Interne oncologie

Op de afdeling interne oncologie behandelen we mensen met kanker met medicijnen. Bijvoorbeeld met chemotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapie en hormoontherapie. Hieronder leest u meer over de afdeling Interne Oncologie en hoe we u hier kunnen behandelen.

Lees meer

Onderzoek en behandeling

Afspraak en contact

Polikliniek interne oncologie-hematologie
HMC Antoniushove 088 979 43 34
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur

Voor spoed buiten kantoortijden:
088 979 45 10
Avond, nacht, weekend of feestdagen

Locatie

Cijfers

Per jaar, ziekenhuisbreed

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over interne oncologie

Als u hoort dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden. Bij de behandeling gebruiken we vaak medicijnen. Bijvoorbeeld chemotherapie, doelgerichte therapie, immunotherapie of hormoontherapie. Het behandelen van kanker met medicijnen gebeurt binnen de afdeling interne oncologie.

De arts die u behandelt binnen interne oncologie, heet een internist-oncoloog. De verpleegkundig specialist oncologie is uw vaste aanspreekpunt tijdens de behandeling.

Interne oncologie valt onder het specialisme Interne Geneeskunde. Op de webpagina Kankerzorg (oncologie) vindt u alle onderzoeken en behandelingen die HMC inzet bij het behandelen van kanker. Naast informatie over het behandelen van kanker met medicijnen vindt u hier ook informatie over bijvoorbeeld bestralen en operaties bij kanker.

Behandeling van kanker met medicijnen

Binnen de afdeling interne oncologie behandelen we kanker dus met medicijnen. Het kan zijn dat u deze medicijnen krijgt via tabletten, een injectie (spuit) of een infuus (slangetje).

Is er een kans dat u geneest van kanker? Dan krijgt u een curatieve behandeling. Deze behandeling heeft het doel om u te genezen van kanker.

Kunt u niet meer genezen? Dan krijgt u een palliatieve behandeling. Deze behandeling kan de groei van de kanker remmen. Ook kan een palliatieve behandeling pijn en andere ongemakken minder maken.

We hebben een praatkaart gemaakt over de behandeling van kanker met medicijnen. Hierop staan onder andere adviezen, bijwerkingen en hoe u ons kunt bereiken.

Soorten behandelingen met medicijnen

Chemotherapie
Chemotherapie bestaat uit medicijnen die kankercellen doden of de groei van kankercellen remmen.

Doelgerichte behandeling
Doelgerichte therapie (targeted therapy) valt de kankercellen heel precies aan. Deze medicijnen worden vaak 'remmers' genoemd, bijvoorbeeld HER2-remmers of VEGF-remmers.

Immunotherapie
Immunotherapie heet ook wel immuuntherapie. Immunotherapie gebruikt het immuunsysteem om de kankercellen aan te vallen. De behandeling maakt het immuunsysteem sterker of extra actief om de kanker te bestrijden.

Hormoontherapie
Soms zorgen hormonen in ons lichaam ervoor dat kankercellen kunnen groeien. Met hormoontherapie kunnen we hier iets tegen doen. Bijvoorbeeld door het aanmaken van bepaalde hormonen te stoppen met medicijnen. Kankercellen kunnen dan minder goed groeien.

Behandeling op de afdeling

Krijgt u medicijnen via een infuus of een injectie? Dan gebeurt dit op de afdeling interne oncologie in HMC Antoniushove. Die is op de 2e etage, route groen. De oncologieverpleegkundige zorgt ervoor dat u uw medicijnen krijgt. Tijdens de behandeling ligt u in een bed. Soms heeft u daarbij een kamer voor u zelf. In andere gevallen ligt u met andere patiënten op de kamer.
Het kan zijn dat u de medicijnen krijgt tijdens een dagopname. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat. Bij een dagopname mag 1 van uw naasten tijdens de behandeling bij u zijn. Blijft u meer dan 1 dag in het ziekenhuis? Dan mag 1 van uw naasten ook buiten bezoektijden bij u langskomen. Voor andere bezoekers gelden de normale bezoektijden.
Als patiënt krijgt u eten en drinken als u op de afdeling bent. Bezoekers en begeleiders krijgen een kortingsbon voor het restaurant in HMC Antoniushove.

Behandeling thuis

Krijgt u de medicijnen tegen kanker in de vorm van tabletten? Dan slikt u die gewoon thuis.

Informatie over uw behandeling

De verpleegkundig specialist oncologie geeft u uitleg over uw behandeling. Ze maakt hierbij gebruik van de website bijwerkingen bij kanker. Op deze website staat per kankersoort informatie over uw behandeling in Haaglanden Medisch Centrum (HMC). U vindt er ook informatie over bijwerkingen en adviezen.

Autorijden

De medicijnen tegen kanker kunnen ervoor zorgen dat u minder goed kunt autorijden. U mag daarom meestal niet zelf naar huis rijden na uw behandeling.
Bespreek met uw verpleegkundig specialist of arts of u mag rijden na uw behandeling. U vindt ook informatie op www.rijveiligmetmedicijnen.nl. Zorg voor ander vervoer als u niet mag rijden.

Informatieplein Oncologie

HMC heeft een speciaal Informatieplein Oncologie in HMC Antoniushove. U vindt het Informatieplein links van de hoofdingang, aan de buitenkant van het ziekenhuis.
We geven op het Informatieplein ondersteuning en advies aan iedereen die te maken krijgt met kanker. Uw verpleegkundig specialist kan u meer vertellen over het Informatieplein Oncologie.

Nederlandse Kankerregistratie

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) verzamelt gegevens van iedereen in Nederland die kanker heeft. De gegevens gaan bijvoorbeeld over de soort kanker en de behandeling. Maar ook over hoe de ziekte zich ontwikkelt bij patiënten. Deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek over kanker. Niemand kan zien bij wie de gegevens horen. Op deze website staat meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie.

Informatie over verschillende soorten kanker

Meer informatie

Interne oncologie

Waarom HMC?

  • Snel terecht en snel duidelijkheid
  • Persoonlijk behandelplan
  • Een vast aanspreekpunt
  • Nieuwste behandeling en medicijnen
  • Alle behandelingen grotendeels op 1 locatie

Het team

foto van C.C. Buis-de Jong

C.C. Buis-de Jong

Verpleegkundig specialist oncologie

placeholder foto specialist

dr. W. Hartman

Internist - Chef de Clinique

foto van H.H. Helgason

H.H. Helgason

Internist-oncoloog

foto van dr. F.J.F. Jeurissen

dr. F.J.F. Jeurissen

Internist-oncoloog

foto van A. Jochems

A. Jochems

Internist-oncoloog

foto van M. Kroon

M. Kroon

Verpleegkundig specialist oncologie

foto van D. Langemeijer

D. Langemeijer

Verpleegkundig specialist oncologie

foto van A.W. de Mooij

A.W. de Mooij

Verpleegkundig specialist oncologie

foto van H.M. Oosterkamp

H.M. Oosterkamp

Internist-oncoloog

foto van dr. N.I. Weijl

dr. N.I. Weijl

Internist-oncoloog

Toon iedereen