Over Kaakchirurgie
Als u problemen heeft met uw kaak, tanden of kiezen of uw gezicht, kunt u terecht bij de kaakchirurgen van HMC. Veel mensen weten dat een kaakchirurg verstandskiezen trekt, maar wij doen veel meer. Wij behandelen bijvoorbeeld ook kaakgewrichtsklachten, snurkklachten, klachten aan de tanden en kiezen en kanker in de mondholte.
Afspraak maken
Als u een afspraak wilt maken met de polikliniek heeft u een verwijsbrief nodig van uw tandarts, orthodontist of specialist. Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, neem dan contact op met uw specialist of huisarts. Zij kunnen u advies geven over uw medicatie bij een ingreep aan uw kaak, mond of gezicht. Als u een hartklepafwijking heeft, geef dit dan aan ons door als u een afspraak maakt. Het is mogelijk dat u vóór een behandeling antibiotica krijgt.
Behandelingen
Op de polikliniek doen we kleinere behandelingen onder lokale verdoving. Bijvoorbeeld de verwijding van tanden of (verstands-)kiezen, wortelpuntoperaties en het plaatsen van implantaten. Als het gaat om een grotere behandeling, die onder narcose moet gebeuren, krijgt u daarvoor een aparte afspraak. Voorbeelden van zulke grotere behandeling zijn het verplaatsen van kaken of operaties bij hoofd- of hals-tumoren.
Soms doen we ook een kleinere behandeling onder een roesje (sedatie) in de operatiekamer. Dan gaat het bijvoorbeeld om ingrepen bij kinderen of bij patiënten die heel angstig zijn voor een poliklinische behandeling. Dit gebeurt zo veel mogelijk als dagbehandeling. Alleen in bijzondere situaties nemen we de patiënt op.
Gespecialiseerde chirurgen
De afdeling Kaakchirurgie bestaat uit kaakchirurgen en polikliniek-assistenten die de chirurgen ondersteunen. De chirurgen zijn experts op het gebied van aandoeningen van de mond, de kaken en het gezicht. Daarbij kan het gaan om de beenderen, maar ook om de huid of de slijmvliezen. Bovendien behandelen we ook letsel als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld een gebroken kaak. Ieder van de chirurgen heeft daarnaast nog een eigen specialisatie, zoals het plaatsen van implantaten of kinderkaakchirurgie.
Samenwerking
De kaakchirurgen werken nauw samen met andere specialismen binnen HMC bijvoorbeeld met de afdelingen Oogheelkunde, Chirurgie, Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO), Slaapcentrum, Cardiologie, Neurochirurgie, Plastische Chirurgie en Interne Geneeskunde.
Veelgestelde vragen Kaakchirurgie
- Moet ik vervoer regelen na een behandeling?
-
Na een poliklinische behandeling mag u in principe alleen naar huis rijden.
- Wordt behandeling door de kaakchirurg vergoed door de ziektekostenverzekering?
-
Ja, de behandeling door de kaakchirurg valt onder specialistische hulp. De kosten worden vergoed uit de basisverzekering, na aftrek van uw eigen risico.