Longgeneeskunde

De longarts onderzoekt en behandelt aandoeningen aan de longen en de luchtwegen. Voorbeelden zijn longontsteking, astma en longkanker. Voor patiënten met bepaalde longziekten hebben wij een speciaal revalidatieprogramma.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 76
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Veelgestelde vragen
over terugroepactie Philips slaapapneu-apparatuur >>

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Longgeneeskunde

De longarts onderzoekt en behandelt aandoeningen aan de longen en de luchtwegen. Voorbeelden zijn longontsteking, astma en longkanker. Voor patiënten met bepaalde longziekten hebben wij een speciaal revalidatieprogramma.

Gespecialiseerd in longkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. U kunt vaak binnen 1 à 2 werkdagen bij ons terecht voor een eerste afspraak en onderzoek. Natuurlijk geven we u zo snel mogelijk duidelijkheid. Wij bieden de zorg aan patiënten met longkanker voor een groot deel bij HMC Antoniushove. Hier werken alle gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen nauw samen en is een gespecialiseerde afdeling voor chemotherapie. Ook het radiotherapiecentrum is in HMC Antoniushove gevestigd. HMC behoort tot de centra in Nederland die immunotherapie voor longkanker mogen geven. Wij werken voor de beste longkankerzorg samen met VU medisch centrum. 

Gespecialiseerd in interstitiële longziekten (ILD)

Bij HMC werkt een team van longartsen dat gespecialiseerd is in de behandeling van interstitiële longziekten (ILD). ILD is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende longziekten die te maken hebben met aandoeningen van het bindweefsel van de long, ook wel met de verzamelnaam longfibrose aangeduid. Het team krijgt ondersteuning van een verpleegkundig specialist en is voor patiënten dagelijks bereikbaar via de ILD-verpleegkundige. Daarnaast is er vanuit HMC een regionaal netwerk opgezet met het LUMC en het Groene Hart Ziekenhuis en werken we samen met het expertisecentrum voor ILD van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ook voor longrevalidatie kunnen patiënten met ILD in ons ziekenhuis terecht.

Snurkpolikliniek

In HMC Bronovo is een speciaal spreekuur voor patiënten met snurkproblemen (Obstructief Slaap Apneu Syndroom/OSAS). We werken tijdens dit spreekuur samen met verschillende specialisten zoals de KNO-arts, de tandarts en de neuroloog. U kunt met een verwijzing van uw huisarts of specialist een afspraak maken via de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Vragen over astma of COPD?

Heeft u astma of COPD (een verzamelnaam voor een aantal chronische longziekten) en zit u met vragen of problemen? Met een verwijzing van de longarts kunt u terecht op het spreekuur van de verpleegkundig specialist longziekten of longverpleegkundige. Deze kan u adviseren zodat u beter met uw klachten om kunt gaan en geeft u praktische tips, bijvoorbeeld als u medicijnen moet inhaleren.

Longrevalidatie

Een longziekte kan uw leven ingrijpend veranderen. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf. Het is soms moeilijk te accepteren dat u een longziekte heeft of dat u sneller moe bent en niet meer kunt doen wat u wilt. Longrevalidatie kan u helpen om beter met uw longziekte om te gaan en uw conditie te verbeteren. Longrevalidatie is op alle HMC locaties mogelijk voor patiënten met astma en patiënten met COPD. Patiënten met sarcoïdose en patiënten met longfibrose kunnen voor longrevalidatie ook terecht in HMC Bronovo.

Samenwerking met andere specialisten

Onze longartsen werken nauw samen met andere specialisten uit het ziekenhuis. Bijvoorbeeld met de longchirurgen, radiotherapeuten en cardiologen. Onderzoeken en behandelingen van de longen vinden onder andere plaats op de afdeling Radiologie en de afdeling Endoscopie.

Longgeneeskunde

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd in longkanker
 • Immunotherapie voor longkankerpatiënten
 • Gespecialiseerd in interstitiële longziekten (ILD)
 • Speciaal snurkspreekuur
 • Vooruitstrevende COPD-zorg
 • Dagelijks: telefonisch spreekuur longverpleegkundigen
 • Samenwerking met St. Antoniusziekenhuis
 • Gespecialiseerd in longrevalidatie

Het team

foto van L.A. van Beelen

L.A. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van I. van den Berg-Nota

I. van den Berg-Nota

Verpleegkundig specialist

foto van J.H. de Bruijn

J.H. de Bruijn

Verpleegkundig specialist

foto van S. Denker

S. Denker

Longarts

foto van E. Japenga

E. Japenga

Longarts

foto van D.W.M. de Jong

D.W.M. de Jong

Longarts

foto van L.I.Z. Kunz

L.I.Z. Kunz

Longarts

foto van S.E. Lugasy-Dérogée

S.E. Lugasy-Dérogée

Physician assistant

foto van dr. K.W. Maas

dr. K.W. Maas

Longarts

foto van P. Mossel

P. Mossel

Fysiotherapeut

foto van I.B. Teuben

I.B. Teuben

Gespecialiseerd longverpleegkundige

foto van K.E. Vahl-Harding

K.E. Vahl-Harding

Verpleegkundig specialist

foto van R.H. Westgeest

R.H. Westgeest

Verpleegkundig specialist

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Longgeneeskunde HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 90 dagen 90 dagen 90 dagen
Longoncologie * - - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022