Cardiologie

De afdeling Cardiologie van HMC biedt hoogwaardige, topklinische zorg aan patiënten met acute en chronische hart- en vaataandoeningen. Wanneer iedere minuut telt, staan onze cardiologen altijd voor u klaar om u direct de nodige behandeling te bieden.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en 
HMC Westeinde 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

41.967 polikliniekbezoeken
5.975 opgenomen patiënten
23.015 verpleegdagen
9.000 SEH-bezoek Cardiologie
1.350 coronaire interventies
522 cardio-implantaten (303 pacemakers, 146 ICD’s en 73 implanteerbare hartmonitors)

Over Cardiologie

De afdeling Cardiologie van HMC biedt hoogwaardige, topklinische zorg aan patiënten met acute en chronische hart- en vaataandoeningen. Wanneer iedere minuut telt, staan onze cardiologen altijd voor u klaar om u direct de nodige behandeling te bieden.

vakgroep cardiologie

De vakgroep Cardiologie

Hartklachten

Hartklachten hebben vaak een enorme impact op het leven van patiënten en hun naasten. Het team van Cardiologie helpt u vooruit en heeft aandacht voor de mensen in uw omgeving.

Onze cardiologen behandelen alle voorkomende hartklachten. We hebben 24 uur per dag, zeven dagen per week een gespecialiseerd team klaarstaan om dotter- en stentplaatsingen uit te voeren bij een acuut hartinfarct. We zijn het grootste pacemakercentrum van de regio Haaglanden. Onze cardiologen kiezen samen met u voor de beste zorg, die past bij uw medische situatie.

We behandelen jaarlijks 9.000 patiënten met een hartklacht op de Spoedeisende Hulp en 25.753 patiënten met een probleem van het hart op de polikliniek. En met succes: de meeste mensen herstellen goed van een hartinfarct of pacemakerimplantatie.

Zorg voor iedereen

Wij bieden deze hoogwaardige zorg aan iedereen. Zo zien we bijvoorbeeld een sportieve oudere van 90 jaar, maar ook een jonge patiënt met een hartinfarct. De diverse populatie maakt ons werk uitdagend en vraagt om persoonlijke aandacht en verdieping in de patiënt.

Gespecialiseerde cardiologen

Ieder van onze cardiologen is naast algemeen cardioloog gespecialiseerd in een deelvakgebied, zoals hartfalen, ritmestoornissen, pacemakers, defibrillatoren (ICD's), dotter- en stentbehandelingen, echografie, MRI- en CT-scans, wegrakingen (syncope), vrouwencardiologie, cardio-oncologie en cardiogenetica. Door deze specialisaties hebben wij veel ervaring en krijgt u de beste behandeling. Wij verzorgen een deel van de opleiding voor onder andere cardiologen, Spoedeisende Hulp-artsen, sportartsen en internisten.

Hartteam

Het hartteam is een team van medisch specialisten dat iedere dinsdagmiddag bijeenkomt om de medische situatie van patiënten te bespreken. Het hartteam bestaat uit:

 • een hartchirurg van het LUMC
 • twee interventiecardiologen van HMC
 • een beeldvormend cardioloog van HMC

Het team bespreekt patiënten met verschillende problemen aan het hart. Elke week sluit een infectioloog aan bij het overleg om de patiënten met infecties te bespreken. Bij patiënten met vernauwingen van de kransslagaders geeft het team een advies over de behandeling. Soms adviseert het team om eerst aanvullend onderzoek te verrichten. Als het nodig is, vraagt het team om extra expertise van andere specialisten in HMC of het LUMC, zoals het ritmeteam. Als een ernstige situatie om eerder overleg vraagt, dan voeren de leden van het hartteam tussentijds overleg met elkaar.

Ritmeteam

Het ritmeteam is een team van cardiologen en technici, dat is gespecialiseerd in pacemakers, ICD's en hartritmestoornissen. Zij komen wekelijks samen om medische problemen van patiënten te bespreken. Het team geeft advies over de behandeling.

