Cardiologie

Cardiologie HMC biedt topklinische hoogwaardige zorg aan patiënten met acute en chronische hart- en vaataandoeningen. Wanneer iedere minuut telt staan onze cardiologen altijd voor u klaar om u direct de nodige behandeling te bieden.

Lees meer

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en 
HMC Westeinde 088 979 43 75
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Poliklinieken

Toon overige locaties

Cijfers

Per jaar:

41.967 polikliniekbezoeken
5.975 opgenomen patiënten
23.015 verpleegdagen
9.000 SEH-bezoek cardiologie
1.350 coronaire interventies
524 cardio-implantaten (303 pacemakers en 146 ICD’s)

Over Cardiologie

Cardiologie HMC biedt topklinische hoogwaardige zorg aan patiënten met acute en chronische hart- en vaataandoeningen. Wanneer iedere minuut telt staan onze cardiologen altijd voor u klaar om u direct de nodige behandeling te bieden.

Het hebben van hartklachten heeft vaak een enorme impact op iemands leven. De boodschap dat er een hartprobleem is, kan hard aankomen voor zowel degene met een hartklacht, maar ook voor de naasten. Het team van Cardiologie HMC helpt u weer vooruit en heeft aandacht voor uw omgeving.

We behandelen jaarlijks 9.000 patiënten met een hartklacht op de Spoedeisende Hulp en 25.753 patiënten met een probleem van het hart op de polikliniek. En met succes; de meeste mensen herstellen goed van hun hartinfarct en pacemakerimplantatie. Wij bieden deze hoogwaardige zorg aan iedereen. Zo zien we bijvoorbeeld de 90-jarige sportieve oudere, maar ook de jongere patiënt met een hartinfarct. De diverse populatie maakt ons werk uitdagend en vraagt persoonlijke aandacht en verdieping in de patiënt.

Behandeling

Onze cardiologen behandelen alle voorkomende hartklachten. We hebben een 24/7 gespecialiseerd team klaarstaan om een interventie (dotter-stentplaatsing) uit te voeren bij een acuut hartinfarct en zijn we het grootste pacemakercentrum van de regio Haaglanden. Voor chronische problemen zoals hartfalen, ritmestoornissen, wegrakingen, vrouwencardiologie hebben we gespecialiseerde cardiologen die samen met u kiezen voor de beste zorg die bij u past.

Gespecialiseerd

In HMC werken enthousiaste cardiologen samen met arts assistenten, physician assistants, verpleegkundigen, hartfunctielaboranten en pacemakertechnici. Zij verzorgen een deel van de opleiding voor onder andere cardiologen, Spoedeisende Hulp artsen, sportartsen en internisten. Ieder van onze cardiologen is naast algemeen cardioloog gespecialiseerd in een deelvakgebied bijvoorbeeld hartfalen, pacemakers/defibrillatoren (ICDs), interventies, beeldvorming met echo, MRI en CT, vrouwencardiologie, cardio-oncologie of cardiogenetica. Door deze specialisaties hebben wij veel ervaring en krijgt u de beste behandeling.

HMC is het grootste centrum voor pacemakerimplantaties van de regio, genaamd het Hartstimulatie Centrum Haaglanden. Naast gewone pacemakers worden pacemakers voor hartfalen (biventriculaire devices en transveneuze en subcutane implanteerbare defibrillatoren (ICDs) geïmplanteerd, zo nodig onder algehele narcose.

We zijn gespecialiseerd in de analyse van patiënten met flauwvallen en wegrakingen (syncope) en hebben een speciale Syncope Unit die zich bezighoudt met de analyse en behandeling hiervan.

Er is veel kennis binnen HMC over beeldvorming van het hart met MRI en CT mede door een jarenlange intensieve samenwerking en onderzoekslijn van de radiologie en cardiologie.

Deskundige teams

Op het gebied van hartfalen hebben wij een ervaren team aan hartfalenverpleegkundigen dat u intensief begeleidt en zo kan voorkomen dat u moet worden opgenomen met teveel vocht in uw lichaam. Het Hartstimulatie Centrum Haaglanden wordt ondersteund door een toegewijd team van pacemaker-technici, die allen volledig Europees gecertificeerd zijn. Het interventie team omvat geroutineerde enthousiaste cathkamerverpleegkundigen die u zo nodig 24 uur per dag ondersteunen op de hartkatheterisatie kamer. Zo treft u altijd een ervaren specialist en een deskundig en goed op elkaar ingespeeld team.

Bij spoed: snel geholpen

Heeft u last van hartklachten? Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de polikliniek Cardiologie op één van onze locaties of buitenpoliklinieken . Onze wachttijden zijn relatief kort. Heeft u acute klachten en is er mogelijk iets ernstigs aan de hand met uw hart? Ga dan na overleg met uw huisarts, direct naar de Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde of bel 112 bij levensbedreigende klachten.

HMC Westeinde is een level 1 traumacentrum met één van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland met specialisten, waaronder cardiologen, die tijdens piekuren aanwezig om zelf direct de juiste zorg te kunnen bieden. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • aanhoudende druk op de borst;
 • hevige kortademigheid;
 • erg snelle hartslag;
 • flauwvallen.

