Ga naar deze pagina voor maatregelen en laatste nieuws over Corona / Covid-19

Stichting Bewegen Tegen Kanker

De Stichting Bewegen Tegen Kanker zet zich in voor kankerpatiënten in de regio Haaglanden en vergoed  oncologische beweegprogramma’s voor wie deze kosten niet zelf kan betalen. De Stichting Bewegen Tegen Kanker organiseert ook ontspannende, leuke beweegactiviteiten waarbij familie en dierbaren ook van harte welkom zijn.

Bewegen tijdens en na de behandeling van kanker heeft veel voordelen

Eén van de grootste klachten tijdens en na behandeling van chemotherapie, bestraling of een operatie is vermoeidheid. Wanneer je beweegt, kan de vermoeidheid verminderen. Ook verbetert de lichamelijke conditie en daarmee kwaliteit van leven in het algemeen. Bewegen tijdens chemotherapie kan er voor zorgen dat de chemotherapie beter kan worden verdragen, er een kleiner risico is op voortijdig stoppen of bijstellen van de chemotherapie en weer sneller kwaliteit van leven kan worden hervat. Maar hoe pak je dat bewegen precies aan? En waar ligt de grens?

Dit leer je tijdens de speciale oncologische beweegprogramma’s, die gevolgd kunnen worden op alle locaties van onze ziekenhuizen.

“Traplopen was al vermoeiend, ik wilde mijn conditie weer op het oude niveau brengen,” vertelt een patiënt. “Je weet zelf niet meer hoe ver je kunt gaan als je ziek bent en wat je wel en niet mag doen. Hier kennen de fysiotherapeuten mijn medisch dossier. Dat voelt veilig.” (deelneemster beweegprogramma)

Beweegprogramma

De trainingen worden gedurende twaalf weken gegeven, twee keer per week één uur, in groepen van maximaal acht patiënten.

beweegprogramma_2.jpgDe fysiotherapeut doet aan het begin een intake en meting en maakt aan de hand daarvan een programma op maat. Elke vier weken herhaalt de fysiotherapeut de meting zodat de zwaarte van het programma kan worden aangepast.

Lees het interview over het beweegprogramma met Maaike Herben, oncologisch fysiotherapeut

Deelnemen?

Als je wilt deelnemen aan het oncologische beweegprogramma in één van onze ziekenhuizen, dan heb je een verwijzing van je oncoloog nodig. Onze afdeling Fysiotherapie neemt vervolgens contact met je op om te bepalen of een medische keuring door een van onze sportartsen noodzakelijk is voordat je kunt starten met het oncologische beweegprogramma.

Helaas worden deze oncologische beweegprogramma’s niet of gedeeltelijk vergoed door zorgverzekeraars.

Stichting Bewegen Tegen Kanker

De Stichting Bewegen Tegen Kanker zet zich in voor kanker patiënten in de regio Haaglanden en vergoed deze oncologische beweegprogramma’s voor wie deze kosten niet zelf kan betalen. De Stichting Bewegen Tegen Kanker organiseert ook ontspannende, leuke beweegactiviteiten waarbij familie en dierbaren ook van harte welkom zijn.

logobtkgroen.png

Wil je het oncologische beweegprogramma bij ons volgen maar kun je de kosten niet of maar gedeeltelijk betalen? Krijg je geen vergoeding van je zorgverzekeraar?  Dan kan je een verzoek voor sponsoring via de Stichting Bewegen Tegen Kanker aanvragen. Je moet dan wel in het bezit te zijn van één van de onderstaande passen:

 • Woon je in Den Haag, Leidschendam - Voorburg of Rijswijk; de 'Ooievaarspas
 • Woon je in de gemeente Delft; de 'Delftpas'
 • Woon je in het Westland (Monster, Hoek van Holland, De Lier, Naaldwijk, Poeldijk, 's Gravenzande en Honselijkersdijk); de 'Westland' pas.
 • De gemeente Pijnacker - Nootdorp kent geen 'gemeentepas'. Woon je in de gemeente Pijnacker - Nootdorp? Dan verzoeken wij vriendelijk contact met ons op te nemen welk document je aan ons kunt overleggen.