Hartkatheterisatie, dotter- en stentbehandeling

Het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn op de borst is een van de kerntaken van HMC. De onderzoeken bestaan uit bloedtesten, hartfilmpjes, echocardiografie, inspanningstesten, hartscans en/of een hartkatheterisatie. Leefstijl en medicatie zijn de hoeksteen van de behandeling tegen slagaderverkalking . We verrichten dag en nacht dotter- en stentbehandelingen. Bypassoperaties worden verricht door een hartchirurg.

Lees meer over de werking van het hart- en vaataandoeningen op hartstichting.nl:

Onderzoek en behandeling

Lees meer over onze behandelingen en zorg:

Hartstimulatie Centrum Haaglanden

HMC heeft het grootste centrum voor pacemakerimplantaties in de regio: het Hartstimulatie Centrum Haaglanden. We plaatsen niet alleen gewone pacemakers, maar ook pacemakers voor hartfalen (biventriculaire devices), verschillende soorten defibrillatoren (ICD’s) en implanteerbare hartritmemonitors.

Hartritmestoornissen

Een hartritmestoornis ontstaat in de hartboezems, de hartkamers of ertussenin. Wanneer u een hartritmestoornis heeft, slaat uw hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Een veelvoorkomende hartritmestoornis is boezemfibrilleren. Voor een te hoge hartslag of onregelmatige hartslag kunnen we medicijnen voorschrijven of u verwijzen voor een ablatie. Voor een te lage hartslag zijn geen medicijnen. Een pacemaker kan dan de oplossing zijn. Een cardioloog kan vaststellen of u een ritmestoornis heeft.

Lees meer over de normale hartslag op hartstichting.nl
Lees over soorten hartritmestoornissen op hartstichting.nl

Onderzoek en behandeling

Lees meer over onze behandelingen en zorg:

Hartfalen

HMC heeft een ervaren team van hartfalencardiologen en verpleegkundigen. Zij begeleiden u intensief met het doel te voorkomen dat u wordt opgenomen met te veel vocht in uw lichaam. Naast medicatie, leefregels en uitvoerig onderzoek is soms behandeling met een biventriculaire pacemaker of ICD nodig.
Lees meer over hartfalen

Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Tussen mannen en vrouwen bestaan belangrijke verschillen bij hartklachten. In HMC hebben we een cardioloog die gespecialiseerd is in vrouwencardiologie. Deze cardioloog heeft alle kennis van deze verschillen en past daar de behandeling op aan.

Spoed

Heeft u last van hartklachten? Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Cardiologie op een van onze locaties of buitenpoliklinieken. Onze wachttijden zijn relatief kort. Heeft u acute klachten en is er mogelijk iets ernstigs aan de hand met uw hart? Ga dan na overleg met uw huisarts, direct naar de Spoedeisende Hulp (SEH) in HMC Westeinde of bel 112 bij levensbedreigende klachten.

Bij een hartaanval is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken.
Lees hoe u een hartaanval herkent op hartstichting.nl

Samen beslissen

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd verschillende mogelijkheden waaruit u kunt kiezen, zoals een dotter- en stentbehandeling, een bypassoperatie, een ICD of een hartklepoperatie via de lies. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt af van een aantal zaken – bijvoorbeeld van de aandoening, de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw leeftijd, beroep en uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door in de spreekkamer goede vragen te stellen.
Lees tips voor in de spreekkamer op begineengoedgesprek.nl

