L.E. Perk

L.E. Perk

MDL-arts

foto van N. Srivastava

N. Srivastava

MDL-arts

foto van dr. E.M. Stoop

dr. E.M. Stoop

MDL-arts

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Maag-, Darm,- en Leverziekten (MDL) HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 180 dagen 180 dagen 180 dagen
Onderzoek
Colon/sigmoïdoscopie 27 dagen - 26 dagen
Gastroscopie 29 dagen - 29 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022