Diëtetiek

Na een operatie of bij een chronische ziekte is voeding erg belangrijk voor uw gezondheid en conditie. Ook kunt u bij sommige ziekten, zoals kanker, minder eetlust hebben. Met een verwijzing van uw specialist kunt u voor voedingsadvies terecht bij onze gespecialiseerde diëtisten.

Lees meer

Afspraak en contact

088 979 28 30
van 08.00-17.00 uur

dietetiek@haaglandenmc.nl

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Diëtetiek

Na een operatie of bij een chronische ziekte is voeding erg belangrijk. Ook kunt u bij sommige ziekten, zoals kanker, minder eetlust hebben. Met een verwijzing van uw specialist kunt u voor voedingsadvies terecht bij onze gespecialiseerde diëtisten.

Persoonlijk advies

De diëtist is gespecialiseerd in voeding en diëten in relatie tot ziektes. Goede voeding ondersteunt uw behandeling en uw herstel. Wij geven u duidelijke uitleg over uw dieet en passen onze adviezen aan op uw leefstijl en eetgewoonten. U kunt ook rekenen op praktische tips waarmee u het dieet kunt volhouden.

Opname

Onze verpleegkundigen screenen alle patiënten die worden opgenomen op ondervoeding. Bij een risico op of aanwezigheid van ondervoeding kan een consult met een diëtist plaatsvinden. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig. Als er sprake is van (risico op) ondervoeding, bieden wij extra tussenmaaltijden aan. Hiermee werken wij mee aan de Landelijke Prestatieindicator Ondervoeding.

Verwijzing

Uw behandelend arts kan u doorverwijzen naar het spreekuur van de diëtist. Wij behandelen op de polikliniek:

  • patiënten met kanker tijdens de behandeling in HMC
  • patiënten met slecht werkende nieren
  • kinderen met ondervoeding na overleg met kinderarts van HMC
  • diabetespatiënten die insuline of maximale dosis tabletten gebruiken (via Diabeteszorg Haaglanden) 

Voor overige dieetadviezen kunt u een afspraak maken met een diëtist buiten het ziekenhuis. Dat kan met of zonder verwijsbrief van de arts of overdracht van een diëtist van HMC.

Samenwerking

De afdeling Diëtetiek werkt nauw samen met verschillende zorgverleners binnen het ziekenhuis die betrokken zijn bij uw behandeling zoals artsen, verpleegkundigen, zorgondersteuners, fysiotherapeuten, logopedisten en psychologen. De diëtisten zijn ook aanwezig bij de multidisciplinaire overleggen van de afdelingen Oncologie en Dialyse. Bij zo’n overleg bespreken de behandelaars van verschillende specialismen de voortgang van de behandeling van patiënten.

Gekwalificeerd

Al onze diëtisten zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister van Paramedici en mogen zich officieel diëtist noemen. Zij volgen met regelmaat scholingen om hun kennis op peil te houden.

Veelgestelde vragen over Diëtetiek

Dat is niet mogelijk. De diëtist van HMC begeleidt alleen patiënten met een verwijzing van de specialist uit het ziekenhuis. Met een verwijzing van de huisarts kunt u terecht bij de thuiszorg of een zelfstandig gevestigde diëtist bij u in de buurt

Dat is een hardnekkig vooroordeel. De diëtist van het ziekenhuis houdt zich voornamelijk bezig met mensen die door ziekte ongewenst afvallen. Deze patiënten krijgen begeleiding en advies over voeding waardoor ze sneller herstellen.

Contactgegevens en informatie over diëtisten buiten het ziekenhuis vindt u op:

Voor direct contact met diëtist uit de regio Haaglanden kunt u een e-mail sturen naar info@dietisthaaglanden.nl

Diëtetiek

Waarom HMC?

  • Nauwe samenwerking met artsen, verpleegkundigen, zorgondersteuners, fysiotherapeuten, logopedisten en psychologen
  • Advies op maat
  • Gespecialiseerde diëtisten

Het team

Toon iedereen