Over Cardiologie
Cardiologie HMC biedt topklinische hoogwaardige zorg aan patiënten met acute en chronische hart- en vaataandoeningen. Wanneer iedere minuut telt staan onze cardiologen altijd voor u klaar om u direct de nodige behandeling te bieden.
Het hebben van hartklachten heeft vaak een enorme impact op iemands leven. De boodschap dat er een hartprobleem is, kan hard aankomen voor zowel degene met een hartklacht, maar ook voor de naasten. Het team van Cardiologie HMC helpt u weer vooruit en heeft aandacht voor uw omgeving.
We behandelen jaarlijks 9.000 patiënten met een hartklacht op de Spoedeisende Hulp en 25.753 patiënten met een probleem van het hart op de polikliniek. En met succes; de meeste mensen herstellen goed van hun hartinfarct en pacemakerimplantatie. Wij bieden deze hoogwaardige zorg aan iedereen. Zo zien we bijvoorbeeld de 90-jarige sportieve oudere, maar ook de jongere patiënt met een hartinfarct. De diverse populatie maakt ons werk uitdagend en vraagt persoonlijke aandacht en verdieping in de patiënt.
Behandeling
Onze cardiologen behandelen alle voorkomende hartklachten. We hebben een 24/7 gespecialiseerd team klaarstaan om een interventie (dotter-stentplaatsing) uit te voeren bij een acuut hartinfarct en zijn we het grootste pacemakercentrum van de regio Haaglanden. Voor chronische problemen zoals hartfalen, ritmestoornissen, wegrakingen, vrouwencardiologie hebben we gespecialiseerde cardiologen die samen met u kiezen voor de beste zorg die bij u past.
Gespecialiseerd
In HMC werken enthousiaste cardiologen samen met arts assistenten, physician assistants, verpleegkundigen, hartfunctielaboranten en pacemakertechnici. Zij verzorgen een deel van de opleiding voor onder andere cardiologen, Spoedeisende Hulp artsen, sportartsen en internisten. Ieder van onze cardiologen is naast algemeen cardioloog gespecialiseerd in een deelvakgebied bijvoorbeeld hartfalen, pacemakers/defibrillatoren (ICDs), interventies, beeldvorming met echo, MRI en CT, vrouwencardiologie, cardio-oncologie of cardiogenetica. Door deze specialisaties hebben wij veel ervaring en krijgt u de beste behandeling.
HMC is het grootste centrum voor pacemakerimplantaties van de regio, genaamd het Hartstimulatie Centrum Haaglanden. Naast gewone pacemakers worden pacemakers voor hartfalen (biventriculaire devices en transveneuze en subcutane implanteerbare defibrillatoren (ICDs) geïmplanteerd, zo nodig onder algehele narcose.
We zijn gespecialiseerd in de analyse van patiënten met flauwvallen en wegrakingen (syncope) en hebben een speciale Syncope Unit die zich bezighoudt met de analyse en behandeling hiervan.
Er is veel kennis binnen HMC over beeldvorming van het hart met MRI en CT mede door een jarenlange intensieve samenwerking en onderzoekslijn van de radiologie en cardiologie.
Deskundige teams
Op het gebied van hartfalen hebben wij een ervaren team aan hartfalenverpleegkundigen dat u intensief begeleidt en zo kan voorkomen dat u moet worden opgenomen met teveel vocht in uw lichaam. Het Hartstimulatie Centrum Haaglanden wordt ondersteund door een toegewijd team van pacemaker-technici, die allen volledig Europees gecertificeerd zijn. Het interventie team omvat geroutineerde enthousiaste cathkamerverpleegkundigen die u zo nodig 24 uur per dag ondersteunen op de hartkatheterisatie kamer. Zo treft u altijd een ervaren specialist en een deskundig en goed op elkaar ingespeeld team.
Bij spoed: snel geholpen
Heeft u last van hartklachten? Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Cardiologie op één van onze locaties of buitenpoliklinieken . Onze wachttijden zijn relatief kort. Heeft u acute klachten en is er mogelijk iets ernstigs aan de hand met uw hart? Ga dan na overleg met uw huisarts, direct naar de Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde of bel 112 bij levensbedreigende klachten.
HMC Westeinde is een level 1 traumacentrum met één van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland met specialisten, waaronder cardiologen, die tijdens piekuren aanwezig om zelf direct de juiste zorg te kunnen bieden. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld zijn:
- aanhoudende druk op de borst;
- hevige kortademigheid;
- erg snelle hartslag;
- flauwvallen.
Herken een hartaanval
Het blijkt dat niet alle mensen er tijdig aan denken om 112 te bellen bij klachten die duiden op een hartaanval. Bijvoorbeeld omdat ze de klachten niet herkennen. Of omdat ze bang zijn het noodnummer te bellen voor iets dat niet levensbedreigend is. Bij een hartaanval is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Lees op www.hartstichting.nl hoe u een hartaanval kunt herkennen en bel 112 als dat nodig is.
Samenwerking
Voor hartoperaties zoals een bypassoperatie, hartklepoperatie en behandeling bij hartritmestoornissen (ablatie) werken we onder andere nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC. Wekelijks worden gezamenlijke patiëntbesprekingen gehouden. Om u na een ingreep weer snel in goede conditie te krijgen en uw leefstijl te optimaliseren werken we direct samen met het revalidatiecentrum Capri www.caprihr.nl.
Cardiologische zorg in de huisartspraktijk
Steeds meer huisartsen maken zelf een hartfilmpje (ECG) van patiënten met hartklachten. Als de huisarts twijfelt, kan de cardioloog van HMC op afstand even meekijken. Dat is handig want als patiënt hoeft u geen afspraak te maken in het ziekenhuis.
HMC speelt in op de veranderingen in de zorg en maatschappij onder andere met een uniek andershalvelijns zorgprogramma. De cardiologen werken nauw samen de huisartsen uit de regio. Bij aangesloten praktijken doen wij meekijkconsulten om uw zorg te optimaliseren. De huisarts kan zo ook hartonderzoeken, zoals een hartecho en fietstest bij u laten verrichten en geeft u zelf de uitslag na overleg met de cardioloog. De kosten blijven op deze wijze voor u zo laag mogelijk. De juiste zorg op de juiste plaats is voor ons een belangrijk speerpunt.
Samen in de spreekkamer beslissen
Een dotter-stentplaatsing of bypass operatie? Een inwendige cardioverter defibrillator (ICD) plaatsing? Een hartklepoperatie via de lies? Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw leeftijd, beroep en uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door in de spreekkamer goede vragen te stellen.
- Op de website Begin een goed gesprek vindt u tips voor in de spreekkamer.