Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Als u klachten heeft aan uw keel, neus, oren of mond, kan dat heel belastend zijn. De keel-, neus-en oorartsen van HMC staan klaar om u te helpen. Ook als u last heeft van duizeligheid of een allergie kunt u bij ons terecht. Daarnaast behandelen wij samen met andere specialismen kanker in de mond of keel.

Lees meer

Afspraak en contact

088 979 18 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

KNO-behandelingen

Als u klachten heeft aan uw keel, neus, oren of mond, kan dat heel belastend zijn. De keel-neus-en oorartsen van HMC staan klaar om u te helpen. Ook als u last heeft van duizeligheid of een allergie kunt u bij ons terecht. Daarnaast behandelen wij samen met andere specialismen kanker in de mond of keel.

Klachten aan keel, neus of oren

Wij behandelen veel verschillende klachten aan keel, neus of oren. Enkele voorbeelden zijn:

 • allergieën
 • ontstoken amandelen
 • slechthorendheid
 • evenwichtsproblemen
 • spraakproblemen

Ook behandelen we afwijkingen in het hoofd-halsgebied. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om goedaardige en kwaadaardige gezwellen in de hals en in de speekselklieren.

Samenwerking

Wij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis zoals logopedisten, dermatologen, longartsen, kaakchirurgen en neurologen. 

Kinderen

Een belangrijk deel van ons werk is het onderzoek en de behandeling van kinderen, bijvoorbeeld gehooronderzoek (OAE) bij baby’s. Ook het weghalen van de keel- of neusamandelen gebeurt op de KNO-afdeling. Hoewel dit een eenvoudige behandeling is, kan het voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis zijn. Daarom besteden wij veel aandacht aan een prettige begeleiding. Onderzoek en behandeling van kinderen gebeurt in nauwe samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde van ons ziekenhuis.

Speciaal stemspreekuur

Als u problemen met uw stem heeft, bijvoorbeeld omdat u uw stembanden te veel heeft belast, kunt u met een verwijzing een afspraak maken bij het stemspreekuur. Hier werken een foniater (KNO-arts, gespecialiseerd in de behandeling van stemklachten) en een logopedist samen voor een snelle diagnose en goede behandeling. Voorbeelden van stemklachten zijn:

 • heesheid
 • keelklachten bij intensief stemgebruik
 • stembandverlamming
 • zwakke stem

De KNO-arts onderzoekt de stembanden met een speciaal instrument, de stroboscoop. Door een speciale lamp en camera zijn de stembandbewegingen vergroot en vertraagd te zien op een monitor. Het stemspreekuur wordt gehouden in HMC Westeinde.

Kanker aan de mond, keel of het strottenhoofd

Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. U kunt vaak binnen 1 werkdag bij ons terecht voor een eerste afspraak en onderzoek. Natuurlijk geven we u zo snel mogelijk duidelijkheid. HMC werkt voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Lees meer over kankerzorg.

Snurkpolikliniek

We hebben een speciaal spreekuur voor patiënten met snurkproblemen (obstructief slaapapneu syndroom/OSAS). We werken hier samen met verschillende specialisten zoals de longarts, de tandarts en de neuroloog. U kunt met een verwijzing van uw huisarts of specialist een afspraak maken via de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Het spreekuur wordt gehouden in HMC Bronovo.

Oorsuizen

Oorsuizen is een vaak voorkomende en hinderlijke kwaal. Soms is een aandoening aan keel, neus of oren de oorzaak. Daarom is specialistisch onderzoek altijd nodig, maar meestal wordt er geen medische afwijking gevonden. Voor sommige patiënten kan het voortdurend suizen heel belastend zijn. Samen met de afdeling Psychologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bieden wij daarom een succesvolle behandeling waarbij u leert omgaan met oorsuizen. 

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Waarom HMC?

 • Ervaren, gespecialiseerde artsen
 • Nauwe samenwerking met neurologen, dermatologen, kaakchirurgen en logopedisten
 • Samenwerking met kindergeneeskunde
 • Haags/Leidse werkgroep hoofd-hals tumoren
 • Indien noodzakelijk consult op dezelfde werkdag
 • Speciaal spreekuur voor stemproblemen

Het team

foto van C.D. van Ee-van der Leun

C.D. van Ee-van der Leun

Oncologieverpleegkundige

foto van A.A.M. Goossens

A.A.M. Goossens

Verpleegkundig specialist oncologie

foto van T.L.R. Kappel

T.L.R. Kappel

Oncologieverpleegkundige

foto van T. de Kooter

T. de Kooter

Verpleegkundige

foto van S.F. Meinesz

S.F. Meinesz

KNO-arts

foto van R.J. E. Sedee

R.J. E. Sedee

Chirurg, Hoofd-halschirurg, KNO-arts

foto van S. Theunissen

S. Theunissen

KNO-arts

foto van dr. H.P. Verschuur

dr. H.P. Verschuur

Hoofd-halschirurg, KNO-arts

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 16 dagen 14 dagen 16 dagen
Oncologie 2 dagen 2 dagen 2 dagen
Snurkpoli 15 dagen 15 dagen 15 dagen
Behandeling
Keel- en/of neusamandelen verwijderen 180 dagen 180 dagen 180 dagen
Neustussenschotcorrectie 180 dagen 180 dagen 180 dagen
Trommelvliesbuisjes 16 dagen 16 dagen 16 dagen
Oncologie * - - -
Snurkbehandeling * 16 dagen 16 dagen 16 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022