Over het heupfractuurcentrum
Het heupfractuurcentrum in HMC Westeinde is de plek in de regio waar patiënten met een gebroken heup worden behandeld. Op deze locatie is een ervaren en deskundig multidisciplinair heupfractuurteam aanwezig en een gestroomlijnd behandelplan: van Spoedeisende Hulp tot revalidatiebehandeling thuis of herstel in een geriatrische revalidatiecentrum en nacontroles op de heupfractuurpolikliniek in het HMC.
Expertise in behandeling heupfracturen
Een gebroken heup is voor een patiënt een ingrijpende gebeurtenis die gespecialiseerde zorg en revalidatie nodig heeft. Patiënten met een heupfractuur zijn vaak ouder dan 70 jaar. Niet alleen de operatie, maar juist ook goede zorg rondom de operatie is belangrijk om weer te kunnen functioneren op het niveau van de situatie voor de val en gebroken heup. We werken daarom in het heupfractuurcentrum nauw samen met het specialisme ouderengeneeskunde, fysiotherapie, diëtetiek en een transferverpleegkundige die de zorg na het ziekenhuisontslag organiseert. Heupfracturen worden geopereerd door gespecialiseerde chirurgen, waarbij de nieuwste technieken worden gebruikt. Wij doen ook wetenschappelijk onderzoek naar de beste behandeling van heupfracturen.
"Waarom een heupfractuurcentrum? Dat is de manier om de resultaten te verbeteren van diagnostiek, behandeling, en revalidatiezorg voor de patiënt met een gebroken heup”
(dr. A.H.Ph. Niggebrugge, chirurg)
De heupfractuurpolikliniek
Patiënten komen, na ontslag uit het ziekenhuis, voor controle terecht op onze speciaal ingerichte heupfractuurpolikliniek. De controles op deze polikliniek vinden 6 weken, 3 maanden en 1 jaar na de heupfractuuroperatie plaats.
Op de heupfractuurpolikliniek worden patiënten gezien door een team van meerdere specialisten. De doktersassistent neemt samen met de patiënt enkele vragenlijsten door over het functioneren in het dagelijkse leven. De fysiotherapeut controleert hoe de functie en de kracht van heup is hersteld. De traumachirurg of orthopeed bekijkt onder andere hoe de operatiewond en de breuk geneest. Vervolgens wordt door de internist ouderengeneeskunde gekeken naar het risico op botontkalking, medicijngebruik en de thuissituatie.
Continue zorg verbeteren
Om de patiëntenzorg rondom een gebroken heup continue te kunnen verbeteren, registreren wij op de heupfractuurpolikliniek alle gegevens over de uitkomsten van de behandeling en revalidatie voor wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die wij hiervoor verzamelen, worden altijd eerst anoniem gemaakt. Als u als patiënt niet wilt dat uw anonieme gegevens voor onderzoek worden gebruikt, dan kunt u dat aangeven. Door deze onderzoeken te publiceren, kunnen ook andere ziekenhuizen leren van onze ervaringen.
Minder pijn tussen brancard en bed
HMC werkt samen met de Ambulancezorg van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Haaglanden. De ambulanceverpleegkundigen leggen de patiënt thuis of op de plek van het ongeval al op een speciale tilmat. Wanneer de patiënt met de ambulance naar de SEH van HMC is gebracht, kan de verpleegkundige de patiënt met de tillift gemakkelijk en met minder pijn verplaatsen.