Over Anesthesiologie & Pijnbestrijding
Anesthesie of narcose zorgt ervoor dat u tijdens een operatie, een pijnlijk onderzoek of een bevalling geen pijn voelt. Op het preoperatief spreekuur wordt u geïnformeerd over de verdoving die het beste bij u past. Patiënten met chronische pijnklachten kunnen terecht bij ons Pijnbehandelcentrum.
Preoperatief spreekuur
Moet u geopereerd worden of een onderzoek ondergaan waarbij u verdoofd wordt? Dan kunt u na de afspraak met uw specialist vaak dezelfde dag nog terecht bij het preoperatieve spreekuur. Komt dit u niet uit? Dan kunt u aan de balie meteen een nieuwe afspraak maken. Tijdens het preoperatieve spreekuur wordt uw bloeddruk gemeten en als dat nodig is maken we een hartfilmpje (ECG). U bespreekt met de anesthesiemedewerker of de anesthesioloog welke vorm van verdoving het meest geschikt voor u is. Tot slot krijgt u informatie over wat u na de operatie of het onderzoek kunt verwachten en hoe u zich daar thuis op kunt voorbereiden.
Meer informatie over het preoperatief spreekuur
Voor dringende ingrepen kunt u in de meeste gevallen vrijwel direct terecht op het preoperatief spreekuur. Voor een regulier preoperatief onderzoek kunt u meestal binnen een week een afspraak maken.
Tijdens de operatie
Er zijn drie manieren waarop u tijdens een operatie verdoofd kunt worden: via algehele anesthesie, ruggenprik of gedeeltelijke anesthesie.
Meer informatie over anesthesie (verdoving)
Na de operatie
Na een operatie en bij een opname vragen we u 3 keer per dag een score te geven aan de pijn die u ervaart. Zo weten we welke maatregelen we moeten nemen om de pijn voor u zoveel mogelijk te voorkomen of dragelijk te houden. Als het nodig is, krijgt u pijnstillende middelen. Hiervoor is in HMC een gespecialiseerd pijnteam aanwezig (Acute Pijn Service, APS).
Chronische pijn
De anesthesiologen van het Pijnbehandelcentrum zijn gespecialiseerd in het behandelen van chronische pijn. Over het algemeen behandelen we alleen klachten waarvan de oorzaak bekend is. Zo nodig verwijzen we door naar andere specialisten in het ziekenhuis. De behandeling kan bestaan uit het toedienen van 1 of meer prikken of medicijnen om de pijn te bestrijden. Soms is revalidatie de beste mogelijkheid om de pijn te verminderen.