Anesthesiologie

Anesthesie of narcose zorgt ervoor dat u tijdens een operatie, een pijnlijk onderzoek of een bevalling geen pijn voelt. Op het preoperatief spreekuur wordt u geïnformeerd over de verdoving die het beste bij u past. Patiënten met chronische pijnklachten kunnen terecht bij ons Pijnbehandelcentrum.

Lees meer

Contact en afspraak

Preoperatief spreekuur
088 979 24 45

Pijnbehandelcentrum
088 979 23 16
Poliklinieken

Cijfers

Per jaar:
16.000 patiënten gehele narcose
10.600 plaatselijke verdoving
300 roesje (sedatie)

Over Anesthesiologie

anesthesiologie

Anesthesie of narcose zorgt ervoor dat u tijdens een operatie, een pijnlijk onderzoek of een bevalling geen pijn voelt. Op het preoperatief spreekuur wordt u geïnformeerd over de verdoving die het beste bij u past. Patiënten met chronische pijnklachten kunnen terecht bij ons Pijnbehandelcentrum.

Preoperatief spreekuur

Moet u geopereerd worden of een onderzoek ondergaan waarbij u verdoofd wordt? Dan kunt u na de afspraak met uw specialist vaak dezelfde dag nog terecht bij het preoperatieve spreekuur. Komt dit u niet uit? Dan kunt u aan de balie meteen een nieuwe afspraak maken. Tijdens het preoperatieve spreekuur wordt uw bloeddruk gemeten en als dat nodig is maken we een hartfilmpje (ECG). U bespreekt met de anesthesiemedewerker of de anesthesioloog welke vorm van verdoving het meest geschikt voor u is. Tot slot krijgt u informatie over wat u na de operatie of het onderzoek kunt verwachten en hoe u zich daar thuis op kunt voorbereiden.

Meer informatie over het preoperatief spreekuur

Voor dringende ingrepen kunt u in de meeste gevallen vrijwel direct terecht op het preoperatief spreekuur. Voor een regulier preoperatief onderzoek kunt u meestal binnen een week een afspraak maken.

Tijdens de operatie

Er zijn drie manieren waarop u tijdens een operatie verdoofd kunt worden: via algehele anesthesie, ruggenprik of gedeeltelijke anesthesie.

Meer informatie over anesthesie (verdoving)

Na de operatie

Na een operatie en bij een opname vragen we u 3 keer per dag een score te geven aan de pijn die u ervaart. Zo weten we welke maatregelen we moeten nemen om de pijn voor u zoveel mogelijk te voorkomen of dragelijk te houden. Als het nodig is, krijgt u pijnstillende middelen. Hiervoor is in HMC een gespecialiseerd pijnteam aanwezig (Acute Pijn Service, APS).

Chronische pijn

De anesthesiologen van het Pijnbehandelcentrum zijn gespecialiseerd in het behandelen van chronische pijn. Over het algemeen behandelen we alleen klachten waarvan de oorzaak bekend is. Zo nodig verwijzen we door naar andere specialisten in het ziekenhuis. De behandeling kan bestaan uit het toedienen van 1 of meer prikken of medicijnen om de pijn te bestrijden. Soms is revalidatie de beste mogelijkheid om de pijn te verminderen.

Veelgestelde vragen Anesthesiologie

Welke vorm van verdoving (anesthesie) voor u het meest geschikt is, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw lichamelijke conditie en de soort operatie die u moet ondergaan. Tijdens het preoperatieve spreekuur bespreekt de anesthesioloog de mogelijkheden en kunt u uw vragen stellen.

Het komt wel eens voor dat de verdoving onvoldoende werkt. Als u plaatselijk verdoofd bent, kunt u dat zelf aangeven. Als u onder narcose bent, houdt de anesthesioloog u voortdurend in de gaten en controleert of u voldoende diep in slaap bent. Het komt heel zelden voor dat een narcose onvoldoende werkt. De anesthesioloog grijpt in zon situatie onmiddellijk in. U merkt hier niets van.

Bij algehele anesthesie of narcose krijgt u vlak voor de operatie slaapmiddelen, pijnstillers en spierontspanners toegediend. Het slaapmiddel zorgt ervoor dat u diep in slaap blijft. Dankzij de pijnstillers voelt u tijdens en kort na de operatie geen pijn. De spierontspanners zorgen ervoor dat uw spieren rustig en ontspannen blijven. Tijdens de operatie meten en bewaken de anesthesiemedewerker en de anesthesioloog voortdurend dat u goed slaapt en geen pijn heeft.

Als u onder narcose bent, krijgt u een beademingsbuisje in uw luchtpijp. Als uw maag leeg is, kan de inhoud van uw maag niet via uw luchtpijp in uw longen komen. Ook bij een plaatselijke verdoving kunt u het beste nuchter zijn. Er bestaat namelijk altijd een kans dat u alsnog onder narcose moet.

Een ruggenprik is een veilige manier van pijnbestrijding. De kans op complicaties is zeer klein.

Anesthesiologie

Waarom HMC?

 • Direct een afspraak bij het preoperatieve spreekuur
 • Preoperatief spreekuur op 3 locaties
 • Speciaal spreekuur voor patiënten met chronische pijn
 • Samenwerking met andere specialisten bij chronische pijnbestrijding
 • 24 uur per dag, 7 dagen in de week ruggenprik tijdens bevalling mogelijk
Het team

foto van A. Al-Sarraf

A. Al-Sarraf

Anesthesioloog

foto van W. van Alphen

W. van Alphen

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

S. van Duijn

Anesthesioloog

foto van W.J. Engelbrecht

W.J. Engelbrecht

Anesthesioloog-intensivist

foto van dr. C.N. Galli

dr. C.N. Galli

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

C.F. den Hartog

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

N. Heijmeskamp

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

J.D. Holstein

Anesthesioloog

foto van C.E. Kam-Endtz

C.E. Kam-Endtz

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

F. Kamerling

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

M.V. Koning, DESA, EDIC

Anesthesioloog-intensivist

foto van K.K. Muderlak

K.K. Muderlak

Anesthesioloog

foto van J.W.K.E. Osse

J.W.K.E. Osse

Anesthesioloog

foto van dr. J.S. Pöll

dr. J.S. Pöll

Anesthesioloog

foto van K. van der Sloot

K. van der Sloot

Anesthesioloog

foto van M. Toonen

M. Toonen

Anesthesioloog

foto van R.J. Uilkema

R.J. Uilkema

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

F. Ulrich

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

dr. B.A. in 't Veld

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

A.C. Werger

Anesthesioloog

foto van N. van der Wilk

N. van der Wilk

Anesthesioloog

foto van H.W. Willemsen

H.W. Willemsen

Anesthesioloog

placeholder foto specialist

B.E. Zeppenfeldt

Anesthesioloog

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Anesthesiologie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Behandeling
Pijnbehandelcentrum * - - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 7 november 2018