In het verzoek graag je voornaam, achternaam, straatnaam, straatnummer, postcode, woonplaats, mobielnummer en een scan van je pas mailen naar

of opsturen per post naar:

HMC Oncologie Informatieplein
T.a.v. Secretariaat Stichting Bewegen Tegen Kanker
Antwoordnummer 2191
2501 CK Den Haag

Steun De Stichting Bewegen Tegen Kanker!

De financiering van de oncologische beweegprogramma’s door de Stichting Bewegen Tegen Kanker bestaat uit donaties en giften. Wilt u ook donoren? Ga dan naar de website:

Vrijwilliger worden?

Wil jij graag helpen de Stichting Bewegen Tegen Kanker te laten groeien zodat zij nog meer van betekenis kunnen zijn voor mensen met kanker en hun dierbaren? Meld je dan aan als vrijwilliger. Jouw hulp is meer dan welkom!

Vrijwilligers worden ingezet als gastvrouw of gastheer tijdens evenementen, voor administratieve taken en andere hand- en spandiensten. Meer info? Mail dan naar:

Zelf een evenement organiseren?

Meer informatie over het zelf organiseren van een evenement is te vinden op de website:

Agenda

Alle evenementen van Bewegen Tegen Kanker kun je vinden op onze Facebook pagina:

 

Bestuur

 • Bestuursvoorzitter
  Dr. Onno R. Guicherit is chirurg-oncoloog en medisch manager van het Universitair Kanker Centrum Leiden|Den Haag op de locatie HMC Antoniushove.
 • Bestuurslid en penningmeester
  vacant
 • Bestuurslid
  Tineke Vos, arts en medisch cluster manager Haaglanden Medisch Centrum
 • Secretaris bestuur
  Sandra Lub, Haaglanden Medisch Centrum

 

onno_klein.gifOnno Guicherit:
Bewegen helpt genezen!
Bewegen op recept?

Als chirurg-oncoloog (kankerchirurg) maak ik deel uit van specialistische teams die zorg verlenen aan kankerpatiënten. Daarnaast stuur ik het Kankercentrum van HMC aan, daar streven wij die zorg voor kankerpatiënten in goede banen te leiden.

Bewegen helpt, maar kan niet altijd kanker voorkomen.*

Bewegen tijdens kankerbehandelingen helpt patiënten fit te blijven en geeft verlichting van bijwerkingen. Bewegen tijdens kankerbehandelingen is veilig, een keuring vooraf is verstandig. Bewegen kan individueel, in groepen of onder begeleiding. Na behandeling kan bewegen de kwaliteit van leven verbeteren en tot langere overleving leiden.

Bewegen Tegen Kanker helpt patiënten om in beweging te komen. Soms hangt aan bewegen op recept een prijskaartje waardoor een beweegprogramma niet voor iedereen betaalbaar is. Bewegen Tegen Kanker kan dan helpen. Om al deze redenen zet ik mij met volle overtuiging in voor Bewegen Tegen Kanker!

Mijn advies: kom in beweging voor een langer, gezonder en gelukkiger leven!

*Europese Code tegen Kanker, één van de 12 manieren om uw risico op kanker te verlagen:

Zorg voor lichaamsbeweging in uw alledaagse leven. Beperk de tijd die u zittend doorbrengt.


 

tineke_20vos.jpgTineke Vos

Patiënten met kanker hebben het meestal erg zwaar, de enorme schrik van een levensbedreigende aandoening, de zware behandelingen met bijwerkingen, de veranderingen in het perspectief van het leven. Bewegen en sport zijn bewezen effectief voor de verbetering van de kwaliteit van leven bij patiënten met kanker. Daar wil ik heel graag mijn bijdrage aan leveren!