Diabeteszorg

In Nederland hebben 1 op de 14 mensen diabetes (suikerziekte). Het is 1 van de meest voorkomende chronische ziekten. Diabetes kan uw leven enorm beïnvloeden. HMC biedt u onder de naam Diabeteszorg Haaglanden de best mogelijke zorg en behandeling. Ons team van gespecialiseerde deskundigen helpt u zo goed en zo zelfstandig mogelijk om te gaan met uw ziekte.

Lees meer

Onderzoek en behandeling

Afspraak en contact

HMC Bronovo
HMC Westeinde, Diabeteszorg Haaglanden 088 979 34 00
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Telefoonnummers spreekuur diabetesverpleegkundigen

Poliklinieken

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over Diabeteszorg

In Nederland hebben 1 op de 14 mensen diabetes (suikerziekte). Het is 1 van de meest voorkomende chronische ziekten. Diabetes kan uw leven enorm beïnvloeden. HMC biedt u onder de naam Diabeteszorg Haaglanden de best mogelijke zorg en behandeling. Ons team van gespecialiseerde deskundigen helpt u zo goed en zo zelfstandig mogelijk om te gaan met uw ziekte.

Wat is diabetes?

Als u diabetes heeft, kan uw lichaam het bloedsuikerspiegel niet op peil houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline maakt. Vaak reageert het lichaam ook niet meer goed op insuline. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Iedereen kan deze ziekte krijgen. Sommige mensen worden er mee geboren, anderen krijgen het op latere leeftijd. Door gezond te leven kunt u het risico op diabetes verminderen.

Gespecialiseerd behandelcentrum

Diabeteszorg Haaglanden is een gespecialiseerd behandelcentrum voor mensen met diabetes uit de regio Haaglanden. Wij behandelen alle types diabetes. Ons behandelteam heeft veel kennis van diabetes en bestaat uit:

 • een internist-endocrinoloog (een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van diabetes)
 • diabetesverpleegkundigen
 • diëtisten
 • een psycholoog
 • een pedicure

Behandeling

Verschillende behandelaars werken nauw samen en stellen voor u een behandelplan op dat het beste past bij uw klachten en uw persoonlijke situatie. Diabetes kan veel invloed hebben op uw leven. Daarom helpen wij u ook met het omgaan met diabetes. Ook begeleiden wij u bij het maken van gezonde keuzes in uw voeding en leefstijl. Het doel van de behandeling is dat u zo goed en zelfstandig mogelijk kunt leven met diabetes.

Gespecialiseerde pedicure

De voeten van mensen met diabetes kunnen extra gevoelig zijn. Om voetproblemen te voorkomen is het belangrijk dat u uw voeten in goede conditie houdt en dagelijks goed verzorgt. Bijvoorbeeld door het dragen van goede schoenen en door elke dag uw voeten te wassen en na te kijken. Wij adviseren u daarnaast regelmatig een afspraak te maken met een gespecialiseerde pedicure. In HMC Westeinde is elke vrijdag een pedicure aanwezig van 08.15 tot 15.00 uur. U kunt een afspraak maken via Diabeteszorg Haaglanden, HMC Westeinde, 088 979 34 00.

Ervaringen delen

Diabeteszorg Haaglanden organiseert regelmatig themabijeenkomst voor patiënten met diabetes. Deze bijeenkomsten duren meestal 1,5 uur en er zijn verschillende behandelaars aanwezig. Tijdens de bijeenkomst staat meestal 1 vraag centraal. De deelnemers krijgen uitgebreid informatie en kunnen ervaringen delen. Deze bijeenkomsten vervangen de 1-op-1 consulten. 

Eenmalig consult

Bent u onder behandeling van uw huisarts? Dan kunt u een eenmalig consult krijgen bij onze internist. Deze bespreekt met u uw situatie en klachten, doet een uitgebreide oogcontrole en laat diverse onderzoeken doen zoals bloed- en urineonderzoek. De internist geeft zowel u als uw huisarts advies over uw behandeling. U blijft onder behandeling van uw huisarts.

 

Veelgestelde vragen Diabeteszorg

Het doel van de behandeling bij diabetes is ervoor zorgen dat de hoeveelheid bloedsuiker (glucose) zo goed mogelijk in balans blijft. Hierdoor kunnen we klachten zoals dorst, veel plassen en moeheid verhelpen, maar ook complicaties op langere termijn verminderen. Ook bij mensen zonder diabetes wisselt de hoogte van de bloedglucose. Dat is heel normaal. De pieken en dalen van deze schommelingen mogen alleen niet te hoog en te laag zijn. Bij mensen die geen diabetes hebben schommelt de hoeveelheid bloedglucose tussen de 4 mmol/l en 8 mmol/l. Om een normaal leven te kunnen leiden en complicaties in een later stadium zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat de hoogte van de bloedglucose tussen bepaalde grenzen blijft. Voor mensen met diabetes liggen die grenzen wat ruimer. Het is voor mensen met diabetes goed om de waarden tussen de 4 mmol/l en 10 mmol/l te houden. Dat kan met adviezen over leeftijl, medicijnen en/of insuline. Met een bloedglucosemeter kunt u zien of de bloedglucose niet te hoog of te laag is

U kunt via het online patiëntenportaal mijnHMC een herhaalrecept aanvragen. In de flyer herhaalrecept aanvragen staat eenvoudig aangegeven hoe u dit precies doet.

Het aanvragen van een sensoor kunt u ook in het online patiëntenportaal mijnHMC middels een e-consult/beveiligd mailen. In de flyer e-consult/beveiligd mailen staat eenvoudig aangegeven hoe u een e-consult start.

Vermeld bij de aanvraag voor een sensoor de volgende gegevens:

 • naam
 • patiëntnummer
 • geboortedatum
 • bij welke locatie u onder behandeling bent (HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde)
 • naam behandelend arts
 • zelf ophalen of bezorgen
 • naam sensoren (indien van toepassing)

De aanvraag kan alleen in behandeling worden genomen als u alle gevraagde gegevens heeft doorgegeven. Mocht u geen DigiD kunnen aanvragen dan kunt u mailen met: infodzh@haaglandenmc.nl

Diabeteszorg

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd behandelcentrum
 • Begeleiding bij aanpassen voeding en leefstijl
 • Gespecialiseerde pedicure
 • Themabijeenkomsten voor diabetespatiënten
 • Eenmalig consult bij internist

 

Het team

foto van dr. E.D. Beishuizen

dr. E.D. Beishuizen

Internist-vasculair geneeskundige

foto van dr. A.H. Bootsma

dr. A.H. Bootsma

Internist-endocrinoloog

foto van C. Brumsen

C. Brumsen

Internist

foto van J.A. Brussee-van Duyvenbode

J.A. Brussee-van Duyvenbode

Verpleegkundig consulent diabetes

placeholder foto specialist

T. van Dijk

Diabetesverpleegkundige

foto van W.E. Fictoor

W.E. Fictoor

Verpleegkundig consulent diabetes

foto van J.E. Mastboom

J.E. Mastboom

Diabetesverpleegkundige

foto van C. van der Plas-van Rhijn

C. van der Plas-van Rhijn

Diabetesverpleegkundige

foto van S.R. Ramautar

S.R. Ramautar

Internist-endocrinoloog

Toon iedereen