Over Dermatologie
Als u een huidaandoening heeft, staan de ervaren dermatologen van HMC voor u klaar. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van alle huidaandoeningen, bijvoorbeeld huidkanker, pigmentaandoeningen, psoriasis, spataderen, eczeem en allergische aandoeningen. U kunt snel terecht voor een diagnose en behandeling.
Afspraak maken
Wij hebben poliklinieken op 4 locaties. Voor een afspraak heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. In het algemeen kunt u snel terecht. Kijk voor de actuele wachttijden onder aan deze pagina.
Spreekuur voor verdachte plekjes
Voor mensen die een plekje ontdekt hebben dat zij niet vertrouwen, hebben wij een speciaal spreekuur. Als u zo’n plekje heeft, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Daarom kunt u met verwijzing van de uw huisarts terecht op ons spreekuur voor verdachte plekjes. Bij verdenking melanoom neemt uw huisarts contact op met onze polikliniek. Op de polikliniek stelt de dermatoloog direct de diagnose. Als dat niet mogelijk is, volgt extra onderzoek. Als behandeling nodig is, bespreekt de dermatoloog het behandelplan met u. Wij houden dit spreekuur voor verdachte plekjes in HMC Antoniushove en HMC Westeinde.
Huidkanker
De dermatoloog stelt tijdens uw eerste afspraak de diagnose. Als dat niet direct mogelijk is, volgt extra onderzoek. Dit kan betekenen dat we een stukje huid (biopt) wegnemen voor onderzoek of dat de arts al op dezelfde dag bij u een moedervlekkanker wegsnijdt. U kunt na deze ingreep gewoon naar huis. Soms is na de diagnose overleg met verschillende specialisten in HMC nodig. Daarvoor hebben wij elke 2 weken een gezamenlijk overleg over patiënten met huidtumoren met onder andere chirurgen, KNO-artsen, plastisch chirurgen en radiotherapeuten. Bij spoed kan dat overleg ook direct plaatsvinden. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).
Speciaal spreekuur: pigmentaandoeningen
Wij hebben een speciaal spreekuur voor mensen met pigmentaandoeningen: de pigmentpolikliniek. Pigmentaandoeningen zijn bijvoorbeeld vitiligo (witte vlekken ziekte) en melasma (zwangerschapsmasker). Ook mensen met pigmentziekten die vooral bij de donkere huid voorkomen kunnen bij deze polikliniek terecht. Een pigmentaandoening kan een emotionele last zijn. Daarom hebben we een speciale pigmentpolikliniek waar dermatologen werken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van pigmentaandoeningen. We werken hierbij nauw samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Voor een afspraak op de pigmentpolikliniek kunt u terecht in HMC Westeinde.
Speciaal spreekuur: spataderen
Veel mensen met spataderen hebben dagelijks last van gezwollen enkels, onrustige, zware en vermoeide benen en krampen in de benen. Geldt dit voor u? Dan wilt u natuurlijk snel en deskundig geholpen worden. HMC heeft een speciaal spreekuur voor spataderen. Hierbij werken de dermatologen samen met de vaatchirurgen van HMC. Tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek geeft u aan wat uw klachten zijn. Wij beoordelen uw aderen en spataderen via een onderzoek met een echo. Hierna bespreken wij het behandelplan met u. Voor een afspraak op dit spreekuur kunt u terecht in HMC Antoniushove of HMC Westeinde.
Huidallergie
Als u een allergische huidreactie hebt, en u weet niet waardoor deze wordt veroorzaakt, kan de dermatoloog u helpen. Een allergie (overgevoeligheid) is een abnormale reactie van het afweersysteem op een stof (antigeen), waardoor bijvoorbeeld eczeem of galbulten kunnen ontstaan. Bekende voorbeelden zijn een contact-allergisch eczeem voor parfum en een geneesmiddelenreactie. Allergische klachten lijken de laatste jaren toe te nemen en komen voor op alle leeftijden. Door middel van uw uitleg, het type huiduitslag, bloedonderzoek, priktesten en plakproeven kunnen wij vaak de oorzaak van de klachten achterhalen. Bij een plakproef krijgt u gedurende 3 dagen verschillende stoffen op de huid van uw rug geplakt. Op de vierde dag controleert de dermatoloog welke stof een huidreactie heeft gegeven en bespreekt dit resultaat van de plakproef met u. Vaak kan de dermatoloog u goed behandelen. Ook vinden wij het belangrijk om uw vragen te beantwoorden en duidelijke uitleg te geven, zodat u in de toekomst de allergische klachten kunt voorkomen. Hierbij kan onze huidtherapeut aanvullende adviezen geven over onder andere gezichtsverzorging. Soms kan een verwijzing naar een diëtist nodig zijn.
Eczeem
Vooral bij kinderen en ouderen komt eczeem (dermatitis) vaak voor. Deze aandoening kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals een genetische aanleg of het gebruik van bepaalde medicijnen. Maar eczeem kan ook een allergische reactie zijn, of kan ontstaan door bepaalde bad- en douchegewoonten. Op een speciaal spreekuur (de Jong-Oud polikliniek) onderzoeken wij uw klachten en stellen de oorzaak vast. Vervolgens bespreken wij met u het behandelplan.
Veelgestelde vragen Dermatologie
- Wanneer moet ik een moedervlek laten controleren?
-
Als u veranderingen ziet in een nieuwe of bestaande moedervlek is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. Denk hierbij aan veranderingen in kleur, vorm of grootte, en ook aan jeuk of (kleine) bloedingen. Uw huisarts zal u zo nodig doorverwijzen naar de dermatoloog.
- Wordt behandeling door de dermatoloog vergoed door de ziektekostenverzekering?
-
Uw bezoek aan de dermatoloog wordt vergoed als u een verwijzing van de huisarts heeft die niet ouder is dan 1 jaar.