HMC’ers dragen bij aan wetenschappelijke kennis over corona

Hoe kun je corona het beste behandelen?

Over de nieuwe ziekte Corona wil je alles weten. Vandaar dat bij de wetenschapsafdeling van HMC diverse onderzoeken lopen.

Printknop

coronavirus.png

Van academische medische centra weet iedereen wel dat hier veel wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Dat hetzelfde geldt voor topklinische ziekenhuizen, zoals HMC – gespecialiseerd in complexe zorg -, weet niet iedereen.

‘Natuurlijk staat zorg verlenen op één, maar het onderzoek helpt om die zorg te verbeteren,’ vertelt coördinator wetenschap en klinisch epidemioloog Diana Grootendorst van het HMC-wetenschapsbureau. ‘Stel: voor een bepaalde aandoening bestaan er twee gangbare behandelingen. Dan onderzoeken we: is A nu beter voor de patiënt of juist B? Ook kijken we hoe nuttig bepaalde zorg is. Is het bijvoorbeeld wel nodig om al die röntgenfoto’s te maken?’

Wij zien veel coronapatiënten en van allerlei komaf
Het onderzoek in HMC is vooral ‘pragmatisch’, zegt de cöordinator. ,,We onderzoeken bijvoorbeeld niet een vraag als: hoe kan het dat mensen deze corona krijgen? Maar wel hoe je de ziekte het beste kan behandelen.”
Vaak trekt HMC bij een studie gezamenlijk op met andere ziekenhuizen. Soms neemt HMC zelf het initiatief en sluit het ziekenhuis aan bij onderzoek van een academisch centrum. ,,Wij zijn voor hen interessant door onze populatie. Wij zien veel patiënten en van allerlei komaf.”

Herstellen van corona
De huidige tijd is ‘razend interessant’ voor onderzoekers, weet Grootendorst, die zelf ook onderzoeker is geweest. ,,Het is fascinerend dat er zo’n nieuwe ziekte is die de zorg zo bezighoudt. Ik verwacht dat er in de nasleep van corona nog heel wat onderzoek aan zit te komen. Hoe gaan de patiënten die de ziekte gehad hebben herstellen bijvoorbeeld? En wat is de impact geweest op de rest van de zorg?”
Diana Grootendorst bemant het wetenschapsbureau samen met Renate Udo (stafmedewerker) en Samantha Vink (secretaresse).

Voorbeelden onderzoeken

In de pers