Hersentumor - chemotherapie bij hersentumor: ook epilepsie neemt af

Doel van het onderzoek

Johan Koekkoek werkt als neuroloog bij HMC en LUMC. Hij promoveerde aan de VU Amsterdam op een proefschrift getiteld: 'Epilepsy in glioma patients: optimizing treatment until the end of life'.

Bij patiënten met een kwaadaardige hersentumor (glioom) is epilepsie een veelvoorkomend symptoom. Neuroloog Johan Koekkoek onderzocht het effect van operatie, bestraling en chemotherapie op het aantal epileptische aanvallen bij patiënten met een glioom. Belangrijkste uitkomst: epilepsie kan na de tumorbehandeling(en) afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Vooral de gunstige invloed van chemotherapie was nog niet eerder onderzocht.

Laatste levensfase

Koekkoek stelde in zijn proefschrift nog een onderzoeksvraag: hoe kunnen we de behandeling van epilepsie in de laatste levensfase verbeteren? “Bij deze groep patiënten blijkt epilepsie relatief eenvoudig te behandelen. Ook als patiënten niet meer kunnen slikken, kunnen ze thuis behandeld worden met medicijnen in de vorm van druppels in de wangzak of neusspray. Zo houden we het risico dat patiënten in hun laatste levensfase nog een epileptische aanval krijgen zo klein mogelijk.”

Medicatie stoppen

Voor relatief gezonde patiënten die lange tijd geen aanvallen hebben gehad, kan het voordelen hebben om de medicijnen tegen epilepsie te stoppen. Soms ervaren patiënten namelijk vervelende bijwerkingen, zoals geheugen- of stemmingsklachten of gewichtstoename. “Als patiënten minimaal een jaar na hun glioom-behandeling aanvalsvrij zijn, bespreken wij met hen of ze hun medicatie willen stoppen of continueren. Door zo de behandeling af te stemmen op de individuele wensen van de patiënt, hopen we bij te dragen aan een verdere verbetering van de kwaliteit van leven van onze patiënten.”

Specialisme


Hoofdonderzoeker

dr. J.A.F. Koekkoek
Neuroloog
Meer over deze specialist

Sluitingsdatum

01-01-2015