Hiv-behandelcentrum

HMC is een erkend behandelcentrum voor hiv. U kunt hier terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie. Ons behandelteam heeft jarenlange ervaring met de zorg voor patiënten met hiv. Snel een eerste afspraak? U heeft voor het maken van een afspraak een verwijzing van uw huisarts nodig.

 

Lees meer

Snel een eerste afspraak

U heeft voor het maken van een afspraak een verwijzing van uw huisarts nodig.

Afspraak en contact

088 979 43 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

088 979 43 07 bij spoed of voor intercollegiaal overleg
088 979 23 80 (SEH) bij spoed buiten kantoortijden

Locatie

Cijfers

850 patiënten in behandeling
80 nieuwe patiënten per jaar
50 patiënten voor PEP-kuur per jaar

Over het Hiv-behandelcentrum

HMC is een erkend behandelcentrum voor hiv. U kunt hier terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie. Ons behandelteam heeft jarenlange ervaring met de zorg voor patiënten met een hiv.

Zorg en begeleiding

Hiv is een goed te behandelen blijvende (chronische) aandoening. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. Toch kan de diagnose hiv uw leven behoorlijk op z'n kop zetten. Er komt veel op u af en u heeft misschien veel vragen. Bij HMC kunt u niet alleen terecht voor de beste medische zorg, wij begeleiden u ook in het omgaan met de ziekte. Als het nodig is, kunnen we snel contact leggen met een maatschappelijk werker of een psycholoog.

Snel een eerste afspraak

Als u te horen krijgt dat u hiv-positief bent, en u bent nog niet onder behandeling, dan kunt u telefonisch een afspraak maken. Wij kunnen binnen 24 uur een afspraak met u plannen. U heeft voor het maken van een afspraak een verwijzing van uw huisarts nodig. Wilt van een ander behandelcentrum naar HMC overstappen? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Snelle start behandeling

Hiv kan tegenwoordig goed worden behandeld met medicijnen (hiv-remmers). En hoe sneller de behandeling start, hoe minder schade hiv kan aanrichten aan de afweer. De behandeling met hiv-remmers wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Tijdens 1 van de eerste afspraken, doen wij ook uitgebreid laboratoriumonderzoek.

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit:

 • 3 internist-infectiologen
 • 2 verpleegkundig specialisten

Alle leden van het behandelteam zijn gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met hiv. De verpleegkundig specialisten en de verpleegkundig consulent spelen een belangrijke rol bij de eerste opvang van patiënten die net de diagnose hebben gehoord. Ook adviseren zij over allerlei onderwerpen zoals gezond leven, aangaan van een nieuwe relatie en seksualiteit.

Veelgestelde vragen Hiv-behandelcentrum

U kunt zich anoniem en gratis op hiv laten testen bij de SOA-polikliniek van de GGD. Er zit een SOA-polikliniek naast HMC Westeinde. Kijk voor meer informatie op de website van het centrum seksuele gezondheid Den Haag. U kunt zich ook door de huisarts op hiv laten testen.

Als u een hoog risico heeft gelopen op hiv, bijvoorbeeld door onveilig seksueel contact (gescheurd condoom, verkrachting) of door bloed-bloed contact, meldt u zich dan op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde. Als dit nodig is, krijgt u een zogenaamde PEP-kuur. PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Een PEP-kuur bestaat uit verschillende hiv-remmende medicijnen die de kans op overdracht van hiv verkleinen.

Belangrijk!

 • Het is belangrijk dat deze kuur zo snel mogelijk na het incident wordt gestart namelijk binnen 2 tot 72 uur. Heeft het incident langer geleden plaatsgevonden, dan is het innemen van een kuur niet meer zinvol.
 • De medicijnen moeten 28 dagen worden ingenomen. U krijgt bij de SEH voor maximaal 5 dagen medicijnen mee. Binnen die 5 dagen moet u zich melden bij het Hiv-behandelcentrum voor een nieuw recept en vervolgafspraken.
 • Bij het eerste bezoek nemen we bloed af om u te testen op hiv. Na 3 en 6 maanden wordt u weer op hiv getest.

Indien het risicocontact langer dan 72 uur geleden was dan heeft PEP geen zin en kunt u zich via de huisarts of de GGD zich laten testen.

Hiv staat voor Human Immunodeficiëncy Virus. Het is een virus dat het afweersysteem afbreekt. Hiv kan overgebracht worden door onveilig seksueel contact, door bloed-bloed contact en van moeder naar kind door de bevalling en/of borstvoeding.

Aids staat voor Acquired Immunodeficiency Syndroom. Het is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die kunnen ontstaan als het afweersysteem tekort schiet. Iemand met hiv krijgt niet per definitie aids omdat er goede hiv-remmers zijn. Iemand met aids is wel altijd hiv-positief. Gelukkig komt aids steeds minder vaak voor omdat mensen zich op tijd laten testen op hiv.

Momenteel wordt de PrEP nog niet vergoed vanuit de basisverzekering. Neem voor meer informatie hierover contact op met het Hiv behandelteam.

 

Hiv-behandelcentrum

Waarom HMC?

 • Binnen 24 uur eerste afspraak
 • Vaste behandelend arts
 • Ervaren en deskundig team
 • Snel contact met maatschappelijk werk en psycholoog
 • AIN-screening op locatie
 • Begeleiding bij stoppen met roken

Het team

placeholder foto specialist

S. Davids-Veldhuis

Verpleegkundig specialist

foto van dr. L.B.S. Gelinck

dr. L.B.S. Gelinck

Internist-infectioloog

foto van dr. E.M.S. Leyten

dr. E.M.S. Leyten

Internist-infectioloog

foto van dr. F.P.N. Mollema

dr. F.P.N. Mollema

Internist-infectioloog

foto van G.S. Wildenbeest

G.S. Wildenbeest

Verpleegkundig specialist

Toon iedereen

Kwaliteitskeurmerken