Heupfractuurcentrum

Het heupfractuurcentrum in HMC Westeinde is de plek in de regio waar patiënten met een gebroken heup worden behandeld.

Lees meer

Afspraak & Contact

Heupfractuurcentrum; afdeling C11 (11e etage) 088 979 2192
HMC Westeinde, Lijnbaan 32, 2512 VA Den Haag

Dienstdoende afdelingsarts te bereiken via de afdelingssecretaresse van C11

Locatie

Cijfers

Van de oudere patiënten die zijn geopereerd, kan 71% niet meteen naar huis. Zij hebben intensieve revalidatie nodig in een zorginstelling in de regio.

Over het heupfractuurcentrum

heupbanner

Het heupfractuurcentrum in HMC Westeinde is de plek in de regio waar patiënten met een gebroken heup worden behandeld. Op deze locatie is een ervaren en deskundig multidisciplinair heupfractuurteam aanwezig en een gestroomlijnd behandelplan: van Spoedeisende Hulp tot revalidatiebehandeling thuis of herstel in een geriatrische revalidatiecentrum en nacontroles op de heupfractuurpolikliniek in het HMC.

Uitgangspunt van het heupfractuurcentrum is goede opvang na een heupfractuur, snelle behandeling én spoedig herstel

 Expertise in behandeling heupfracturen

Een gebroken heup is voor een patiënt een ingrijpende gebeurtenis die gespecialiseerde zorg en revalidatie nodig heeft. Patiënten met een heupfractuur zijn vaak ouder dan 70 jaar. Niet alleen de operatie, maar juist ook goede zorg rondom de operatie is belangrijk om weer te kunnen functioneren op het niveau van de situatie voor de val en gebroken heup. We werken daarom in het heupfractuurcentrum nauw samen met het specialisme ouderengeneeskunde, fysiotherapie, diëtetiek en een transferverpleegkundige die de zorg na het ziekenhuisontslag organiseert. Heupfracturen worden geopereerd door gespecialiseerde chirurgen, waarbij de nieuwste technieken worden gebruikt. Wij doen ook wetenschappelijk onderzoek naar de beste behandeling van heupfracturen.


 niggebrugge.png"Waarom een heupfractuurcentrum? Dat is de manier om de resultaten te verbeteren van diagnostiek, behandeling, en revalidatiezorg voor de patiënt met een gebroken heup”

(dr. A.H.Ph. Niggebrugge, chirurg)


De heupfractuurpolikliniek

Patiënten komen, na ontslag uit het ziekenhuis, voor controle terecht op onze speciaal ingerichte heupfractuurpolikliniek. De controles op deze polikliniek vinden 6 weken, 3 maanden en 1 jaar na de heupfractuuroperatie plaats.

Op de heupfractuurpolikliniek worden patiënten gezien door een team van meerdere specialisten. De doktersassistent neemt samen met de patiënt enkele vragenlijsten door over het functioneren in het dagelijkse leven. De fysiotherapeut controleert hoe de functie en de kracht van heup is hersteld. De traumachirurg of orthopeed bekijkt onder andere hoe de operatiewond en de breuk geneest. Vervolgens wordt door de internist ouderengeneeskunde gekeken naar het risico op botontkalking, medicijngebruik en de thuissituatie. 

Goede nacontrole op de heupfractuurpolikliniek zorgt voor beter en sneller herstel. Door patiënten uitgebreid te onderzoeken en bevragen, kunnen we leren van de uitkomsten en de zorg verbeteren.

 Continue zorg verbeteren

Om de patiëntenzorg rondom een gebroken heup continue te kunnen verbeteren, registreren wij op de heupfractuurpolikliniek alle gegevens over de uitkomsten van de behandeling en revalidatie voor wetenschappelijk onderzoek. De gegevens die wij hiervoor verzamelen, worden altijd eerst anoniem gemaakt. Als u als patiënt niet wilt dat uw anonieme gegevens voor onderzoek worden gebruikt, dan kunt u dat aangeven. Door deze onderzoeken te publiceren, kunnen ook andere ziekenhuizen leren van onze ervaringen.

Minder pijn tussen brancard en bed

tilmat.jpgHMC werkt samen met de Ambulancezorg van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Haaglanden. De ambulanceverpleegkundigen leggen de patiënt thuis of op de plek van het ongeval al op een speciale tilmat. Wanneer de patiënt met de ambulance naar de SEH van HMC is gebracht, kan de verpleegkundige de patiënt met de tillift gemakkelijk en met minder pijn verplaatsen.

 

 

Heupfractuurcentrum

Voordelen

  • Gespecialiseerd in heupfracturen
  • Gestroomlijnd zorgpad
  • Multidisciplinair heupfractuurteam
  • Samenwerking ouderengeneeskunde
  • Speciale heupfractuurpolikliniek
  • Nauwe samenwerking ketenzorg / revalidatie
  • Onderzoek naar beste behandeling heupfracturen

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg / Chief Medical Information Officer (CMIO)

foto van S.B. Keizer

S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg

foto van H.A. Leijdesdorff

H.A. Leijdesdorff

Traumachirurg

foto van K.J. du Pré

K.J. du Pré

Orthopedisch chirurg

foto van dr. T.P. Saltzherr

dr. T.P. Saltzherr

Traumachirurg

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg

foto van L.J.A. Taminiau

L.J.A. Taminiau

Orthopedisch chirurg

Toon iedereen