Over de Gipskamer
Bij letsel door een ongeluk of na een operatie of behandeling kan uw arts u doorverwijzen naar de Gipskamer. Hier zorgt ons ervaren team van gipsverbandmeesters ervoor dat u zo snel mogelijk kunt herstellen. Met verschillende materialen en technieken behandelen zij botten, gewrichten, pezen en spieren.
Wanneer krijgt u gips?
Als u een botbreuk heeft, of als er sprake is van ander letsel aan botten, gewrichten, pezen en spieren, kunt u terecht op de Gipskamer. Uw arts zal u doorverwijzen. Wij zorgen ervoor dat het betreffende lichaamsdeel tijdelijk onbeweeglijk wordt gemaakt, of dat het wordt ondersteund. Op die manier gaat de genezing sneller. Wij gebruiken daarvoor onder meer verschillende soorten gips .
Gipsverbandmeester
Op de Gipskamer werkt een team van gipsverbandmeesters. Dit zijn verpleegkundigen en fysiotherapeuten die een aanvullende opleiding tot gipsverbandmeester hebben gedaan. Zij hebben verschillende specialisaties.
Samenwerking met andere specialismen
De Gipskamer van HMC werkt nauw samen met de Spoedeisende Hulp (SEH). Ook met andere afdeling van ons ziekenhuis is er een nauwe samenwerking, zoals met de afdelingen Orthopedie, Revalidatiegeneeskunde, Sportgeneeskunde, Reumatologie, Neurologie en Neurochirurgie.
Veelgestelde vragen Gipskamer
- Ik heb gips gekregen om mijn arm en hand. Nu worden mijn vingers dik. Wat moet ik doen?
-
Probeer uw arm zo goed mogelijk hoog te houden. Gebruik bij voorkeur een draagverband (mitella of sling). Beweeg de vingers die niet in het gips zitten. Oefeningen zijn belangrijk om uw bloedsomloop te stimuleren. Als dit na een paar uur niet helpt, is het verstandig om de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp te bellen.
- Ik heb gips en wil graag douchen. Kan dat?
-
Gips moet bijna altijd droog blijven. Daarom adviseren wij u een douchehoes aan te schaffen. Deze is verkrijgbaar op de Gipskamer. De kosten zijn voor eigen rekening.
- Mijn gips is nat geworden. Wat moet ik doen?
-
Bij nat gips adviseren wij om contact op te nemen met de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp.
- Ik heb gips om mijn arm of been en zie een blauwe plek ontstaan bij mijn vingers of tenen. Wat moet ik doen?
-
Het kan zijn dat er een bloeduitstorting is ontstaan en dat deze zichtbaar wordt bij uw vingers of tenen. Dit kan geen kwaad. Als u tintelingen gaat voelen in uw vingers of tenen en u veel pijn heeft, adviseren wij om de Gipskamer of de Spoedeisende Hulp te bellen.
- Ik heb gips en ga binnenkort vliegen. Kan dat?
-
Het verschilt per luchtvaartmaatschappij wat de toelatingseisen zijn. U kunt hierover dan ook het beste met uw luchtvaartmaatschappij bellen. In de meeste gevallen heeft u een medische verklaring nodig. Die kunt u krijgen op de Gipskamer. Laat het ons altijd weten dat u gaat vliegen.