Artrose Expertisecentrum

Het Artrose Expertisecentrum houdt zich bezig met de behandeling van artrose, oftewel pijn en stijfheid in de gewrichten door slijtage. De orthopedisch chirurgen van het Artrose Expertisecentrum hebben jarenlange ervaring in het behandelen van artrose, waardoor u als patiënt verzekerd bent van deskundig advies en een behandeling die past bij uw klachten.

Lees meer

Afspraak en contact

Het Artrose Expertisecentrum is onderdeel van de Focuskliniek Orthopedie.

088 979 53 62
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

orthopedie@haaglandenmc.nl

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

3000 nieuwe artrose patiënten per jaar
700 prothesen operaties per jaar
Patiënttevredenheid verpleegafdeling: 8.6

Over het Artrose Expertisecentrum

orthopedie wachtruimte

Het Artrose Expertisecentrum houdt zich bezig met de behandeling van artrose, oftewel pijn en stijfheid in de gewrichten door slijtage. De orthopedisch chirurgen van het Artrose Expertisecentrum hebben jarenlange ervaring in het behandelen van artrose, waardoor u als patiënt verzekerd bent van deskundig advies en een behandeling die past bij uw klachten. 

Als uw huisarts u doorverwijst naar het Artrose Expertisecentrum van HMC, komt u bij een van onze specialisten op het spreekuur. Bij welke specialist dat is, is afhankelijk van waar uw klachten zich voordoen. Al onze orthopeden zijn gespecialiseerd in één of twee gewrichten en weten precies wat artrose in deze gewrichten voor gevolgen heeft.

Eerste afspraak

Als uw huisarts u doorverwijst naar het Artrose Expertisecentrum, kunt u vaak al binnen één week terecht op een van onze poliklinieken. Tijdens de eerste afspraak zal een röntgenfoto van het gewricht worden gemaakt (tenzij deze al beschikbaar is) en heeft u een gesprek met de orthopedisch chirurg. De orthopedisch chirurg heeft van uw huisarts de meest recente informatie over uw artroseklachten ontvangen. Samen bespreekt u wat er al is gedaan door u, door de huisarts of door andere zorgverleners, en hoe dat is verlopen. De orthopedisch chirurg zal samen met u de klachten bespreken. Vervolgens wordt er in overleg met u een persoonlijk behandelplan opgesteld dat het best aansluit op uw situatie.

Stappenplan

De behandeling van artrose bestaat uit een uitgebreid stappenplan. De huisarts kan al een deel van dit stappenplan met u in gang gezet hebben.

De behandeling van artrose begint meestal met het gebruik van pijnstillers. De huisarts weet vaak goed welk type pijnstillers voor u het meest geschikt is, zeker als u medicatie gebruikt voor een ander probleem. Maar er zijn wellicht soorten pijnstillers die nog niet zijn geprobeerd en die bij u een vermindering van klachten kunnen geven.
Een pijnstillende injectie in het gewricht bijvoorbeeld. Daardoor kunt u het gewricht vaak beter bewegen en heeft u minder last van uw aandoening. De injectie bevat een verdovingsmiddel en bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Dit werkt ontstekingsremmend en vermindert pijn en zwellingen. Een injectie kan niet bij iedereen gegeven worden en een te regelmatige herhaling is niet goed voor het gewricht.

Overgewicht kan de artroseklachten verergeren. Daarom is bewegen en afvallen vaak ook onderdeel van de behandeling. Misschien heeft de huisarts u al doorverwezen naar een diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut. De orthopedisch chirurg van het Artrose Expertisecentrum kan u ook doorverwijzen, als dat nodig is.

Wanneer dit allemaal onvoldoende resultaat oplevert, kan een operatie worden overwogen. Het vervangen van een heup of knie kan uitkomst bieden. De meeste patiënten hebben al snel na de operatie geen pijn meer en kunnen binnen enkele weken hun dagelijkse activiteiten (grotendeels) hervatten.

Deze consultkaarten zijn een beknopte keuzehulp en kunnen u en uw orthopedisch chirurg helpen om uw mogelijkheden voor behandeling te bespreken.

Behandelteam

Bij het Artrose Expertisecentrum werken orthopedisch chirurgen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten. Op de polikliniek zult u een gesprek hebben met de orthopedisch chirurg. Als hij samen met u besluit tot een operatie over te gaan, dan zal de verpleegkundig specialist u verder begeleiden in dit traject. De verpleegkundig specialist is voor, tijdens en na de operatie bereikbaar om al uw vragen te beantwoorden en zal u voorbereiden op de operatieve ingreep (een nieuwe heup of knie).

Samenwerking

De samenwerking met uw huisarts is een van de belangrijkste voordelen van het Artrose Expertisecentrum. Uw huisarts zal altijd op de hoogte gebracht worden van de besproken mogelijkheden en stappen in de behandeling. Hierdoor is het makkelijker om met zijn drieën te kijken naar wat de beste optie is voor u. Voor de huisarts is het fijn om te weten hoe de verdere behandeling van de patiënt vorm krijgt en het geeft u de mogelijkheid om zowel bij uw huisarts als bij ons informatie in te winnen als u vragen heeft.

Artrose Expertisecentrum

Waarom HMC?

  • Gespecialiseerd in artrose
  • Goede afstemming met uw huisarts
  • Persoonlijk advies en behandelplan op maat
  • Regelmatige voorlichtingsbijeenkomsten
  • Ervaren en gespecialiseerd team
  • Kennis van de laatste wetenschappelijke inzichten

Onderzoek en behandeling

Het team

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg / Chief Medical Information Officer (CMIO)

foto van S.B. Keizer

S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg

foto van K.J. du Pré

K.J. du Pré

Orthopedisch chirurg

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg

Toon iedereen