Endoscopie

Als u klachten heeft aan uw maag, lever, darmen of longen kan uw arts u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek bij de afdeling Endoscopie. Ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen is verantwoordelijk voor dit onderzoek.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Westeinde
maag-, darm-, leverziekten
088  979 43 37
ma t/m vr van 08.30 - 17.00 uur
Locatie

Cijfers

Per jaar:
10.000 onderzoeken door maag- darm-leverartsen
1.200 onderzoeken door longartsen

Over Endoscopie

Als u klachten heeft aan uw maag, lever, darmen of longen kan uw arts u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek bij de afdeling Endoscopie. Ons team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen is verantwoordelijk voor dit onderzoek.

Wat is endoscopie?

Bij een endoscopie kijkt de arts met een speciaal kijkinstrument (endoscoop) naar de binnenkant van uw organen. Dit kijkinstrument bestaat uit een buigzame slang waaraan een lampje en een heel kleine camera zijn bevestigd. De videobeelden zijn op een monitor te zien. De arts kan met dit instrument afwijkingen opsporen. Ook kan hij hiermee behandelingen uitvoeren.

Voorbereiding

Als uw arts u doorverwijst, bespreekt hij eerst met u waarom een endoscopie nodig is. Meestal krijgt u gelijk een afspraak mee om de uitslag te bespreken. In sommige gevallen krijgt u een uitnodiging voor een speciaal spreekuur over het onderzoek dat u moet ondergaan. Hier geeft een gespecialiseerd verpleegkundige u alle informatie en bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Soms moeten deze medicijnen tijdelijk worden aangepast.
De verdere voorbereiding verschilt per onderzoek. Voor sommige onderzoeken mag u enige tijd van tevoren niet eten en drinken. Ook is het mogelijk dat uw darmen leeg moeten zijn. Daarvoor krijgt u een laxeermiddel. Er zijn folders met meer informatie beschikbaar.

Soorten endoscopie

Er zijn verschillende soorten endoscopie. De belangrijkste zijn:

  • dikke darm
  • endeldarm
  • maag (-darmkanaal)
  • galwegen
  • longen en luchtwegen

Bevolkingsonderzoek darmkanker

HMC is 1 van de centra die door het RIVM zijn aangewezen als endoscopiecentrum voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat betekent dat wij de vervolgonderzoeken doen als uit de ontlastingtest blijkt dat er bloed in uw ontlasting zit. Dat onderzoek bestaat meestal uit een kijkonderzoek van de dikke darm (colonscopie). U kunt op kort termijn bij ons terecht voor een eerste afspraak bij de intake verpleegkundige. Deze afspraak wordt in overleg met u gepland door het RIVM. Tijdens het gesprek met de intake verpleegkundige wordt de afspraak voor het onderzoek gepland. Het onderzoek vindt plaats binnen 3 weken na het intake gesprek. Na het onderzoek krijgt u direct een voorlopige uitslag mee. Op uw afspraak op de polikliniek, die binnen 2 weken na het onderzoek plaatsvindt, krijgt u dan de definitieve uitslag.

Gespecialiseerde artsen

Op de afdeling Endoscopie werken maag-, darm- en leverartsen (MDL-artsen) en longartsen. Zij worden ondersteund door een team van endoscopieverpleegkundigen. De endoscopie-onderzoeken voor maag-, darm-, en leverziekten vinden plaats in HMC Antoniushove en HMC Westeinde. 

Endoscopie

Waarom HMC?

  • Team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen
  • Endoscopiecentrum bevolkingsonderzoek darmkanker
  • Persoonlijke begeleiding

Het team

foto van S. Denker

S. Denker

Longarts

foto van H. EL Ghabzouri

H. EL Ghabzouri

Verpleegkundig consulent MDL

foto van E. Japenga

E. Japenga

Longarts

foto van D.W.M. de Jong

D.W.M. de Jong

Longarts

foto van I.M. Kruschwitz

I.M. Kruschwitz

Verpleegkundig endoscopist

foto van L.I.Z. Kunz

L.I.Z. Kunz

Longarts

foto van J.Y.L. Lai

J.Y.L. Lai

MDL-arts

foto van dr. K.W. Maas

dr. K.W. Maas

Longarts

foto van L.E. Perk

L.E. Perk

MDL-arts

foto van N. Srivastava

N. Srivastava

MDL-arts

foto van dr. E.M. Stoop

dr. E.M. Stoop

MDL-arts

placeholder foto specialist

K. Talhaoui

Verpleegkundig consulent MDL

foto van M.S.E.H. Westerdijk

M.S.E.H. Westerdijk

Verpleegkundig endoscopist

Toon iedereen