Wetenschap en onderzoek

Naast patiëntenzorg en opleiding is klinisch wetenschappelijk onderzoek de 3e pijler van een topklinisch ziekenhuis. Dankzij de aantallen patiënten die hier behandeld worden zijn topklinische ziekenhuizen een belangrijke bron van informatie. Voor kleinschalig klinisch onderzoek, maar ook voor grotere vervolgstudies samen met andere, academische ziekenhuizen.

wetenschappelijk onderzoek 780

 

Wetenschapscommisie

Wetenschappelijk onderzoek kan – altijd in overleg met de patiënt – onderdeel zijn van de reguliere behandeling. Klinisch onderzoek kan ook bestaan uit het verzamelen van gegevens uit de status of het hergebruik van lichamelijk restmateriaal. Lees meer over de rechten en plichten bij wetenschappelijk onderzoek.

Al het klinisch wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt in HMC, is beoordeeld door een medisch ethische toetsingscommissie. Daarnaast adviseert de Wetenschapscommissie aan de raad van bestuur over de lokale uitvoerbaarheid.

Lopende onderzoeken

Met onze A t/m Z onderzoeksmodule willen wij laten zien welke onderzoeken er lopen in HMC. Voor onze eigen patiënten, zodat zij informatie kunnen vinden over onderzoek naar hun aandoening. Maar ook om mensen die hier (nog) geen patiënt zijn, een beeld te geven van de toewijding en betrokkenheid van onze specialisten en verpleegkundigen. 

Hoogtepunten

Sinds 2012 geeft het HMC jaarlijks een overzicht uit van de hoogtepunten van het wetenschappelijk onderzoek in HMC, gecombineerd met achtergrondinformatie.Ook in 2016 gaf HMC een special van het personeelsmagazine uit met als thema wetenschap in HMC. Hierin komen de hoogtepunten van het wetenschappelijk onderzoek in HMC uit 2015 en het eerste kwartaal van 2016 aan bod.


Wetenschaps KICK 2016

  voorkant_wetenschap2016.jpg  

In deze uitgave onder meer:

  • Poep doet goed: De eerste fecesbank in Europa
  • Nieuw datamanagementsysteem
  • Reduce-IT. AMR101 of placebo
  • Belangrijke dienende rol. Onderzoek en apotheek

 

 


Overzicht van wetenschappelijke publicaties 2015

publicaties2016_voorkant.jpg

De MCH-Bronovowetenschappers publiceerden meer dan er in de Wetenschapskick behandeld kon worden. Hier vindt u een overzicht met alle artikelen die in 2015 in PubMed zijn opgenomen op een rij. Met vragen over deze lijst kunt u contact opnemen met de medische bibliotheek.

 

 


 

Archief

 

Wetenschaps KICK 2015

wkick_2015_voorpagina.jpg

 

 

 

 

 

 


HMC publicaties 2014

cover_mch_bronovo_lijst_publicaties_2014_1.jpg