Ga naar deze pagina voor maatregelen en laatste nieuws over Corona / Covid-19

Endoscopie

Als u klachten heeft aan uw maag, lever, darmen of longen kan uw arts u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek bij de afdeling Endoscopie. Ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen is verantwoordelijk voor dit onderzoek.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove, longgeneeskunde en maag-, darm-, leverziekten 088-9794337 
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur
HMC Westeinde, longgeneeskunde en maag-, darm-, leverziekten
088-9794337
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur
Poliklinieken

Cijfers

Per jaar:
9.600 onderzoeken door maag- darm-leverartsen
1.600 onderzoeken door longartsen

Over Endoscopie

Als u klachten heeft aan uw maag, lever, darmen of longen kan uw arts u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek bij de afdeling Endoscopie. Ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen is verantwoordelijk voor dit onderzoek.

Wat is endoscopie?

Bij een endoscopie kijkt de arts met een speciaal kijkinstrument (endoscoop) naar de binnenkant van uw organen. Dit kijkinstrument bestaat uit een buigzame slang waaraan een lampje en een heel kleine camera zijn bevestigd. De videobeelden zijn op een monitor te zien. De arts kan met dit instrument afwijkingen opsporen. Ook kan hij hiermee behandelingen uitvoeren.

Voorbereiding

Als uw arts u doorverwijst, bespreekt hij eerst met u waarom een endoscopie nodig is. Meestal krijgt u gelijk een afspraak mee om de uitslag te bespreken. In sommige gevallen krijgt u een uitnodiging voor een speciaal spreekuur over het onderzoek dat u moet ondergaan. Hier geeft een gespecialiseerd verpleegkundige u alle informatie en bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Soms moeten deze medicijnen tijdelijk worden aangepast.
De verdere voorbereiding verschilt per onderzoek. Voor sommige onderzoeken mag u enige tijd van tevoren niet eten en drinken. Ook is het mogelijk dat uw darmen leeg moeten zijn. Daarvoor krijgt u een laxeermiddel. Er zijn folders met meer informatie beschikbaar.

Soorten endoscopie

Er zijn verschillende soorten endoscopie. De belangrijkste zijn:

  • dikke darm
  • endeldarm
  • maag (-darmkanaal)
  • galwegen
  • longen en luchtwegen

Bevolkingsonderzoek darmkanker

HMC is 1 van de centra die door het RIVM zijn aangewezen als endoscopiecentrum voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat betekent dat wij de vervolgonderzoeken doen als uit de ontlastingtest blijkt dat er bloed in uw ontlasting zit. Dat onderzoek bestaat meestal uit een kijkonderzoek van de dikke darm (colonscopie). U kunt op kort termijn bij ons terecht voor een eerste afspraak bij de intake verpleegkundige. Deze afspraak wordt in overleg met u gepland door het RIVM. Tijdens het gesprek met de intake verpleegkundige wordt de afspraak voor het onderzoek gepland. Het onderzoek vindt plaats binnen 3 weken na het intake gesprek. Na het onderzoek krijgt u direct een voorlopige uitslag mee. Op uw afspraak op de polikliniek, die binnen 2 weken na het onderzoek plaatsvindt, krijgt u dan de definitieve uitslag.

Gespecialiseerde artsen

Op de afdeling Endoscopie werken maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) en longartsen. Zij worden ondersteund door een team van endoscopieverpleegkundigen. De endoscopie-onderzoeken voor maag-, darm-, en leverziekten vinden plaats in HMC Antoniushove en HMC Westeinde. In HMC Bronovo vinden alleen spoedonderzoeken plaats.

Endoscopie

Waarom HMC?

  • Team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen
  • Endoscopiecentrum bevolkingsonderzoek darmkanker
  • Persoonlijke begeleiding

Het team

Toon iedereen