Over Diabeteszorg
In Nederland hebben 1 op de 14 mensen diabetes (suikerziekte). Het is 1 van de meest voorkomende chronische ziekten. Diabetes kan uw leven enorm beïnvloeden. HMC biedt u onder de naam Diabeteszorg Haaglanden de best mogelijke zorg en behandeling. Ons team van gespecialiseerde deskundigen helpt u zo goed en zo zelfstandig mogelijk om te gaan met uw ziekte.
Wat is diabetes?
Als u diabetes heeft, kan uw lichaam het bloedsuikerspiegel niet op peil houden. Dat komt omdat het lichaam te weinig van het hormoon insuline maakt. Vaak reageert het lichaam ook niet meer goed op insuline. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Iedereen kan deze ziekte krijgen. Sommige mensen worden er mee geboren, anderen krijgen het op latere leeftijd. Door gezond te leven kunt u het risico op diabetes verminderen.
Gespecialiseerd behandelcentrum
Diabeteszorg Haaglanden is een gespecialiseerd behandelcentrum voor mensen met diabetes uit de regio Haaglanden. Wij behandelen alle types diabetes. Ons behandelteam heeft veel kennis van diabetes en bestaat uit:
- een internist-endocrinoloog (een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van diabetes)
- diabetesverpleegkundigen
- diëtisten
- een psycholoog
- een pedicure
Vragen stellen
Heeft u een vraag over diabetes aan een van onze deskundigen?
- Stuur dan een beveiligde e-mail (e-consult) via mijnHMC. Lees op Beveiligd e-mailen met HMC (pdf) hoe u dat doet. U krijgt binnen 72 uur een antwoord.
- Kunt u geen e-consult sturen, bijvoorbeeld omdat u geen DigiD heeft? Stuur dan een e-mail aan infodzh@haaglandenmc.nl met uw vraag voor de diabetesverpleegkundige of internist.
- Heeft uw vraag spoed? Bel dan:
- Diabeteszorg Haaglanden via 088 979 34 00 (van 08.00-17.00 uur)
- Spoedeisende Hulp (SEH) via 088 979 79 00 (buiten kantooruren)
Vraag naar de dienstdoend internist op de SEH. Deze brengt u zo nodig in contact met de dienstdoend internist-endocrinoloog.
Behandeling
Verschillende behandelaars werken nauw samen en stellen voor u een behandelplan op dat het beste past bij uw klachten en uw persoonlijke situatie. Diabetes kan veel invloed hebben op uw leven. Daarom helpen wij u ook met het omgaan met diabetes. Ook begeleiden wij u bij het maken van gezonde keuzes in uw voeding en leefstijl. Het doel van de behandeling is dat u zo goed en zelfstandig mogelijk kunt leven met diabetes.
Gespecialiseerde pedicure
De voeten van mensen met diabetes kunnen extra gevoelig zijn. Om voetproblemen te voorkomen is het belangrijk dat u uw voeten in goede conditie houdt en dagelijks goed verzorgt. Bijvoorbeeld door het dragen van goede schoenen en door elke dag uw voeten te wassen en na te kijken. Wij adviseren u daarnaast regelmatig een afspraak te maken met een gespecialiseerde pedicure. In HMC Westeinde is elke vrijdag een pedicure aanwezig van 08.15 tot 15.00 uur voor patiënten die onder behandeling zijn bij Diabeteszorg Haaglanden. U kunt een afspraak maken via Diabeteszorg Haaglanden, HMC Westeinde, 088 979 34 00.
Ervaringen delen
Diabeteszorg Haaglanden organiseert regelmatig themabijeenkomst voor patiënten met diabetes. Deze bijeenkomsten duren meestal 1,5 uur en er zijn verschillende behandelaars aanwezig. Tijdens de bijeenkomst staat meestal 1 vraag centraal. De deelnemers krijgen uitgebreid informatie en kunnen ervaringen delen.
Veelgestelde vragen Diabeteszorg
- Hoe wordt diabetes behandeld?
-
Diabetes wordt behandeld met adviezen over leefstijl, medicijnen en/of insuline.
Het doel van de behandeling bij diabetes is ervoor zorgen dat de hoeveelheid bloedsuiker (glucose) zo goed mogelijk in balans blijft. Hierdoor kunnen we klachten zoals dorst, veel plassen en moeheid verhelpen.
Ook bij mensen zonder diabetes wisselt de hoogte van de bloedglucose. Dat is heel normaal. De pieken en dalen van deze schommelingen mogen alleen niet te hoog en te laag zijn. Bij mensen die geen diabetes hebben schommelt de hoeveelheid bloedglucose tussen de 4 mmol/l en 8 mmol/l.
Voor mensen met diabetes liggen die grenzen wat ruimer. Het is voor mensen met diabetes goed om de waarden tussen de 4 mmol/l en 10 mmol/l te houden. Met een bloedglucosemeter kunt u zien of de bloedglucose niet te hoog of te laag is. Om complicaties in een later stadium zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat de hoogte van de bloedglucose tussen de bepaalde grenzen blijft. - Hoe kom ik aan een herhaalrecept of bestel ik sensoren?
-
Herhaalrecept aanvragen
Tijdens het consult met uw behandelaar kunt u om een herhaalrecept vragen.
Heeft u onverwacht niet genoeg diabetesmedicijnen? Vraag dan via mijnHMC een herhaalrecept aan. Lees op Herhaalrecept aanvragen via mijnHMC (pdf) hoe u dat doet.Sensor bestellen
Vanaf 1 januari 2021 zit de vergoeding van uw sensoren (RT-CGM) in uw ziektekostenverzekering.
U kunt dan uw sensoren bestellen bij de firma waar u bekend bent: Mediq Direct of Onemed (Bosman). De polikliniek regelt dat dit mogelijk is voor u, door een machtiging af te geven aan een van deze firma’s.
U kunt vanaf 1 januari de sensoren dus niet meer bestellen door een beveiligde e-mail (e-consult) te sturen aan Diabeteszorg Haaglanden.
Heeft u nog vragen? Stuur dan een beveiligde e-mail (e-consult) aan Diabeteszorg Haaglanden. Lees op Beveiligd e-mailen met HMC (pdf) hoe u dat doet. - Kan ik mijn afspraak verplaatsen?
-
Dat kan, houdt u wel rekening met een langere wachttijd.
- Op het labformulier staat een datum waarop ik bloed moet laten prikken. Maar die datum is na mijn afspraak. Moet ik dan toch bloed laten prikken?
-
Ja, u moet ongeveer 1 week vóór uw afspraak bloed laten prikken. Lees meer over bloedprikken.
- Kan ik de diabetesverpleegkundige spreken?
-
Als u een vraag heeft voor de diabetesverpleegkundige kunt u contact opnemen met de polikliniek. Wij vragen dan aan de diabetesverpleegkundige om u terug te bellen. Dat kan meestal dezelfde dag.
Een belafspraak met de diabetesverpleegkundige kunt u ook aanvragen door een e-mail te sturen. De contactgegevens vindt u bovenaan deze pagina bij 'Afspraak en contact'.