Samenwerking

 • Huisartsen
  De cardiologen van HMC werken nauw samen de huisartsen uit de regio. We noemen deze samenwerking de anderhalvelijnszorg. Bij aangesloten praktijken verzorgen we meekijkconsulten om de zorg te optimaliseren. De huisarts kan zo ook hartonderzoeken bij u laten verrichten, zoals een hartecho, een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. De huisarts geeft u zelf de uitslag na overleg met de cardioloog. Zo krijgt u een specialistisch advies, terwijl de kosten voor u zo laag mogelijk blijven. De juiste zorg op de juiste plaats is voor ons een belangrijk speerpunt.
 • LUMC
  Voor hartoperaties zoals een bypassoperatie, hartklepoperatie en behandeling bij hartritmestoornissen (ablatie) werken we onder meer nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
 • Revalidatiecentrum Capri
  Om u na een ingreep weer snel in goede conditie te krijgen en uw leefstijl te optimaliseren, volgt u hartrevalidatie. Hierbij werken we samen met het revalidatiecentrum Capri.

Gezonde leefstijl

Zo’n tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door gezonder te leven. Dat blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gezonder leven is ook nuttig om te voorkomen dat u andere aandoeningen krijgt. Denk aan diabetes type 2 (suikerziekte) en kanker. Een gezonde leefstijl helpt verder bij de behandeling van en bij het leven met uw ziekte. Lees meer op de pagina over gezonde leefstijl.

Cardiologie

Waarom HMC?

 • Grootste pacemakercentrum van regio Haaglanden
 • Expertise 24/7 in dotter- en stentbehandeling
 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen
 • Syncope unit

Het team

foto van dr. A.P. van Alem

dr. A.P. van Alem

Cardioloog

foto van dr. E. Aten

dr. E. Aten

Klinisch geneticus

placeholder foto specialist

dr. Q.C.M. Barge-Schaapveld

Klinisch geneticus

placeholder foto specialist

dr. A.E. Bochem

Cardioloog

placeholder foto specialist

dr. M.S. Buiten

Cardioloog

foto van M.S. de Doelder

M.S. de Doelder

Cardioloog

foto van dr. J. Frederiks

dr. J. Frederiks

Cardioloog

foto van dr. R.W. Grauss

dr. R.W. Grauss

Cardioloog

foto van R.G. Hakvoort

R.G. Hakvoort

Verpleegkundig consulent

placeholder foto specialist

H.J.A. Hensing

Physician assistant

foto van S.W. van Herwijnen-Kaptijn

S.W. van Herwijnen-Kaptijn

Physician assistant

placeholder foto specialist

dr. Y. Hilhorst-Hofstee

Klinisch geneticus

foto van D. Josephus Jitta

D. Josephus Jitta

Cardioloog

foto van F.P.L. Lamers

F.P.L. Lamers

Cardioloog

foto van dr. S.E. Langerak

dr. S.E. Langerak

Cardioloog

placeholder foto specialist

J.J. Lustig

Cardioloog

foto van dr. S.A. Mollema

dr. S.A. Mollema

Cardioloog

foto van H.G. van Nieuwkerk

H.G. van Nieuwkerk

Fysiotherapeut

placeholder foto specialist

A. van Rooij

Physician assistant

foto van H.C. Ruijgrok-Mensch

H.C. Ruijgrok-Mensch

Hartfalenverpleegkundige

foto van L.H. Savalle

L.H. Savalle

Cardioloog

placeholder foto specialist

E.R. Schrage

Cardioloog

foto van B.J. Sorgdrager

B.J. Sorgdrager

Cardioloog - interventiecardioloog

foto van C. Tanis

C. Tanis

Hartfalenverpleegkundige

placeholder foto specialist

dr. R.F. Veldkamp

Cardioloog

foto van S.E.M. van de Ven

S.E.M. van de Ven

Physician assistant

foto van dr. J.C. Vis

dr. J.C. Vis

Cardioloog

foto van dr. A.J. Wardeh

dr. A.J. Wardeh

Cardioloog

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Cardiologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 28 dagen 28 dagen 28 dagen
Behandeling
Hartkatheterisatie - - 18 dagen
Dotterbehandeling - - 18 dagen
Cardioversie * - - 28 dagen
ICD implantatie * - - 14 dagen
Pacemaker implantatie * - - 14 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022