Over het Hiv-behandelcentrum
HMC is een erkend behandelcentrum voor hiv. U kunt hier terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie. Ons behandelteam heeft jarenlange ervaring met de zorg voor patiënten met een hiv.
Zorg en begeleiding
Hiv is een goed te behandelen blijvende (chronische) aandoening. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. Toch kan de diagnose hiv uw leven behoorlijk op z'n kop zetten. Er komt veel op u af en u heeft misschien veel vragen. Bij HMC kunt u niet alleen terecht voor de beste medische zorg, wij begeleiden u ook in het omgaan met de ziekte. Als het nodig is, kunnen we snel contact leggen met een maatschappelijk werker of een psycholoog.
Snel een eerste afspraak
Als u te horen krijgt dat u hiv-positief bent, en u bent nog niet onder behandeling, dan kunt u telefonisch een afspraak maken. Wij kunnen binnen 24 uur een afspraak met u plannen. U heeft voor het maken van een afspraak een verwijzing van uw huisarts nodig. Wilt van een ander behandelcentrum naar HMC overstappen? Neem dan telefonisch contact met ons op.
Snelle start behandeling
Hiv kan tegenwoordig goed worden behandeld met medicijnen (hiv-remmers). En hoe sneller de behandeling start, hoe minder schade hiv kan aanrichten aan de afweer. De behandeling met hiv-remmers wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Tijdens 1 van de eerste afspraken, doen wij ook uitgebreid laboratoriumonderzoek.
Behandelteam
Het behandelteam bestaat uit:
- 3 internist-infectiologen
- 2 verpleegkundig specialisten
Alle leden van het behandelteam zijn gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met hiv. De verpleegkundig specialisten en de verpleegkundig consulent spelen een belangrijke rol bij de eerste opvang van patiënten die net de diagnose hebben gehoord. Ook adviseren zij over allerlei onderwerpen zoals gezond leven, aangaan van een nieuwe relatie en seksualiteit.
Veelgestelde vragen Hiv-behandelcentrum
- Waar kan ik me op hiv laten testen?
-
U kunt zich anoniem en gratis op hiv laten testen bij de SOA-polikliniek van de GGD. Er zit een SOA-polikliniek naast HMC Westeinde. Kijk voor meer informatie op de website van het centrum seksuele gezondheid Den Haag. U kunt zich ook door de huisarts op hiv laten testen.
- Wat kan ik doen als ik denk dat ik risico heb gelopen op hiv?
-
Als u een hoog risico heeft gelopen op hiv, bijvoorbeeld door onveilig seksueel contact (gescheurd condoom, verkrachting) of door bloed-bloed contact, meldt u zich dan op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde. Als dit nodig is, krijgt u een zogenaamde PEP-kuur. PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-kuur bestaat uit verschillende hiv-remmende medicijnen die de kans op overdracht van hiv verkleinen.
Belangrijk!
- Het is belangrijk dat deze kuur zo snel mogelijk na het incident wordt gestart namelijk binnen 2 tot 72 uur. Heeft het incident langer geleden plaatsgevonden, dan is het innemen van een kuur niet meer zinvol.
- De medicijnen moeten 28 dagen worden ingenomen. U krijgt bij de SEH voor maximaal 5 dagen medicijnen mee. Binnen die 5 dagen moet u zich melden bij het Hiv-behandelcentrum voor een nieuw recept en vervolgafspraken.
- Bij het eerste bezoek nemen we bloed af om u te testen op hiv. Na 3 en 6 maanden wordt u weer op hiv getest.
Indien het risicocontact langer dan 72 uur geleden was dan heeft PEP geen zin en kunt u zich via de huisarts of de GGD zich laten testen.
- Wat is het verschil tussen aids en hiv?
-
Hiv staat voor Human Immunodeficiëncy Virus. Het is een virus dat het afweersysteem afbreekt. Hiv kan overgebracht worden door onveilig seksueel contact, door bloed-bloed contact en van moeder naar kind door de bevalling en/of borstvoeding.
Aids staat voor Acquired Immunodeficiency Syndroom. Het is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die kunnen ontstaan als het afweersysteem tekort schiet. Iemand met hiv krijgt niet per definitie aids omdat er goede hiv-remmers zijn. Iemand met aids is wel altijd hiv-positief. Gelukkig komt aids steeds minder vaak voor omdat mensen zich op tijd laten testen op hiv.
- Wordt PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) vergoed?
-
Momenteel wordt de PrEP nog niet vergoed vanuit de basisverzekering. Neem voor meer informatie hierover contact op met het Hiv behandelteam.
- Waar kan ik meer informatie vinden?
-