Stenose - Onderzoek FELIX trial

Doel van het onderzoek

Wat is de meest effectieve ingreep als u een stenose heeft? Is het plaatsen van een implantaat dan effectief? Als u een stenose heeft, dan is het plaatsen van een implantaat niet beter dan het verruimen van het wervelkanaal (interarcuaire kanaalverwijding).

Voorbeeld implantaat bij stenose

Voorbeeld implantaat bij stenose

De neurochirurgen van Neurospine vergeleken deze behandelingen in de FELIX (Foraminal Enlargement Lumbar Interspinosus distraXion) Trial. De Neurospine neurochirurgen zijn altijd betrokken bij onderzoek naar de beste wervelkolomoperaties om patiënten optimaal te helpen. Dit onderzoek liep van 2011 tot 2016 onder 160 patiënten.


Het plaatsen van een implantaat klinkt hoopvol, de operatie kan met een kleine snee en duurt maar een kwartier. De patiënten bleven wel even lang in het ziekenhuis. Na 8 weken had het implantaat bij 63% geholpen, minder dan de 72% die was geholpen met een kanaalverwijding. En van de patiënten met een implantaat moest uiteindelijk 29% nog een keer worden geopereerd. Van de patiënten met een kanaalverwijding hoefde maar 8% weer worden geopereerd om nog meer bot weg te halen.

neurochirurg_mooijen_w_a_wz_8401_20170314.png

dr. W.A. Mooijen, Neurochirurg

"Deze tegenvallende resultaten hadden wij niet verwacht. Wij geloofden erg in de implantaten, maar gebruiken implantaten nu alleen nog maar bij patiënten die niet in aanmerking komen voor de klassieke operatie”, aldus Peul en Moojen.

 

Overige informatie

Meer hierover is te zien in het korte filmpje ‘Modern implantaat niet beter dan klassieke operatie’ 

De medisch wetenschappelijke publicatie van dit onderzoek is te lezen in het vooraanstaande Btitisch Medical Journal

Specialisme


Sluitingsdatum

01-01-2016