Herken een hartaanval

Het blijkt dat niet alle mensen er tijdig aan denken om 112 te bellen bij klachten die duiden op een hartaanval. Bijvoorbeeld omdat ze de klachten niet herkennen. Of omdat ze bang zijn het noodnummer te bellen voor iets dat niet levensbedreigend is. Bij een hartaanval is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken. Lees op www.hartstichting.nl hoe u een hartaanval kunt herkennen en bel 112 als dat nodig is.

Samenwerking

Voor hartoperaties zoals een bypassoperatie, hartklepoperatie en behandeling bij hartritmestoornissen (ablatie) werken we onder andere nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC. Wekelijks worden gezamenlijke patiëntbesprekingen gehouden. Om u na een ingreep weer snel in goede conditie te krijgen en uw leefstijl te optimaliseren werken we direct samen met het revalidatiecentrum Capri www.caprihr.nl.

Cardiologische zorg in de huisartspraktijk

Steeds meer huisartsen maken zelf een hartfilmpje (ECG) van patiënten met hartklachten. Als de huisarts twijfelt, kan de cardioloog van HMC op afstand even meekijken. Dat is handig want als patiënt hoeft u geen afspraak te maken in het ziekenhuis.

HMC speelt in op de veranderingen in de zorg en maatschappij onder andere met een uniek andershalvelijns zorgprogramma. De cardiologen werken nauw samen de huisartsen uit de regio. Bij aangesloten praktijken doen wij meekijkconsulten om uw zorg te optimaliseren. De huisarts kan zo ook hartonderzoeken, zoals een hartecho en fietstest bij u laten verrichten en geeft u zelf de uitslag na overleg met de cardioloog. De kosten blijven op deze wijze voor u zo laag mogelijk. De juiste zorg op de juiste plaats is voor ons een belangrijk speerpunt.

Samen in de spreekkamer beslissen

Een dotter-stentplaatsing of bypass operatie? Een inwendige cardioverter defibrillator (ICD) plaatsing? Een hartklepoperatie via de lies? Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw leeftijd, beroep en uw wensen. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door in de spreekkamer goede vragen te stellen.

Cardiologie

Waarom HMC?

 • Grootste pacemakercentrum van regio Haaglanden
 • Expertise 24/7 dotter/stent bij hartinfarct
 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Gespecialiseerd in MRI-scan hart

Het team

foto van dr. A.P. van Alem

dr. A.P. van Alem

Cardioloog

foto van dr. E. Aten

dr. E. Aten

Klinisch geneticus

placeholder foto specialist

dr. Q.C.M. Barge-Schaapveld

Klinisch geneticus

placeholder foto specialist

T.M. van den Berg

Cardioloog

foto van D. Broeren

D. Broeren

Fysiotherapeut

foto van M.S. de Doelder

M.S. de Doelder

Cardioloog

foto van dr. J. Frederiks

dr. J. Frederiks

Cardioloog

foto van dr. R.W. Grauss

dr. R.W. Grauss

Cardioloog

foto van R.G. Hakvoort

R.G. Hakvoort

Verpleegkundig consulent

placeholder foto specialist

H.J.A. Hensing

Physician assistant

foto van S.W. van Herwijnen-Kaptijn

S.W. van Herwijnen-Kaptijn

Physician assistant

placeholder foto specialist

dr. Y. Hilhorst-Hofstee

Klinisch geneticus

foto van D. Josephus Jitta

D. Josephus Jitta

Cardioloog

foto van F.P.L. Lamers

F.P.L. Lamers

Cardioloog

foto van dr. S.E. Langerak

dr. S.E. Langerak

Cardioloog

foto van dr. S.A. Mollema

dr. S.A. Mollema

Cardioloog

foto van H.G. van Nieuwkerk

H.G. van Nieuwkerk

Fysiotherapeut

placeholder foto specialist

J.V. Reuvekamp

Cardioloog

foto van H.C. Ruijgrok-Mensch

H.C. Ruijgrok-Mensch

Hartfalenverpleegkundige

foto van L.H. Savalle

L.H. Savalle

Cardioloog

foto van T.M. Sevink-van der Zwaag

T.M. Sevink-van der Zwaag

Hartfalenverpleegkundige

foto van S.T. Somer

S.T. Somer

Cardioloog

foto van B.J. Sorgdrager

B.J. Sorgdrager

Cardioloog - interventiecardioloog

foto van C. Tanis

C. Tanis

Hartfalenverpleegkundige

placeholder foto specialist

dr. R.F. Veldkamp

Cardioloog

foto van S.E.M. van de Ven

S.E.M. van de Ven

Physician assistant

foto van dr. J.C. Vis

dr. J.C. Vis

Cardioloog

foto van dr. A.J. Wardeh

dr. A.J. Wardeh

Cardioloog

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Cardiologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 24 dagen 24 dagen 24 dagen
Behandeling
Dotterbehandeling - - 2 dagen
ICD implantatie * - - 1 dag
Pacemaker implantatie * - - 1 dag
Wachttijden in dagen. Laatste update: 8 januari 2021