Longen coronapatiënt knappen mogelijk op van kankermedicijn

Pakt dit goed uit, dan haal je een angel uit de coronacrisis

Stel dat je een middel hebt dat kan voorkomen dat een coronapatiënt op de ic belandt, dan haal je in één klap een angel – het krappe aantal ic-bedden – uit de huidige crisis. Het zou zomaar de uitkomst kunnen zijn van een van de covid-onderzoeken waar HMC aan meewerkt. Een ander veelbelovend Covid-onderzoek in het HMC met medicatie is de ConCovid studie. Er wordt zorgvuldig bekeken aan welke studies patiënten kunnen en willen deelnemen.

Het is een mond vol, de officiële naam van het onderzoek naar het gebruik van het medicijn imatinib bij ernstig zieke coronapatiënten, maar het zou wel eens baanbrekend kunnen zijn. Let op, hier komt-ie dan, ‘COUNTER-COVID – Oral imatinib to prevent pulmonary vascular lead in Covid19 – a randomized, double-blind, placebo controlled, clinical trial in patients with severe Covid19 disease’. Waar het op neerkomt: van het middel imatinib, dat kanker bestrijdt, knappen beschadigde longen misschien op. Ideaal, want als de longen zelf kunnen blijven ademen, hoeven patiënten niet meer naar de intensive care voor kunstmatige beademing.

Geen paracetamolletje
Alleen, voordat we als een dolle naar het middel grijpen, moeten we wel eerst weten of het ‘veilig en werkzaam’ is voor deze groep patiënten, legt HMC-longarts Marieke Overbeek uit.

En precies dat is wat 10 ziekenhuizen, waaronder dus HMC, nu aan het uitzoeken zijn. Namens ons ziekenhuis is Overbeek met internist Herman Hofstee betrokken bij het onderzoek, samen met arts-onderzoeker Jeroen Wessels, die namens het Amsterdam UMC (AUMC) de drijvende kracht achter de uitvoering ervan in HMC is.

Pakt de studie goed uit, dan kan de wereld er straks wel eens anders uitzien. Een covid-19 infectie kan flink huishouden in je longen. Het kan de longen beschadigen, waardoor er vocht in de longblaasjes kan lopen. Je longen krijgen dan moeite met doen waar ze voor bedoeld zijn: zuurstof opnemen. En dan ga je het benauwd krijgen, weet Overbeek. Iets simpels als ademhalen wordt ineens moeilijk.

Minder vermoeidheidsklachten
Het medicijn imatinib kan de specifieke schade die corona doet aan de longen mogelijk afremmen. Overbeek: ,,Daardoor komt er minder vocht in de longen, zodat ze makkelijker zuurstof op kunnen nemen. Het ademen gaat dan minder zwaar, met minder vermoeidheidsklachten als gevolg.”

De initiatiefnemers van het onderzoek zijn longartsen Jurjan Aman en Harm Jan Bogaard van het Amsterdam UMC. In totaal doen tien medische centra in Nederland mee aan het onderzoek. Dit werkt als volgt: een deel van de patiënten krijgt het middel, een deel krijgt een placebo. ,,Vervolgens gaan we vergelijken.”

Uiteindelijk hopen de onderzoekers ‘dat door deze behandeling patiënten minder vaak naar de intensive care overgeplaatst hoeven te worden’. We wachten in spanning af.