Dialyse

Bij een nierziekte kan dialyse (bloedzuivering) nodig zijn. HMC biedt verschillende vormen van dialyse, passend bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Ons ervaren behandelteam geeft u advies over voeding en helpt u om te gaan met uw ziekte in het dagelijks leven. Wij kunnen u ook voorbereiden op een niertransplantatie.

Lees meer

Specialismen

Interne Geneeskunde

 

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
ma t/m za van 07.30 - 16.00 uur
zondag van 08.30 - 17.00 uur

HMC Westeinde
ma t/m vr van 07.30 - 22.00 uur
za van 07.30 - 16.00 uur
zo van 08.30 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Dialyse

afdeling dialyse in hmc

 Als dialyse nodig is, heeft dat een grote impact op uw leven. Daarom is het prettig als de dialyse zo goed mogelijk bij uw situatie past. Bij HMC besteden we hier veel aandacht aan. We bieden verschillende vormen van dialyse, zoals hemodialyse en peritoneale dialyse.

Vaak moet dialyse in het ziekenhuis plaatsvinden. Op onze afdeling kunt u, als u dat wilt, zelf uw dialysebehandeling uitvoeren. Afhankelijk van uw medische conditie kunt u ook thuis dialyseren.

De dialyseafdeling

Op de dialyseafdeling werken de nierspecialisten (nefrologen) in een behandelteam samen met dialyseverpleegkundigen, physician-assistants, diëtisten, maatschappelijk werkers en technici. De dialyseafdelingen bevinden zich in HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

Predialyse spreekuur

dialyse_in_hmc.pngAls duidelijk is dat uw nierfunctie zodaning achteruit gaat dat dialyse in de nabije toekomst nodig zal zijn, verwijst uw huisarts of uw behandelend specialist u naar ons predialysespreekuur. Hier bereidt de nierspecialist u voor op de dialyseperiode. Hij werkt daarbij samen met de dialyseverpleegkundigen, diëtist en maatschappelijk werker. U krijgt begeleiding om het nierfunctieverlies zo stabiel mogelijk te houden en informatie over de verschillende vormen van dialyse. Zo kunt u de best passende vorm van dialyse kiezen. Als uw medische conditie goed genoeg is, bespreken we ook met u of u een niertransplantatie wilt. Als u dat wilt, worden er onderzoeken gedaan om te beoordelen of u in aanmerking komt voor zo'n transplantatie.

Wat is hemodialyse (HD)

Bij hemodialyse wordt u enkele keren per week gedurende een aantal uren aangesloten op een kunstnier (hemodialysemachine). Uw bloed stroomt dan door de kunstnier en wordt gezuiverd. Het overtollige water en zout worden uit uw lichaam gespoeld en u raakt afvalstoffen kwijt. Voor deze vorm van dialyse is toegang tot een bloedvat nodig. De chirurg zal hiervoor een groot, oppervlakkig liggend, bloedvat aanleggen. Dat heet een shunt. Bij elke dialyse kan uit dit bloedvat bloed worden gehaald. Daarvoor wordt de shunt aangeprikt.

Naast de uitleg die wij als dialyseverpleegkundigen graag geven, is er nu ook een informatiefilmpje om thuis in 4 minuten rustig te kijken welke stappen er zijn voor een goede en veilige hemodialysebehandeling.

video hemodialyse in hmc

Wat is peritoneale dialyse (PD)

Een andere vorm van dialyse is de buikspoeling (peritoneale dialyse). Hierbij maken wij gebruik van het buikvlies. De spoelvloeistof wordt via een katheter in de buikholte gebracht. Daar trekt het op naturlijke wijze (via het buikvlies) afvalstoffen, zout en overtollig vocht aan en verwijdert dit uit de bloedbaan. Peritoneale dialyse doet u thuis zelf of met hulp van de thuiszorg. HMC leidt thuiszorgmedewerkers op om deze buikspoeling uit te voeren. Daarom kunnen wij veel patiënten peritoneale dialyse aanbieden. HMC is 1 van de grotere peritoneaal dialysecentra in Nederland.

Centrumdialyse

Zowel in HMC Antoniushove als in HMC Westeinde bieden we centrumdialyse aan. Dit betekent dat u op vaste tijden en bij een vaste locatie uw dialysebehandeling krijgt. De behandeling duurt 3 tot 4 uur, meestal 3 keer per week. U komt met de taxi of eigen vervoer naar het ziekenhuis.

Centrumdialyse kan op 2 manieren:

 1. de dialyseverpleegkundigen voeren de behandeling uit (passieve dialyse)
 2. u bent actief betrokken bij de behandeling (actieve dialyse)

Bij acteve dialyse bent u bijvoorbeeld betrokken bij het uitvoeren van de controles tijdens de dialysebehandeling, het opbouwen van de dialysemachine of het aanprikken van de shunt.

Thuisdialyse

Voor sommige patiënten is thuisdialyse een optie. Hiermee kunt u zelf het tijdstip van de behandeling bepalen. Ook hoeft u voor uw dialysebehandeling niet naar het ziekenhuis. Bovendien zijn meerdere dialyses per week of langere dialyses mogelijk. Deze vorm van dialyse is helaas niet voor iedereen geschikt. Als u in aanmerking komt voor thuisdialyse krijgt u een training van de dialyseverpleegkundige. De training duurt 2 tot 3 weken.

Vakantiedialyse

Voor nierpatiënten kan het lastig zijn om op vakantie te gaan. De dialyse moet immers gewoon doorgaan en hoe regelt u dat? Daarom bieden wij in samenwerking met vakantiepark Duinrell (Wassenaar) gedurende het hele jaar vakantiedialyses aan. Deze dialyses vinden plaats in HMC Antoniushove. Alle dialysepatiënten uit andere ziekenhuizen zijn welkom. Als u tot 3 maanden vóór de gewenste periode een bungalow of kampeerplaats reserveert bij Duinrell, bent u verzekerd van een dialyseplaats. Reserveert u korter van tevoren, dan kijken wij in overleg met u de mogelijkheden. Op de afgesproken dialysetijden wordt u gehaald en teruggebracht door een auto van HMC.

Kijk voor meer informatie op www.duinrell.nl/dialyse

Niertransplantatie

Veel patiënten willen het liefst een niertransplantatie. Echter, niet alle patiënten komen hiervoor in aanmerking. Ook bestaat er een wachtlijst. Bij een niertransplantatie plaatsen de artsen een nier van een donor (gever) in het lichaam van diegene met een nierziekte (ontvanger). De nier kan afkomstig zijn van een levende donor (familielid, partner of goede vriend) of van een overleden donor. Al in de periode dat u nog niet met dialyse bent begonnen, bereiden wij u voor op een mogelijke transplantatie. Als er een levende donor beschikbaar is, kan vaak de transplantatie uitgevoerd worden voordat u echt aan de dialyse toe bent. Niertransplantaties vinden meestal plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), soms in het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC).

Veelgestelde vragen Dialyse

Openingstijden afdeling Dialyse, HMC Antoniushove:

 • Maandag t/m za van 07.30 - 16.00 uur
 • Zondag van 08.30 - 17.00 uur

Openingstijden afdeling Dialyse, HMC Westeinde:

 • Maandag tot en met vrijdag van 07.30 - 22.00 uur
 • Zaterdag van 07.30 - 16.00 uur
 • Zondag van 08.30 - 17.00 uur

U kunt op vakantie, al moet er van tevoren iets meer geregeld worden. U heeft toestemming nodig van uw behandelend arts en van uw zorgverzekeraar. Ook moet u zelf een dialysecentrum zoeken in de buurt van uw vakantieadres. Wij zorgen voor een overdracht van de dialysegegevens naar het vakantiedialysecentrum. De dialyses in een vakantiecentrum krijgt u vergoed volgens de afspraken die gelden met uw zorgverzekeraar.
Wij houden uw dialyseplaats in HMC maximaal 6 weken voor u vast. Gaat u langer dan 6 weken op vakantie, dan is het mogelijk dat u bij terugkomst op een andere locatie of op een ander tijdstip dan u gewend bent, moet gaan dialyseren. 

Bent u peritoneaal dialysepatiënt? Dan levert de leverancier de vloeistoffen op uw vakantieadres af. Baxter vergoedt 1 maand per kalenderjaar de transportkosten en materialen voor uw vakantie. Gaat u langer dan 1 maand of vaker op vakantie, dan betaalt u zelf de kosten voor het transport na de eerste maand. Doet u thuisdialyse? Dan kunt u uw machine meenemen naar het vakantieadres. De andere benodigdheden worden naar het vakantieadres vervoerd. U krijgt voor het vervoer maximaal € 250,- vergoed. Het thuisteam van de afdeling Dialyse kan u hier meer over vertellen.

De dialysedagen en -tijden bepalen wij in overleg met u. Het is mogelijk dat de dialyses op andere tijdstippen worden ingepland dan u eigenlijk graag zou willen. U kunt dan op de wachtlijst komen voor andere dagen en tijden. Zodra uw gewenste tijdstippen vrijkomen, kunt u van dialysedag wisselen.

Het is meestal mogelijk om incidenteel van dialysedag te wisselen, bijvoorbeeld voor een huwelijksfeest of begrafenis.

De dialyseafdeling kent geen bezoektijden, omdat u alleen voor de dialysebehandeling in het ziekenhuis komt. Als u bent opgenomen, kan uw familie u tijdens de reguliere bezoektijden van HMC bezoeken.

Voor nachtelijke centrumdialyse kunt u in deze regio terecht in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Dialyse

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd team
 • Predialyse spreekuur
 • Thuisdialyse mogelijk
 • 1 van de grotere peritoneaal dialysecentra

Het team

foto van dr. P.K. Chandie Shaw

dr. P.K. Chandie Shaw

Internist-nefroloog

foto van J.H.M. Groeneveld

J.H.M. Groeneveld

Internist-nefroloog

foto van N.H. Hommes

N.H. Hommes

Internist-nefroloog

foto van dr. E.M. Scholten

dr. E.M. Scholten

Internist-nefroloog

foto van dr. L. Siddiqi-Nadery

dr. L. Siddiqi-Nadery

Internist-nefroloog

Toon iedereen

Kwaliteitskeurmerken